Nemrég egy focista arról számolt be egy tévéműsorban, hogy pár éve tizenötöd magával szexelt egy lánnyal, aki az egyikük kedvese volt. A sportoló elmesélése szerint a lány csak azért ment bele a gangbangbe, mert a pasija kérte rá, úgymond szerelmi zálogként... Mivel tudomásom szerint más szereplő nem szólalt meg az ügyben, vagyis kb semmit nem lehet tudni, még azt se, hogy a dolog megtörtént-e egyáltalán, valójában nem több ez, mint pletyka. A focista még annyit mondott, hogy a végén már sajnálta a lányt, de azért kétszer is sorbaállt. 



A történet nagy felháborodást keltett, ami azért különös, mert aki egy kicsit is tájékozott, az tudhatja, hogy ez a jelenség létezik, még neve is van, ráadásul szó sem volt arról, hogy a nő állt volna elő a sztorival, utólag panaszkodva arra, hogy kihasználták. Ez persze nem kizárt, de fogalmunk se lehet róla. Ennek ellenére a következő reakciókat olvastam többfelé:

1. Az egész kamu, mert ilyen nem létezik. (Vagy úgy általában, vagy a konkrét esetben.)
2. Ha megtörtént, akkor sincs itt semmi látnivaló, úgy kell a nőnek, hiszen egy kurva, mit kell rajta sajnálni.
3. Nemi erőszak volt, mert olyan nincs, hogy egy nő ezt élvezze. 
4. Ha nem is fizikailag volt erőszak, akkor lelki kényszerítés, ami legalább ugyanolyan rossz. 

Olyan reakciót nem láttam, hogy emberek, mi van, ha a lány akarta, de nem kurva és nem ítéljük el őt ezért, hanem elfogadjuk, hogy ez jó lehet valakinek. Amennyiben felnőtt emberek saját elhatározásukból szexelnek akárhányadmagukkal, az rajtuk kívül senki másra nem tartozik. Szvinger klubok is léteznek, ezekben is előfordul, hogy nők több férfival szexelnek egy este, akár mindenki számára látható módon. Illetve, ha egy férfi lett volna és tizenöt nő, akkor is felmerül az erőszak vagy a kényszerítés ötlete? Esetleg az, hogy a fickó prostituált? 

Hangsúlyozom, nem lehet tudni, ebben az esetben, ha egyáltalán volt ilyen eset, mi történt. De ha ez konkrétan nem is történt meg, attól még léteznek gangbangek, nem csak a pornófilmekben, hanem a valóságban is. Léteznek olyanok, amelyeket pénzért vállalnak be nők, és léteznek olyanok, amelyeket kényszerítés hatására, de, és ez itt a lényeg, olyanok is vannak, amelyeket az adott nő önként és dalolva vállalt, mert neki ez izgató. 

Volt szerencsém olyan nőkkel beszélni, akik, ha nem is egyszerre ennyi pasival, de azért egynél és kettőnél is többel szexeltek egymás után, akár pár percen belül, egymás szeme láttára. Négy-öt férfi ilyenkor nem ritkaság. Az adott nők élvezetből tették, mert ez nekik jó volt. Nem beszélte őket rá senki, önként mentek oda és önként csinálták. De ha valaki abban szocializálódott, hogy egy tisztességes nő egyszerre csak egy férfival csinálja, illetve csak akkor szexel, ha szerelmes (jó, ilyen azért kevesebb akad), akkor elképzelni sem bírja, hogy vannak, akik totál másképp élik meg a szexualitásukat, mint ő maga. Ez a fő baj ezzel az egész történettel: emberek sokasága elképzelni sem tudja, hogy amit ő nem élvez, azt más attól még élvezheti. 

Vegyünk egy másik példát: a fenekelés (spanking) sok nő számára gyönyörforrás. Elég sokat olvastam róla, és ezekből a vallomásokból kiderül, hogy mennyire nehéz megfelelő partnert találni egy olyan nőnek, aki erre van rákattanva, de szerelmes is akar lenni a pasijába. Mi van, ha a pasi irtózik attól, hogy őt bántsa? És mi van, ha ő meg csak akkor élvezi igazán a szexet, ha véresre verik a fenekét? 

Mit szólnának ehhez az emberek? Hát ez hülye, hogy élvezi a verést. Verjük meg alaposan, ha ezt élvezi. Milyen férfi az, aki képes kezet emelni a nőjére? A nő biztos csak valami gyerekkori trauma miatt hiszi azt, hogy élvezi, de valójában áldozat. Ha előállna valaki azzal a sztorival, hogy ő rendszeresen elfenekeli a barátnőjét, akkor az biztos, hogy szétcincálnák a sajtóban, és szinte senki nem vetemedne arra, hogy azt mondja: igenis van olyan nő, aki kifejezetten szereti, ha így bánnak vele és ne akarjuk se őrültnek, se áldozatnak látni. 

Attól tartok, hogy a pornó ezen a szemléleten csak ront, ahelyett, hogy elfogadottabbá tenné a szokásostól eltérő viselkedésmintákat. Mivel a pornóiparban nem csak igazi szeretkezések nincsenek, de kb minden hamis, kb mindenről azt is fogjuk gondolni, hogy úgy, ahogy nekünk bemutatják, nem lehetséges élvezni... A meleg szex például nem melegek között zajlik általában, és a szado-mazo praktikákat se olyanok adják elő, akik tényleg élvezik. Hiába van elképzelésünk arról, mennyire sokféle az emberi szexualitás, tulajdonképpen perverziót látunk mindenben, hiszen amit bemutatnak, az sosem igazi. Ha csak heteró férfiakat látunk egymással, akkor honnan a fenéből tudnánk, milyen az autentikus meleg szex? Ha heteró nők nyalják-falják egymást, honnan sejtenénk, milyen a leszbikus szex? 

Ha a gangbangben résztvevő nő szenvedő arcot vág, mert neki az tényleg nem jó, ami ott történik vele, akkor hogyan hihetnénk el, hogy azért létezik olyan, akinek jó? Ha egyetlen hotwife-szcenárió sem hihető, sőt, a legtöbb olyan gáz, hogy fáj nézni, akkor mégis, miért hinnénk el, hogy vannak, akiket izgat a látvány, ahogy a nejük egy másik férfival élvezkedik? Vagy sok másikkal? 

Persze annak fényében, hogy a legutóbbi nyitott házasság celebsztori után milyen kommenteket olvastam, nem kellene meglepődnöm. Itt tartunk, mert nincs rendes szexuális oktatás, és még azok is farkast kiáltanak, akik egyébként képzettek, csak megragadtak a nők=áldozatok mantránál. 

P.s.: A focista Kabát Péter, a tévéműsort Hajdú Péter jegyzi, de nem hiszem, hogy itt a nevek annyira fontosak lennének.