Noha a hűtlenség egyik központi témája ennek a szatirikus minisorozatnak, egyáltalán nem csak emiatt ajánlom. Az utóbbi időben nem nagyon láttam jobbat: vicces, de drámai is, olykor meghökkentő, a színészek pedig remekelnek. A fehér lótusz összesen hat részes és az HBO-n látható.



Az alaphelyzet: gazdag amerikaiak egy csoportja Hawaiin tölt egy hetet: van köztük egy család két kamasz gyerekkel, plusz a lányuk barátnőjével, egy nászutas pár és egy ötvenes szingli nő, aki az anyja hamvait szeretné szétszórni a tengerben. Minket elsősorban a család érdekel, mert itt a középkorú szülők között elég nagy a feszkó. Gyerekeik elől titkolják, de a férjnek viszonya volt valakivel, és mikor lebukott, lelkifurdalásában vett egy borzasztó drága karkötőt a nejének, amit persze magukkal is hoznak a nyaralásra.

Hozzá kell tenni, hogy a házaspár esetében a nő a domináns: sokkal többet keres és fontosabb pozíciót tölt be, ez pedig a férjét eléggé zavarja: úgy érzi, nem tud megfelelni a hagyományos férfi szerepnek, talán ezért is nyilatkozik minősíthetetlen stílusban a fia előtt arról, milyen egy sokéves házasságban a szex.

Mivel a kamasz fiú teljesen elzárkózik a családjától és ez főleg az apját zavarja, a férfi megpróbál közelebb kerülni hozzá. Ehhez az a megrázkódtatás is hozzájárul, hogy egy telefonbeszélgetés alapján kiderül számára, hogy a saját apja nem rákban, hanem AIDS-ben hunyt el, ugyanis meleg volt és a férfi partnereitől kapta el a betegséget. Vagyis az, hogy ő szimplán egy nővel folytatott viszonyt, ehhez képest tényleg smafu, unalmas és banális.

Úgy dönt, vagyis inkább úgy adódik egy laza beszélgetés során, hogy elárulja a fiának, miért is vett olyan méregdrága karperecet a feleségének. Ecseteli, milyen fojtogató a házassága és milyen unalmas a szex, ha valakivel 20+ éve él együtt az ember.

A baj csak az, hogy a felesége megtudja, miről volt szó apa és fia között, és hatalmas jelenetet rendez, ui. ő – állítása szerint – el akarja felejteni az egészet: már nem a karkötőt, hanem azt, amiért kapta. De ha annyira el akarja felejteni, akkor miért viszi magával a nyaralásra? Valójában nem is akarja elfelejteni, csak beszélni nem akar róla, a férje nyomasztása azonban nincs ellenére.

A múltkori poszt témájának folytatásaként itt tulajdonképpen azt látjuk, mi van, ha az egyik fél inkább beavatja a gyereket, míg a másik titokban tartaná a dolgot. Mivel az apa a saját apjáról alkotott fals kép miatt sokkal alávalóbbnak gondolta magát nála és ettől egész életében szenvedett, nem hajlandó ugyanezt eljátszani a fiával, és beavatja saját gyarlóságába (meg a nagyapáéba), míg a neje szívesen maradt volna a színlelésnél.

Mivel a feleség úgy érzi, hogy ha a férje beszélt a fiúnak a saját élményéről (bár igazából annak is csak egy nagyon leegyszerűsített, és bűnbánó verziójáról, nem arról a sok pozitívumról, amit a viszonytól tulajdonképpen kapott), neki is le kell vele ülnie és ecsetelnie kell, ő hogyan élte meg. Bár a fiú ezt egyáltalán nem igényli. A lányuk meg végképp mindenkivel utálatos és elutasító, úgyhogy vele akkor se nagyon tudnának beszélgetni, ha akarnának.

Persze nem lenne olyan jó ez a szatíra, ha nem fordulna a kocka: egy váratlan rablási kísérlet során megtámadják a feleséget és a férj a segítségére siet, éppen abban a pillanatban, amikor már végképp elromlani látszik a házasságuk. A támadás végül összehozza őket: a férfinak megadatik, hogy férfiként viselkedjék, a nőnek meg az, hogy ősi női szerepbe helyezkedve érezze, hogy megvédelmezik és ezzel átmenetileg helyreállnak a gender szerepek. Vagyis – ismét csak átmenetileg – újra egymásra találnak érzelmileg és szexuálisan egyaránt.

A történet itt egyelőre véget ér, de ha tovább szőjük gondolatban, akkor elég nyilvánvaló, hogy nem vár rájuk idilli folytatás, hiszen hazatérve ugyanabba a státuszba kerülnek vissza, ahonnan a nyaralás idejére kiszakadtak. A 2. évadból kiderül majd, hogy az alkotók is így gondolják-e. 

Remélem, nem spoilereztem túl sokat, még bőven van meglepetés a sorozatban, és most nem csak a premier planban látszó férfi nemi szervre gondolok, ami azért kissé meghökkentett. Örvendetesen üdítő volt, hogy 50+-os emberek is szexeltek, noha a nő állig felöltözve mutatkozott csak az ágyban. Persze, megértem, ha ő nem szeretne több bőrt mutatni, de nem biztos, hogy ez az ő döntése.

Az mindenesetre biztos, hogy olyan témákat feszeget a sorozat, amelyekről idehaza 18 év alattiaknak elméletben semmi fogalmuk nem lehetne. Pedig nagyon is kéne, hogy legyen.