A hűtlenséges társkeresők élete sehol sem fenékig tejfel, ha reklámozni akarják magukat. A viszony.hu viszontagságairól írtunk már, sőt, korábban egy svédországi tiltakozó akcióról is volt szó, most a jelek szerint a franciákon a sor. Jobban mondva a gall katolikusok döntöttek úgy, hogy nem fogják szó nélkül tűrni, ha a párizsi metró- és buszmegállókban erkölcstelen üzenetekkel bombázzák az utasokat.

maitrasse

A Gleeden egyébként az első, nők által kifejlesztett társkeresőként definiálja önmagát, ami különösen pikánnsá teszi a helyzetet. Az egyik plakáton Éva almája is szerepet kapott, a másikon azt az érvet hozzák fel a házasságtörés mellett, hogy az nem kerül semmibe, az antidepresszánsokkal ellentétben... Az, hogy semmibe ne kerülne, azért erős túlzás a legtöbb esetben(például legtöbb esetben azért kéglire kell költeni), de hogy milliószor eredményesebb, mint az összes hangulatjavító gyógyszer, azt magam is alá tudom írni. No persze akkor, ha jól sikerül, és a mellék- és utóhatásai nem túl kellemetlenek.

Az, hogy a nagycsaládosok szervezete tiltakozik, nem meglepő (bár a félrelépők között is ott vannak a nagycsaládosok, nehogy szenteknek nézzük őket, csak előszeretettel tűnnek fel ilyen szerepben), de hogy a hirdetések betiltását kezdeményezik, az már kicsit erős. Mégpedig azzal érvelve, hogy törvényellenes házasságtörésre biztatni a jónépet.

Már miért lenne törvényellenes? A hűtlenség nem büntetendő (Franciaországban 1975 óts nem az), tehát nem bűncselekményre bujtogat a hirdető. A hűtlenség egyetlen negatív következménye egy bíróságon az lehet, hogy a hűtlen felet váláskor felelőssé teszik a házasság megromlásáért, de manapság már ezt a kártyát se szokás kijátszani, mert akkor a másik fél ügyvédje jöhet elő még sötétebb dolgokkal, és az emberek nagy része nem akarja kiteregetni az egész szennyest.

A hirdetéseket támadók azzal érvelnek, hogy a gyerekek számára is ártalmasak a plakátok, mire a társkereső azzal védekezik, hogy nincsenek rajtuk se provokatív képek, se olyan szavak, amelyek bárki érzékenységét sérthetnék. (Ami rengeteg olyan plakátra igaz egyébként, ami ellen nem szokás tiltakozni.)

Folyik az aláírásgyűjtés, és bizonyos körzetekben az utasok tiltakozása nyomán már el is távolították a plakátokat - ami számomra kicsit megmosolyogtató, hogy pont Versailles-ban érezték úgy a tisztes polgárok, hogy nem tűrhetik az ilyen túlkapásokat... Pedig a Versailles-i kastély alapítója minden volt, csak monogám és erkölcsös nem... Viszont igazán katolikus, és igazán nagycsaládos uralkodónak számított: XIV. Lajos számos gyerekkel boldogította több szeretőjét is, mert akkoriban kegyencnőnek lenni családanyaságot is jelentett. Még hogy a szeretőzés rombolja a családokat...

Azért ne nagyon fájjon a szívünk a plakátokért: mint tudjuk, a negatív kampány legalább olyan eredményes, mint a pozitív, sőt, sokszor még eredményesebb is. Ha pedig a katolikusok kelnek ki valami ellen, annak általában van visszhangja. Minél nagyobb elánnal teszik, annál inkább.