Nem sok időm van most sorozatokra, így csak most tartok a második évad elején, de még a karantén előtt elkezdtem nézni a Friends from College nevű sitcomot a Netflixen. Igazából egyáltalán nem is vicces. Na jó, körülbelül két részenként egyszer van benne némi humor, a többi viszont kínos helyzetek tömkelege. Noha szinte minden szereplő eléggé idegesítő, nagyon jó kérdések merülnek fel a sorozatban és elég alaposan körbejárják a hosszú távú hűtlenség témáját.



Az alapszitu szerint a Harvardon végzettek baráti társasága 20 évvel az egyetem után újra elkezd találkozgatni, mikor az egyik pár New Yorkba költözik - oda, ahol a régi haverjaik is élnek. Ethan és Liza éppen gyereket terveznek, már vagy 7 éve próbálkoznak, de természetes úton nem akar összejönni a baba, így orvosi segítséget kérnek. Liza nem sejti, hogy a férjének már a házasságuk előtt kapcsolata volt az egyik közös barátjukkal, Samanthával, és ez a történet húsz éve tart egyfolytában: bármelyikük házasságánál hosszabb ideje. 

Annyira megszokták egymást és ezt a kapcsolatot, hogy eddig semmilyen okból nem bírták rávenni magukat a szakításra. Samanthának is van férje, illetve két gyereke (bár utóbbiak semmilyen szempontból nem akadályozzák abban, hogy éjt nappallá téve bulizzon), de mikor kiderül, hogy a szeretője felesége éppen teherbe akar esni, sokadszorra dönti el, hogy most már szakítania kell Ethan-nel. 

Ez azonban valahogy mégsem megy. Ahányszor elhatározzák magukat, búcsúszexelni akarnak, és abból mindig újabb alkalmak lesznek. Valójában mindketten teljesen éretlenek, de Ethan még inkább, mint a nő, őszintén szólva se a feleséget, se a szeretőt nem értem, mit esznek rajta, bár ahogy a többieket elnézem, arra az állítólag elit egyetemre csupa idióta járt... Ahányszor összegyűlnek, hülyére isszák magukat és nagyobbnál nagyobb marhaságokat követnek el, mintha semmit nem fejlődtek volna az egyetemi bulik óta. 

Sam mindenesetre tudatosabban próbálna szabadulni ettől az Ethan-féle kapcsolattól, ezért elkezd pszichológushoz járni, de alapvetően egyáltalán nem fogadja el a nőt szakmailag. Az sem javít a dolgon, hogy a pszichológus éppen gyereket vár és Sam feltételezi, hogy teljesen elítéli, amiért egy épp teherbe esni akaró asszony férjével randizgat, vagy szexel hirtelen felindulásból esetleg éppen a saját házában, mikor mindkettejük családja jelen van. 

Egyikük sem akar lebukni, mégis mindent megtesznek annak érdekében, hogy valaki rajtakapja őket. Egyikük sem akar válni, bár a házasságaik nem működnek. Sam férje akkora seggfej, hogy hozzá képest még Ethan is jobb: ő csak idióta, de nem kifejezetten undorító. 

Ethan felesége, Liza egyébként eléggé konzervatív nézeteket vall a hűtlenségről: mikor meghívják mindannyiukat egy esküvőre, hosszasan fejtegeti, mekkora disznóság, hogy azt a pasit ünnepeljék, aki megcsalta az első feleségét: a tiráda egy részét épp a saját férje szeretőjének adja elő a mosdóban - Sam erre nem bólogat szorgalmasan, hanem elmondja, hogy szerinte a pasi jól tette, hogy nem ragadt egy szar házasságban és most elveszi azt, akit tényleg szeret. 

Meglehetősen hihetetlen, hogy Lizát a két szerető úgy vezeti az orránál fogva húsz éve, hogy soha nem is sejtette, mi folyik a háta mögött, de ezen az esküvői partin is majdnem lebuknak, mikor Samre rástartol egy régi csoporttársuk, és Ethan nagyon feltűnően felháborodik a pasi szándékain, mert őrülten féltékeny: kimegy az utcára és lesmárolja Samet, kb fél percen múlik, hogy a felesége nem látja az egészet.

Az első évad végére persze kell egy nagyjelenet: Liza életében először félrelép (szintén a baráti társaság egyik tagjával), de azonnal meg is bánja, és semmi nem tarthatja vissza attól, hogy bevallja a férjének, aki már jó ideje attól tart, hogy a felesége mindent tud a Sammel folytatott kapcsolatáról. Mivel egyáltalán nem háborodik fel azon, hogy a neje félredugott, Liza azonnal rájön, hogy valami nincs rendben, és innentől kezdve nincs megállás. Nem csak Ethan bukik le, hanem Sam is a férje előtt... 

A második évad elején annyi derül ki, hogy Ethan és Liza szétváltak, Sam viszont még a gyerekek miatt együtt van a férjével, aki nem képes túllépni a dolgon, és végül úgy dönt, hogy válni akar. De előbb még búcsúzúul minden ismerősnek elküld egy hangfelvételt, amelyben azt ecseteli, hogy Sam mennyire megalázta őt. 

Az egész sztori arra erősít rá ugyan, hogy előbb-utóbb mind lebukunk és akkor tönkremennek a kapcsolataink, de vannak jó jelenetek, és ez a 20 éve tartó viszony nem mindennapi jelenség. (Samantha felháborodik azon, ha afférnak nevezik az Ethannel folytatott kapcsolatát.) Tulajdonképpen egyikük sem akart soha válni, de választani sem: Ethan mindkét nőjét szereti, Sam viszont a férjét valószínűleg nem - ő Ethanbe szerelmes, ezt konkrétan be is vallja, viszont a családjához és a kényelmesen berendezett életéhez ragaszkodott, amíg lehetett. Kíváncsian várom, hogyan alakul a második évad.