A Szexkultúra legutóbbi adásában az alvás és a szex kapcsolatát járta körül a két úriember, Lassányi Gábor és Szilágyi Szilárd. Érdemes meghallgatni, a szokásos helyen elérhető. De, mint annyiszor, most is hiányoltam a nem együtt élő, illetve nem tradicionális kapcsolatban lévő partnerek említését. Sőt, még egy olyan egyszerű és kézenfekvő dolog se került szóba, mint a maszturbálás.

Nos, gondoltam, éppen kapóra jön, hogy ők erről nem beszéltek, hiszen akkor nekem van új témám.

Pontokba szedtem a különböző helyzeteket:

  1. Vegyük először azt, hogy az embernek nincs partnere és saját magára van utalva erotikus szempontból, így olykor (vagy rendszeresen) önmagát ringatja álomba maszturbálással. Ilyenkor nézhet valami stimuláló tartalmat, vagy fantáziálhat élő személyről, esetleg elképzeltről (sokszor egyszerre többről is), tulajdonképpen mindegy: mivel az orgazmus a legtöbb embert eléggé ellazítja, nagyszerű altató. Épp ezért olyan furcsa, hogy mikor a jó alváshoz vezető útról esik szó, ezt gyakorlatilag senki nem említi.
  1. Ide tartoznak azok, akiknek van partnerük, csak nem élnek vele együtt. (Több partnerük is lehet ilyen státuszban.) Vagyis az esetek többségében nincs árukapcsolás a szex és az alvás között, legfeljebb is a nappali együttléteket követően lehet némi szundikálás, ha épp nagyon ráérnek. Az illető gond nélkül maszturbál, ha épp erre van igénye, akár közvetlen elalvás előtt is (bár ez a fajta önkielégítés sokkal könnyebb egy nőnek, mint egy férfinak, gondolom, nem kell magyarázni, miért). Mindenesetre erről a fajta helyzetről szokás szexről szóló cikkekben és előadásokban rendszeresen megfeledkezni.
  1. Ide azok tartoznak, akinek hivatalos partnerük van és általában vagy szinte mindig együtt is alszanak vele.

3/a Vegyük először azokat, akiknek tényleg csak ez az egy hivatalos partnerük van: még náluk is 3 alapverzió létezhet.

i) Rendszeresen szexelnek és ezt általában az alvás körüli rituálé részeként teszik, tehát lefekvéskor, vagy éppen felkelés után, de az is elképzelhető, hogy az éjszaka közepén, ha mindketten felébrednek. Még így is lehet, hogy jut szerep a maszturbálásnak, de kevésbé. (Kérdés, hogy ki tartja ezt elfogadhatatlan elhajlásnak, egyfajta mikrohűtlenségnek, ki tartja természetesnek, de nem akar róla tudni és kit izgat fel.)

ii) Nem szexelnek annyira rendszeresen, mint amennyire az egyik fél szeretné, akiben emiatt hiányérzet alakul ki. Itt az alváshoz kötődő rituálékba belezavarhat egyik részről az elvárás, hogy szeretne szexelni, a másik részéről a félelem, hogy már megint azt akarja. A feszültség csökkentése érdekében játszmák indulnak be: a nő például a gyerekeket használja pajzsként, vagy a két ember lefekvési ideje radikálisan elkezd távolodni egymástól, esetleg valamilyen ürüggyel külön szobába költöznek. A külön alvóhelyen a szexet kívánó fél aztán az 1. pont szerinti autoeritkus rituálét vezeti be, amely szintén kapcsolódhat az elalvás előtti ellazuláshoz.

iii) Már egyáltalán nem szexelnek, és már nincs is próbálkozás. Ezt hívják kihűlt ágynak. Az alvás teljesen elválik a szextől, esetleg külön-külön maszturbálnak, és mivel az egész probléma legtöbbször a szőnyeg alá van söpörve, ezt titkolják, ha szóba kerül, simán letagadják egymás előtt. Igen könnyen előkerülhet ilyenkor valaki olyan konkrét személy fantázia szinten, akivel az illető fekszik és kel, hiszen rá gondol, nem pedig a szexuálisan számára már valószínűleg közömbös partnerére.

 

3/b Hivatalos partnere van, és együtt él/ alszik vele, de van alternatív partnere is.

i) A hivatalos partnerrel is szexel – jellemzően az alváshoz kapcsolódóan is, hiszen vele könnyű összehozni --, de az alternatívval is (esetleg több ilyennel), akivel vagy akikkel nem az alváshoz kötődik ez a tevékenység. Tehetünk különbséget az etikus és nem etikus nonmono között, de alvás szempontjából a két dolog nem különbözik nagy mértékben. Legfeljebb az etikusban az alternatív partner igényelheti az együtt alvás privilégiumát, míg a titkos kapcsolatban erre kevésbé van lehetőség (vagyis, ha van, arra nem kell engedélyt kérni). Nyilván léteznek olyan alternatív partnerek, akik számára az együtt alvás privilégiuma olyan szent Grállá válik, ami alapvetően határozza meg a hiányérzetüket.

ii) A hivatalos partnerrel olyan a helyzet, mint a 3/a/ii pontban lefestettük: vagyis olykor van szex, de az egyik fél (talán jellemzően az, akinek van szeretője) még mindig többet szeretne otthon is… Ugyanakkor itt létrejöhet egy olyan egyensúly, amely leépíti a játszmát: a férj/feleség akár részben, akár teljesen elengedheti az otthoni szexet, mert házon kívül részesül belőle. És az alvás általában nem fog összekapcsolódni a partneres szexszel. De az önkielégítésnek igenis juthat szerep… Ilyenkor állhatnak elő olyan szituációk, hogy az ember az együtt élő partnere mellett fekve a sötétben a másik partnerére gondol erotikus értelemben (és esetleg még izgatja is magát). Ilyenkor azért eléggé kellemetlenné is válhat az együtt alvás, hiszen a hivatalos partner egyfajta akadályként jelenik meg egy felszabadult maszturbálás útjában fekve. (Miközben nem is tud róla, hogy ő akadály. Vagy tud és akkor még rosszabb.)

iii) Otthon már semmi szex, minden ilyesmit házon kívül kell megoldani. A szex és az alvás elválik egymástól, de ahogy az előző pontban, az önkielégítés még mindig befigyelhet.

4. Ide tartoznak azok a polik vagy poligámok, akik több partnerrel élnek egy fedél alatt, vagy a több ember közül szexuálisan csak eggyel érintkeznek, de ez a partnerük mással is szokott szeretkezni házon belül. (Nyilván itt azokra az esetekre gondolok, ahol erről minden érintett tud.) Még az is lehet, hogy egyeseknek háztartáson kívül is van szexuális/ romantikus partnerük. Ebben az esetben a ki kivel alszik dilemma meglehetősen nagy bonyodalmakat okozhat még akkor is, ha az együtt alvás nem mindig jelent szexet is. Házon belül muszáj egyezségre jutni: felváltva alszanak együtt? És aki épp nem alszik x-szel, az rágja a körmét? Vagy mindenki egyetlen nagy ágyban alszik? És ha így van, akkor mindenki szexel is? Vagy csak együtt alszanak, de olyankor nincs szex? Ha kettőnek van kedve szexelni, de a harmadiknak nincs, akkor a harmadik elvonul? Vagy a másik kettő fogja vissza magát? És a szexelés nyomait illik eltüntetni, vagy senkit nem zavar egy-egy kondom?

Mindezen eseteken kívül azt is érdemes szerintem kiemelni, hogy vannak emberek, akiknek egyáltalán nem komfortos együtt aludni az egyébként szeretett és akár még kívánt partnerükkel sem, mert… és erre millió okuk lehet. És vannak olyanok, akiknek az együtt alvás egyfajta fétis, ami nélkül el se bírják képzelni az életüket.

Számotokra mennyire fonódik össze a szex az alvással?