Hogyan lehet visszatérni egy kapcsolatba azután, hogy a szakítás oka az egyik fél hűtlensége volt? Vagy úgy, hogy senki nem volt ugyan hűtlen, de egyikük mégis ebben a hitben él már évek óta és nem hajlandó elfogadni az exe érveit? Mennyire nehéz megbocsátani, bocsánatot kérni, kíváncsi-e valaki a hűtlenség okára, illetve hogyan reagál a környezet arra, hogy ha egy férfi és egy nő évekkel a szakítás után újra össze szeretne jönni?



A Back with the Ex című valóságshow-ban éppen ezt a nyűglődést figyelhetjük meg egészen közelről. A műsorban egyébként négy újrakezdő pár szerepel, de a másik kettőnél nem hűtlenség vagy annak feltételezése vezetett szakításhoz, így most őket hanyagolni fogjuk. (Noha mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy nézze meg őket is, mert szerintem nagyon érdekes emberi viszonyokat ismerhetünk meg így, perverz közelségből.)

A minket érdeklő párok huszonévesek, ez (volt) az első komoly kapcsolatuk, sőt, a két srác esetében tulajdonképpen azt mondhatjuk, az egyetlen komoly kapcsolatuk. A lányok élték tovább az életüket a szakítás után is. 

Vegyük először a valódi hűtlenséges sztorit: a két fiatal, Cam és Kate a középiskolában ismerkedett meg, és három évig jártak, aztán a lány egy bulizás alkalmával lefeküdt valakivel. Ezt sms-ben volt képes bevallani a pasijának, aki teljesen összeomlott és így szakítottak.

Három év elteltével Kate a műsoron keresztül veszi fel a kapcsolatot a sráccal, aki ugyan szkeptikus, de nagyon szeretne megbízni Kate-ben. Mivel 22 és 24 évesek, még nem sok élettapasztalattal rendelkeznek, és a srác tűnik érzékenyebbnek, sebezhetőbbnek. Egyszerűen nem bír leszállni a hűtlenség-témáról, pedig összesen egy alkalomról volt szó. Egyébként mindvégig egyszer sem teszi fel a kérdést, vajon mi bírta rá a barátnőjét a félrelépésre. 

Nagyon tanulságos, hogy ezzel a műsor legidősebb női szereplője, az ötven éves Diane hozakodik elő egyedül, mikor összeül a négy csaj, hogy beszélgessen egy jót. Diane ugyanis kétszer annyi élettapasztalattal a háta mögött pontosan látja, hogy Kate számára Cam a legjobb barát kategória, és a kapcsolatukból hiányzott a testi szenvedély. (Egyébként szintén nagyon tanulságos, hogy a négy párosból a legidősebb – 50 és 57 évesek – veti bele magát egyedül a szexbe mindjárt az elején, a többiek, ha jól emlékszem, egyáltalán el se jutnak idáig.)

Visszatérve Kate és Cam esetére: a műsorszerkezet része, hogy a felek egymás lakásában is eltöltsenek egy-egy hetet, mi több, szabályokat kell megfogalmazniuk, amelyeket a vendég köteles betartani. Mikor Kate Cam-hez költözik, megjelenik a srác legjobb barátja, aki iszonyú ellenséges a lánnyal. Kijelenti, hogy ő soha nem bocsátana meg egy hűtlenséget, és ha ezek esetleg mégis összeházasodnak, ő nem megy el az esküvőre. 

Az ellenpontot Cam édesanyja alkotja, aki egyáltalán nem utasítja vissza a lányt, sőt, nagyon örül a visszatérésének, és szeretné, ha a fia mielőbb családot alapítana. Vajon miért ez a hatalmas különbség érettebb nők és fiatalabb férfiak hozzáállásában?

A párocska egyébként a műsor végén úgy dönt, hogy együtt marad, de azóta újra szakítottak, úgyhogy nem sikerült a kísérlet.

 

A másik két huszonéves szereplő Meg (26) és Jeremy (28). Ők hét évig voltak se veled, se nélküled kapcsolatban, és négy éve szakítottak „végleg”. Itt a fiú szeretné az újrakezdést. Csak lassan derül ki, tulajdonképpen a végére, hogy a srác úgy érzi, a lány megcsalta, pedig a lány ezt váltig tagadja. A következő történt: Meg szerelmet vallott, mire Jeremy nem válaszolt semmit, és két hétig nem is találkoztak. Akkor Jeremy mégis úgy gondolta, hogy szerelmes, és rohant vallomást tenni, de Megnél éppen egy másik srác volt odahaza. Meg szerint akkor még csak barátok voltak – később tényleg összejöttek. 

Jeremy nem tudja feldolgozni, hogy őt ilyen hamar lecserélték, pedig az ő fejében Meg még vele volt együtt, és nem számít, hogy a lány mit mond... 

Mivel a srác a barátainak is ezt a verziót adta elő, mikor Meg újra felbukkan, Jeremy négy haverja közül csak egy mutat némi megértést és kedvességet a lány irányában, a többiek nagyon durván sértegetik. És mikor ezt a csaj nem hajlandó tovább hallgatni, Jeremy értetlenkedik, hogy a kedvese vajon miért menekül mindig a problémák elől. 

Nyilvánvaló, hogy noha mélyek az érzelmeik egymás iránt, képtelenek kilépni a se veled, se nélküled forgatókönyvből. Hol veszekednek, hol kibékülnek. A műsor utolsó napján ugyan az együtt maradás mellett döntenek, de borítékolni lehetett, hogy ez nem lesz hosszú életű. Nem is lett. 

A sorozat egyébként eredetileg ausztrál, de a Netflix átvette, úgyhogy akinek van kedve, belenézhet.