Sokszor volt már szó arról, hogy a nők kicsit másképp és némileg más okokból lépnek félre, mint a férfiak, legalábbis sok ezzel kapcsolatos hiedelem létezik, és időről időre érdemes ránézni a számokra: hogyan nyilatkoznak az aktuális évben maguk az érintettek.

Egészen friss, idei felmérés alapján (Murphy et al., 2024), melynek során 116 nőt kérdeztek meg az ügyben több országból, a következő prioritási lista kerekedett a nők hűtlenségének legfőbb okaként. (A tanulmány a férfi hűtlenséggel is foglalkozott, 138 férfi megkérdezésével, az összehasonlító adatok tehát ugyanebből a forrásból származnak.)

A listához tartotó százalékok azt jelölik, hogy az összes nőből hány nevezte meg az adott indokot első helyen, tehát egyszerre több ok is szerepelhet valaki listáján).

  1. Boldogtalanok az alapkapcsolatukban (64,66%)

Ez a majdnem 2/3-os eredmény nem meglepő: a nők sokkal rosszabbul viselik, ha a fő kapcsolatuk nem működik, tehát elsősorban emiatt kezdenek kifelé kacsintgatni. Hogy pontosan mi a probléma a kapcsolatukban, az már más kérdés, de általában egész problémahalmazról van szó és éveken keresztül húzódik, a megoldás reménye nélkül. A nők duplája hozza fel ezt az indokot a hűtlenség okaként, mint amit a férfiaknál tapasztalunk. Igaz, hogy a nők könnyebben beismerik, hogy baj van a kapcsolatukkal, a férfiak pedig ezt könnyebben tagadják.

  1. Úgy érzik, hogy a férfi partnerük nem igazán elkötelezett a kapcsolatban (22,41%)

Ez az indok a nőknél négyszer gyakoribb, mint a férfiaknák. Igaz, nehéz is meghatározni, pontosan mire gondol az, aki ezt az indokot hozza fel. Leginkább arról van szó, hogy a nő úgy érzi: ő és az egész kapcsolat nem jelent prioritást a férfi számára, számos más dolgot fontosabbnak tart. Nem invesztál elég energiát, időt abba, hogy jól működjenek a dolgok.

  1. Bosszút akarnak állni (15,52%)

Rájöttek, hogy a férjük, barátjuk megcsalta őket és bosszúból ők is megteszik. A felmérés szerint ez a nőkre ötször inkább jellemző, mint a férfiakra.

  1. Unatkoznak, illetve újdonságra vágynak (12,93%)

Igazából ezt két indokként szerepeltették, de szorosan összefüggnek, hiszen aki nem unatkozik, az nem vágyik új impulzusokra. 8% azt vallotta, hogy unalomból hűtlenkedett, 5% pedig az újdonság iránti vágyból.

  1. Szexuálisan nem kielégítő a kapcsolatuk (8,62%)

Igen alacsonynak tűnik ez az arány, szerintem ennél sokkal több nő érzi úgy, hogy szexuálisan nem kielégítő a kapcsolata. Már csak azért is, mert akinek érzelmileg vannak gondjai a partnerével, az a szexet sem szokta kielégítőnek érezni, és még ide tenném az unalmat is: a szex is unalmas lehet annak a számára, aki a kapcsolatában unatkozik. De aki ezt jelölte be, annak ez a legfőbb indoka.

  1. Alkalom szüli a tolvajt (7,76%)

Nem igazán keresték az alkalmat, de úgy adódott, hogy kísértésbe estek és engedtek neki. Ez elsősorban olyanokkal esik meg, akik könnyen ismerkednek és sok emberrel kerülnek kapcsolatba. És nem kell, hogy bármilyen gondjuk legyen az alapkapcsolatukkal.

  1. Arra vágynak, hogy valaki végre értékelje őket (6,9%

Főleg akkor erős ez a vágy, ha az 1-2. pont is fennáll, vagyis nem elégedettek az alap kapcsolatukkal és úgy érzik, hogy elhanyagolják őket. Egy külső kapcsolat nagyon sokat lendíthet az önértékelésen. Tehát aki az első két pontot tette első helyre, arra ez, a 7. pont is igaz lehet.

  1. Szeretik és kívánják a szeretőjüket (6,89%)

Úgy tűnik, ritka, hogy kifejezetten a szerető (vagy csábító) kvalitásai miatt engednek a kísértésnek. Ha az alapkapcsolatuk működik, akkor pusztán azért, hogy megjelenik egy érdekesebb, jóképűbb, bármilyen egyéb szempontból vonzóbb partner, nem lépnek félre. Csak 2% esett szerelembe a csábítóval (és nevezte ezt a fő indoknak), 5% meg a szerető szexuális vonzerejével magyarázta a döntését.

  1. Tudják, hogy az alapkapcsolatuk haldoklik (6,03%)

Egy egyre romló kapcsolatban, amelyről az ember már lemondott, könnyen (vagy nehezen) eljuthat arra a pontra, amikor már nem érdekli, lebukik-e vagy sem. Talán egyenest le akar bukni, mert így könnyebb lesz a szakítás.

  1. Távkapcsolatban élnek (3,45%)

A nők csak igen kis százaléka jelölte meg ezt a hűtlenség indokaként, de ha valaki nehezen viseli, hogy kevés gyengédségben és szexben van része a nagy távolság miatt, akkor nem csoda, ha alternatív megoldást keres.

 

Ez tehát a 10 leggyakoribb ok, de a lista persze hosszan folytatható. Ha egy férfi nem akarja, hogy a női partnere félrelépjen vagy szeretőt keressen, akkor a legjobb, amit tehet, hogy igyekszik kielégíteni érzelmi, szexuális és intellektuális vágyait. Ezek persze a férfiak esetében is fontosak. Minél hosszabb azonban egy kapcsolat, annál nagyobb kihívás elkerülni a rutint és az unalmat, vagyis az „örök” hűségre nincs garancia.