Ugye, hogy hiányoztak a brit tudósok és társaik? Most újabb adagot kapunk belőlük, sőt, egész nemzetközösségnyi tudós sorakozik fel, csak, hogy az édeshármasról meséljen. 

Az „threesome” kérdéskörét alapvetően két szempontból vizsgálták: az egyik a fantázia felőli megközelítés, a másik a valóság. Nem fog senkit meglepni, hogy míg a fantáziák között nagyon is előkelő helyet foglal el, addig a valóságig viszonylag kevesen jutnak, és akik mégis, azok között kevés a visszaeső. Bár attól, hogy valaki a felmérés időpontjáig csak egyszer csinálta, a jövőben még csinálhatja többször is.

Több egyetem kutatói is megállapították, hogy a szexuális fantáziák között a hármasozás a top 5-ben mindenképpen benne van, és persze az sem meglepő, hogy főleg a férfiak képzelegnek két nőről (kb 84%-uk). Bár ha nem elsősorban egyetemistákat interjúvolnak meg, akkor hamar kiderülhet, hogy érettebb korban a nők is egyre nyitottabbak a fantáziálásra, sőt, a kipróbálásra is. 

A Kinsey Intézet több mint 4000 amerikai megkérdezése alapján (18-87 év közöttiekről van szó) arra a következtetésre jutott, hogy a hármasozás a legnépszerűbb szexuális fantázia.

Ami a megvalósítást illeti, ha számszerűsíteni akarjuk, akkor egy 2017-es felmérés szerint (2000 résztvevő, Indiana Egyetem) a hármasozás több mint 50 szexuális viselkedési forma között az egyik legkevésbé szokványosnak tekinthető: a férfiak 18%-a, a nőknek pedig csak 10%-a vallotta, hogy részt vett ilyesmiben. Gruppenszexre persze még kevesebb vállalkozott, itt 8% alatti az arány. 

Egy ugyancsak 2017-es, de csak 274 résztvevővel számoló felmérés szerint a férfiak 24, a nők 8%-a vágott már bele. A férfiak nagy része két nővel akar együtt lenni, nem egy nőn osztozni egy másik pasival, így ez a százalékkülönbség arra utal, hogy vagy mindig ugyanazok a nők hármasoznak, vagy a hármasozások egy része a prostitúcióhoz kötődik, illetve a nők egy része nem vallja be, a férfiak egy része meg akkor is bevallja, ha sose csinálta. (Az a tippem, hogy egyszerre mind a három feltevés igaz.)

Ugyanezen kutatás szerint egyébként a résztvevők 64%-a érdeklődik az MGT (mixed gender threesome, vagyis vegyes nemű édeshármas) jelensége iránt.

Miért vállalkozik valaki ilyesmire? Legtöbbször a kíváncsiság hajtja az embereket. Általában egy pár hív meg egy harmadik személyt, aki legtöbbször a nő ismerőse vagy barátja. A hármasozásokat a párok ötöde pozitívan, ötöde negatívan ítélte meg, a maradék 60% meg se ilyen, se olyan értékelést nem adott. (Vagyis nem igaz, hogy egy harmadik ember bevonása a szexuális életünkbe általában veszélyes.)

Férfiak és nők között nem csak az a különbség a hozzáállásban, hogy a férfiak nyitottabbak a többes szexre (bár az se mindegy, hogy a két nő vagy két férfi konstellációról beszélünk), hanem az is eltér, hogy ismerőst vagy idegent választanának-e partnerként. A férfiaknak mindegy volt, hogy a harmadik fél pontosan milyen státuszú, de az ismerősöket preferálták az idegenekkel szemben. Míg a nők csak akkor preferáltak ismerőst, ha ők voltak a párhoz kapcsolódó harmadik fél, nem pedig akkor, ha a saját párkapcsolatukba invitáltak valakit. 

Ahogy már fentebb szó volt róla, a férfiak elsősorban két nővel akartak együtt lenni, míg a nők nem mutattak preferenciát abban, hogy egy másik nőt vagy egy újabb férfit vonnának be a játékba. Noha ezt azzal magyarázzák, hogy a férfiak utódnemzési esélye növekszik, ha több nővel is szexelnek (és a nők teherbe esési esélye is növekszik, ha több férfival), szerintem inkább arról van szó, hogy a férfiak számára mindig is megengedett fantázia (és a bordélyokban bevett gyakorlat) volt a hármas, a „tisztességes” nőket meg minden ilyesmitől tiltották. És a maiakkal is elhitetik, hogy ők nem kívánhatnak ekkora perverziót. 

Mivel viszont a nők szexualitása igazából fluidabb, egy másik nőt is simán megkívánhatnak, és ettől a legtöbb férfi partner nem fog irtózni, sőt, inkább örül neki. Míg ha egy férfi egy másik férfit kíván meg és amúgy heteró kapcsolatban él, az a társadalmi konvenciók (és a nők) szerint nem valami örvendetes. 

Az is tény, hogy a férfiak közül sokakat blokkol, ha egy másik férfi is jelen van, míg a nőknél ez fel sem merül, hiszen a nő bármikor képes szexre, csak nem biztos, hogy jó neki. Ugyanakkor sok férfi csak addig lelkesedik azért, hogy két nővel legyen egyszerre, amíg el nem jön az igazság pillanata, mert attól is sokan leblokkolnak. Elsőre biztosan. És egy fiaskó után másodszorra is nekifutni, na, ahhoz igazi férfinak kell lenni...

A megvalósítás útjába áll persze az a tény is, hogy nem egyszerű megfelelő partnereket találni. Már beszéltünk róla, hogy unikornisnak hívják azt a nőt, aki egy párhoz kapcsolódik harmadikként, olyan nehéz erre bárkit is rávenni. Sokan ezért eszkort lányt fogadnak fel, ami egészen más élmény, mint egy civillel. (Jut eszembe, a Netflixen van egy sorozat erről, de még nem kezdtem el nézni: You, Me and Her.)

A poszt ennek a cikknek az alapján íródott.