A folyamatos impulzuskeresés áthatja a társadalmunkat, vég nélkül pörgetjük a social media felületeket, mert az újdonság és a stimuláció utáni vágy ezer fokon ég bennünk és ez a kapcsolatainkra is hatással van.

Mégis hiába vagyunk esetleg abban a szerencsés helyzetben, hogy van mellettünk egy ember, akivel közösen is kereshetnénk a vágyaink és az újdonság iránti igényeink megvalósítását, valamiért már nem úgy látjuk őt, mint akivel ezt el tudnánk képzelni.
Az új ingerek folyamatos keresése az egyedülállók pártalálását is befolyásolja, ha nem képesek elköteleződni, és csupán egy barátság extrákkal kapcsolatig jutnak el.

A Viszony.hu társkereső oldal (amely egyébként most ünnepelte 10 éves fennállását) a népszámlálási adatok, az oldal belső statisztikái és több mint 600 felhasználó válasza alapján készített kérdőíves kutatás szerint utánajárt, hogy mi mozgatja a félrelépésre vagy kötetlen kapcsolatra vágyó társkeresőket napjainkban, és a válasz árnyaltabb, mint gondolnánk.

 

Pszichológiai háttér

Az új ingerek keresése mögött valójában ugyanúgy vágyunk a kötődésre, és újra élettel telinek szeretnénk érezni magunkat.
Esther Perel pszichoterapeuta egy 2015-ös Ted Talkjában többek között arról is beszélt, hogy egy titkos kaland célja nem pusztán a szexuális együttlét, hanem a fantáziák megélése és a vágy, hogy újra kívánatosnak, különlegesnek, fontosnak érezzük magunkat.
Szeretnénk, hogy valaki végre felfigyeljen ránk.

Ehhez kapcsolható egy korábbi amerikai kutatás, amely szerint nagyjából 8 okra vezethető vissza a félrelépés motivációja: düh, szexuális kielégületlenség, szerelem hiánya, elhanyagoltság, elköteleződés hiánya, körülmények hatalma, alacsony önbecsülés és a változatosság iránti igény.

A kérdőíves kutatásban megkérdeztük a Viszony.hu oldalon a társkeresőinket, hogy számukra ezekből melyek lehetnek a fő indokok. Első helyen említették a szexuális kielégületlenséget, amit szorosan követett (és szorosan kapcsolódik is hozzá) az elhanyagoltság. Harmadik helyen a változatosság iránti igény végzett. Talán nem annyira meglepő, hogy a nemek tekintetében a férfiaknál a szexuális kielégületlenség, míg a nők esetében az elhanyagoltság lett a fő indok.

 

40 év fölött kezdünk rájönni, hogy mit is szeretnénk

A statisztikáink szerint az oldalon társat keresők 38%-a egyedülálló, főleg állandó intim együttlét és flörtölés reményében, valamint kíváncsiságból regisztrálnak.
A nemeket tekintve a férfiaknál is ezek dominálnak, de a nőknél a flört és az állandó intim partner keresése mellet a társaság iránti igény a fő motiváció.

A nemek között egyetértés van a Viszony.hu megítélésével kapcsolatban, ugyanis a kérdőív kitöltőinek harmada szerint itt nincs félreértés vagy téves elvárás, azaz esélyt látnak arra, hogy itt találják meg, amit keresnek.
A hat évvel ezelőtti adatainkhoz képest három évvel növekedett az átlagos életkor, így a tipikus, könnyed kapcsolatot kereső átlagéletkora 41 és a fővárosban vagy annak környékén él.

Összességében országszerte az összes vármegye növekvő tendenciát mutat, de úgy tűnik Nógrád vármegyében elégedettebbek az emberek a házas vagy nemi életükkel, ugyanis innen regisztrálnak a legkevesebben az oldalra. Bár az is lehet, hogy csak nem tudnak az oldal létezéséről.

 

 

Folytatható egy kapcsolat a félrelépés kiderülése után?

Úgy tűnik a férfiaknál és nőknél ugyanolyan arányban megindult egy bizonyos fokú nyitottság a hűtlenség okainak megismerésében, ugyanis a kitöltők közel fele szerint a megcsalás abból a szempontból lehet elfogadható, ha utánajárunk az okoknak. Úgy gondoljuk ehhez a megcsalt és a félrelépő közötti őszinte kommunikáció szükséges, amivel közösen feldolgozhatják a történteket.

Ezt a megállapítást és a korábbi kutatás eredményeit is erősíti, hogy a társkeresők több mint kétharmada akkor is valószínűleg érdemesnek tartaná a kapcsolat folytatását, ha kiderülne, hogy megcsalta a párja.
Ugyanez az arány jött ki fordított esetben is, ha a megkérdezett lépne félre, és ez kiderülne.

Viszont azt hozzá kell tennünk, hogy a nők még mindig kevésbé elnézőek. Ha kiderülne, hogy őket csalták meg, a férfiakhoz képest 17 százalékponttal több nő nem folytatná a kapcsolatot, és ha az ő félrelépésük derülne ki, a férfiakhoz képest 13 százalékponttal több nő vetne véget párkapcsolatának. 

A KSH adatai is alátámasztják az utóbbi állításokat, ugyanis a népmozgalmi statisztikák szerint többségében a nők szokták kezdeményezni a válásokat.




Ilyen esetekben a kérdőívet kitöltő társkeresőink között főleg a 30 év alattiak mondanának búcsút partnerüknek, és minél idősebb valaki, annál kevésbé fontolgatja ezt a lépést.

Ugyanakkor a KSH friss népszámlálási adatait tekintve az elmúlt húsz évben mégis főleg az 50 év fölöttiek szánták el magukat ténylegesen a válásra, de tíz házasra már csak három elvált jut, akik a 15 éves és idősebb lakosság 12%-át jelentik. 2001 és 2021 között csupán 4 százalékponttal nőtt az elváltak aránya, ami arra enged következtetni, hogy a házastársak többnyire kitartóak a társuk mellett.

Arányaiban az egyik legkevesebb válás Győr-Moson-Sopron vármegyében van, itt 1000 házasra csak 234 válás jutott. Külön érdekesség, hogy a fenti adatokat a saját statisztikánkkal összevetve viszont innen regisztrálnak a legtöbben a Viszony.hu oldalra a titkos kaland reményében.

 

Verdikt

Érdekességképpen megkértük kitöltőinket, hogy osszák meg velünk pozitív személyes élményeiket. Sokan számoltak be arról, hogy tartós párkapcsolatra leltek itt és a szeretői viszonyon túl monogám kapcsolatok és akár nyitott házasságok is köttettek. Jó páran bevallották, hogy társuk tud róla, hogy fent vannak az oldalon.

Arra is fény derült, hogy a megcsaláshoz vezető úthoz az első lépcső az elhanyagoltság megélése. Többen is megemlítik, hogy otthon nem találják már a kötődést és romantikus vágyat a partnerükben, és arra a pár órára tudják csak megélni a boldogságot, amire vágynak, ami szorosan egybecseng a cikk elején fejtegetett pszichológiai háttérrel.

Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a megcsalás jelenségét a 21. században már más kontextusba kell helyezni, mint régen. Látható, hogy aki itt keres társat az nem csak egy kósza szexuális élményre vágyik, hanem keresi a lelki kötődést és a romantikát, amiről úgy érzi már kiveszett a jelenlegi életéből vagy kapcsolatából.
A társunktól való elhidegülés nem számít már feltétlenül tabunak, de még mindig kevesebben találják a megfelelő eszközöket és merik nyíltan megfogalmazni az igényeiket, vagy belátni, ha a monogámia számukra nem járható út.

Sok oka lehet annak, hogy valaki egy viszonyokra specializálódott társkereső oldalon próbál ismerkedni és megélni a vágyait, de ahhoz, hogy ne okozzunk sérülést se magunknak se másoknak, se a párunknak, elsősorban meg kell találni az okot, amiért úgy érezzük csak így tudjuk meglelni a szellemi és szexuális boldogságot.