Valószínűleg mindenki látott már filmekben, viccekben klasszikus lebukási helyzeteket, amelyek annyira kézenfekvőek, hogy azt gondolhatnánk, a való életben már senki nem olyan óvatlan, hogy ilyenekbe belefusson.

10 tipp lebukás ellen

Ne gondoljunk! Éles helyzetben, mikor a hormonoké a vezető szerep, a józan ész olykor úgy elillan, hogy utóbb magunk se értjük, hogy követhettünk el akkora hülyeségeket, amelyeken mások esetében gúnyosan mosolyogtunk vagy harsányan röhögtünk. Úgyhogy nem árt végiggondolni, hogyan lehetünk elővigyázatosak.

Az utóbbi években ráadásul a régi, klasszikus lebukási veszélyekhez egy rakás új is hozzájött a technika fejlődésének „hála”, igaz, vannak dolgok, amelyek könnyebbekké váltak, de minden megoldás új kockázatokat is rejt magában. Nem csak a titkosszolgálatok és a rendőrség szeret ellenőrizni minket, hanem nagy eséllyel a partnerünk is, és mivel sokkal jobban ismer bennünket, és célzottan tud módszert választani, ha nagyon elszánt, és megvan a magához való esze, valószínű, hogy le is fog buktatni minket.

Mert 100%-os biztonság nincs. Soha ne bízzuk el magunkat, akármekkora spílerek is vagyunk, banánhéjak mindig lesznek és legtöbbször banális kis hülyeségeken bukunk le. Vagyis: ha biztosan nem akarjuk ezt átélni, akkor maradjunk az álmodozásnál. De ha mégsem bírjuk ki, íme, néhány tipp.

1. Maradj ismeretlen! (Különösen paranoiásoknak) Ha maximális biztonságot akarsz, csak külföldön, vagy legalább idegen településen lépj félre, olyannal, aki még a valódi identitásod sem tudja, akivel csak személyesen kommunikálsz, és akinek nem adod meg sem a telefonszámod, sem e-mail címed. Ha pasi vagy, gyanúsan felkínálkozó nővel akkor se menj el, ha nagyon csinos, sőt, akkor főleg ne! Neten ismerkedve ne fedd fel, ki vagy, ne küldj fényképet (milyen szép dolog is a vakrandi), és ha találka közben felvennéd a telefont, ne mutatkozz be! Ne alakíts ki hosszabb kapcsolatot! (Ehhez hozzáteszem, hogy aki már ennyire paranoiás, annak nem is éri meg az egész, de ezt mindenki döntse el maga.)

2. Ne legyenek a hűtlenségednek „tárgyi” bizonyítékai! Tipikus a zakózsebben felejtett hotelszámla vagy bármilyen más papír, ami arra utal, hogy olyan helyen jártál, ahol egyébként semmi dolgod. Ne hurcolj magaddal óvszert se táskában, se kocsiban, se a kabátzsebedben, inkább tartsd a munkahelyeden, ha van rá módod, és az veszélytelen lebukási szempontból. Ne fizess bankkártyával, ha a partnereddel közös bankszámlátok van vagy a bank sms-t küld a tranzakcióról és azt nem törlöd ki azonnal a mobilodból. A ládikában őrzött szerelmes levelek és hajfürtök, a kézzel írt naplók már kimentek a divatból, az elektronikus bizonyítékok azonban legalább annyira gyilkos dolgok, de majd külön pontban csokorba szedjük őket.

3. Védekezz! Mindig használj óvszert! Lehetőleg kombináld a védekezési módszereket. Mindenképp elkerülendő a nem kívánt terhesség, és hiába mondja az a pasi, vagy az a nő, hogy ő meddő, ne hagyatkozz erre. (Lehet, hogy tényleg annak nyilvánították, aztán pont akkor történik meg a csoda, mikor veled van.) De ne feledkezzünk meg a nemi betegségekről sem, mert ha elkapsz valamit, azt nagy eséllyel továbbadod otthon is, és akkor kénytelen leszel vallani. (Persze az óvszer se véd mindentől, orális szextől is elkaphatunk ezt-azt, ennek is légy tudatában: a szexuális hűtlenség kockázatos mulatság.)

4. Ne hagyd, hogy rajtakapjanak! Először is: ne akarj lebukni! A legtöbb lebukás azért történik, mert valójában vágyunk rá, hogy rajtakapjanak. Csak nem biztos, hogy ez tudatos. De a lebukás megkönnyebbülés is lehet. Úgyhogy tisztázd magadban, nem szeretnéd-e igazából, hogy kiderüljön a titkod! Ha nem szeretnéd, soha ne vidd alkalmi partneredet vagy szeretődet haza, és soha nem menj fel hozzá szexelni, ha akár egy ezrelék esély is van arra, hogy rajtakapnak. Hiába látszik kényelmes megoldásnak, csak akkor valóban kényelmes, ha teljesen veszélytelen, és a szomszédokkal se vagytok olyan viszonyban, hogy beköpjenek, hogy egyáltalán észrevegyék. Ha nem vagytok tökéletesen biztosak abban, hogy a partnereitek jó messze időznek valahol, minimum egy másik városban, akkor ne kockáztassatok! Ne szexelj a munkahelyeden, ha autóban csinálod, búvóhelyre vagy hotelbe mész, keress a lakó- és munkahelyedtől, családtagjaid, ismerőseid szokott előfordulási helyétől távoli környéket! Ne légy fotózható vagy filmezhető! (Sötétség, behúzott függönyök, külön érkezés és távozás.) Ügyelj a szagokra és a nyomokra (tipikus: túl erős parfüm, rúzsnyom, hajszál, illetve maradandóbb sebek, foltok a testen.) Használj becézéseket, ne szólítsd a szeretődet a keresztnevén, így még akkor sem buksz le, ha éppen az ő becézése csúszik ki a szádon.

5. Jól válassz partnert! Ne kezdj viszonyba a házas- vagy élettársad közeli barátjával, családtagjával, kollégáival, lehetőleg még csak olyannal se, akit ismer. Sokkal nagyobb a lebukás esélye, egy-egy sokatmondó pillantás, mozdulat is elég, hogy valaki gyanút fogjon. Noha rendkívül izgalmas így tilosban járni, túlságosan nagy a kockázat. Ne kezdj viszonyba olyan szinglivel, aki házastársat keres, gyereket akar! (Ez persze elsősorban nős férfiaknak szóló figyelmeztetés.) Ne kavarj labilis, kiszámíthatatlanul viselkedő, szószátyár, megbízhatatlan személyiségű emberrel, sem olyannal, aki erőszakra hajlik. Bármennyire is elővigyázatos vagy, egy bekattanó partner mindent elronthat. Tisztázd az illetővel a szabályokat, mikor telefonálhat, sms-ezhet! (Van, aki arra esküszik, hogy otthonról nincs e-mail-ezés sem, ki-ki maga tudja, számára mi jelent extra kockázatot.)

6. Védd az adataidat! Virtuális ismerkedés esetén őrizd meg inkognitódat, amíg csak tökéletesen meg nem bízol új partneredben. Különösen paranoiások sose bíznak meg tökéletesen… Nem csak a teljes név buktathat le, ha elég speciális dolgokkal foglalkozol, sokkal kevesebb alapján is beazonosítható vagy. Ne használj se hivatalos, se otthoni e-mail fiókot a titkos levelezésekre, legyen erre külön e-mail címed, amely ne legyen hozzád köthető (ne a saját keresztneved használd rajta), otthoni számítógépeden ne mentsd el a jelszavad, sőt, mindent inkognitó ablakban böngéssz és olvass, ami a hűtlenséggel kapcsolatos (például ezt a blogot és a viszony.hu oldalát is), nehogy visszakereshető legyen. Vigyázz az okostelefonnal, ha lehet, ne is legyen ilyened. De ha van, össze ne kösd a facebook-profiloddal! Vagy állítsd be úgy, hogy ne lehessen látni, éppen hol jársz. Ha elmented a szeretőd nevét a mobilon, ne rövidítést használj, ne nicket és ne csak keresztnevet, hanem valami teljesen szimpla, de teljes nevet. (Esetleg ne is mentsd el a számot, jegyezd meg!) Erotikus fotót, kisfilmet ne készíts, de ha mégis készítesz, jelszóval védd, vagy e-mail fiókban tartsd, a merevlemezen ne legyen rajta! Ne küldj senkinek olyan felvételt, amin arccal szerepelsz erotikus pózban! Ne blogolj a kalandjaidról, blogkommentnél vagy fórumozásnál ügyelj arra, hogy ne közölj magadról túl sok személyes adatot!

7. Ne változtass radikálisan a szokásaidon! Ne bolondulj bele a szeretődbe! Valószínűleg meg fogsz változni, de ez legyen fokozatos! Ne kezdj el hirtelen másképp öltözni, más dolgok iránt érdeklődni, látszólag sokkal többet dolgozni, ne légy egyik napról a másikra sportőrült! Ha több szabadidőt akarsz kihasítani magadnak, azt is fokozatosan tedd, és ne ess túlzásokba! Ne légy sokkal figyelmesebb otthon, mint addig, de sokkal elzárkózóbb sem, bűntudatból ne vigyél haza virágot. Ha addig sokat kezdeményeztél a szexben, és hirtelen leállsz, az is gyanús lehet, de ha nem kívánod, akkor azért ne erőltesd otthon. Ha hosszabb távon elutasítod a szexet, az mindenképp problémás lesz. Mikor elragadnak az érzelmek, már valószínűleg nem is marad energiád arra, hogy összeszedd magad a lebukás elkerüléséhez. Üveges tekintet, elmélázás, kisírt szem, extrém idegesség, lázas sms-ezés, chat: ha itt tartasz, akkor rég késő. Persze a partnered tehet úgy, mintha nem venné észre, de ha még számítasz neki, észre fogja venni. Azt is, ha hirtelen megszépülsz és valósággal sugárzol. A nők így buknak le… Ez ellen viszont nem lehet védekezni.

8. Ne tipródj és ne vallj! Vigyázz a szádra! Ha nem akarsz lebukni, ne tipródj azon, hogy milyen bűnös vagy és mekkora büntetést érdemelsz! Ha tudod, hogy tipródni fogsz, ne lépj félre! Se hirtelen felindulásból, mert gyötör a bűntudat, se akkor, ha rákérdeznek, ne tégy vallomást, amennyiben nincsenek ellened egyértelmű bizonyítékok! Olykor egy másodpercen múlik, hogy hisznek-e neked, készülj fel rá, hogy mit teszel, ha előáll a helyzet és nemet vagy igent kell mondanod! Lehet, úgy érzed, a partnered rájött, és már úgysincs mit tenni, de te ne hozd fel a témát! Mert lehet, hogy a partnered mégsem jött rá. És lehet, hogy rájött, de nem akar erről beszélni! Ez gyakrabban előfordul, mint gondolnád. Sokan hiszik azt, hogy sose buktak le, pedig rengetegszer lebuktak már, csak sose mondták meg nekik.

9. Jól válassz bizalmast! Mondhatnám, hogy ne beszélj róla senkinek, ez persze a legbiztosabb. De van, aki ezt nem bírja ki, tehát fontos, hogy kit avatunk be! Lehet a bizalmas netes kapcsolat is, aki nem ismeri valódi identitásunkat, vagy pszichológus, akit köt a titoktartási kötelezettsége, de lehet olyan barát is, aki minden egyebet is tud rólunk – és már bizonyította, hogy bízhatunk benne. Olyat viszont ne válassz, aki a partneredhez is lojális, közös barát, vagy kifejezetten konzervatív gondolkodású.

10. Mindig legyen megfelelő fedőtörténeted, alibid! Akkor is, ha elvileg nincs rá szükséged. Nem kell túlbonyolítani, legyen egyszerű, kézenfekvő, és olyasmi, amiben van valamennyi igazság is. Ha lehet, ne szervezz be másokat a sztorid alátámasztására, ha mégis megteszed, egyeztess időben és részletekbe menően az illetővel! Ha feledékeny vagy, bele se kezdj, úgyis belezavarodnál.

Te félsz a lebukástól? Mennyire? Vajon a kockázat eltántorít, vagy inkább vonz? Esetleg nem nagyon bánnád azt sem, ha lebuknál? Tartsd észben a tanácsokat, regisztrálj a viszony.hu-ra, és próbáld ki, milyen érzés odaát, a titkok világában keresgélni!