A modern házasság egyik rákfenéje, ahogy erre már sokszor rámutattunk, hogy mindent egy embertől várunk: szeretetet, romantikát, jó szexet, elköteleződést, gazdasági segítséget, intellektuális egy húron pendülést, hasonló ízlést, és még azt is, hogy az illető pont úgy és abba az irányba változzon, ahogy mi, és ugyanolyan kellemes partner legyen 70 évesen, mint mikor összejöttünk vele a húszas éveinkben.



Ráadásul elvárjuk, hogy ne unjon ránk és mi se unjunk rá, izgalmas legyen a szex, egyikünk se kacsingasson másfelé, ha meg mégis halálosan unjuk egymást, tegyünk úgy, mintha ez nem lenne igaz, vagyis hazudjunk udvariasan egymás szemébe.

Nem csoda, hogy a párok túlnyomó többsége számára ez nem működik, soha nem is működött. De a történelem során az emberek nem is társítottak ennyi elvárást egyetlen társsal és egyetlen kapcsolattal szemben. A házasság gazdasági szövetség volt elsősorban, amit nyakon öntöttek némi spiritualitással vagy babonával, de az örök boldogság illúziójával senkit nem kecsegtettek ezen a struktúrán belül.

Nos, mindazok, akik felismerték, hogy a gazdasági elköteleződés, az érzelmi támasz, a romantika és az izgalmas szex egy csomagban iszonyat nehezen található meg, visszatértek egy tulajdonképpen igen régi hagyományhoz: olyan életre szóló szövetségeket hoznak létre, amelyeket sem a szerelem elmúlása, sem a szex unalmassá válása nem tud megrengetni, mert ez nem is része a csomagnak.

A Platonic Life Partnership (PLP) olyasmi, mint egy nagyon erős barátság, amely ugyanakkor egzisztenciális és emocionális összefonódással is jár. Viszont sem erotika, sem szerelem nincs benne. Ergo: követői és gyakorlói szerint sokkal szilárdabb lábakon áll, mint a XX. század 60-es évei óta felmagasztalt szerelmi alapú házasság. (Ami persze sokszor nem is igazán szerelmi alapú, de akkor is illik eljátszani, hogy az...)

Nézzük pár példát, hogyan is működik ez az intézmény.

Adott például két barátnő, akik rendkívül erős köteléket alakítottak ki egymással, összeköltöznek, közös vagyontárgyakra tesznek szert, együtt tervezik a jövőt. Még ha az egyik leszbikus is, akkor sem alkotnak párt a szó erotikus / romantikus értelmében. Kapcsolatuk érzelmi, intellektuális, gazdasági jellegű lehet, de nem szeretők.

Mivel ez a fajta kötődés szexmentes és nincs benne romantika, mindketten nyitottak maradnak más partnerekre. Egy ilyen barátnői páros például a szingapúri April Lee and Renee Wong, akik a TikTokon is beszámolnak kapcsolatukról.

Két másik barátnő példája még érdekesebb: Deena Lilygreen és plátói társa, Maggie már tíz éve vannak együtt. Deena kétgyermekes anya volt, mikor megismerkedtek és annyira megszerették egymást, hogy úgy érezte: olyan, élethosszig tartó kapcsolatot talált, amilyen a házassága soha nem lehetett volna.

A kapcsolatuk egyre szorosabbá vált, ugyanakkor mindketten randiztak másokkal, Deena nőkkel, Maggie férfiakkal. Ahányszor felmerült, hogy valaki komolyabban is érdeklődne egyikük iránt, vagyis össze is szeretne költözni, mindig kijelentették, hogy ők csak csomagban kaphatók, vagyis az illetőnek tudomásul kell vennie, hogy ők nem fognak szétválni és ha együtt élős kapcsolatot szeretne, velük kellene élnie... Maggie végül talált is egy férfit, aki erre hajlandónak mutatkozott és összeházasodtak. Hármasban élnek, meg persze Deena gyerekei és egy kutya...

Kívülről az egész egyébként poliamoriának tűnik, de mégsem teljesen ugyanaz, noha léteznek olyan polik, akik hasonló formációkban működnek, de ez az állapot általában a szerelem elmúltával következik be, és nem eleve olyan kapcsolatban köteleződnek el, amelyben se romantika, se erotika nincs. Mindenesetre a kívülállók számára ugyanúgy csodabogaraknak számítanak...

És mi köze mindennek a hűtlenséghez?

Igazából arról jutott eszembe a szeretői párhuzam, hogy rengeteg házasság alakul át az idők során ugyanilyen romantika- és erotikamentes kapcsolattá, csak mivel nem így kezdődött, az esetek nagy részében nem válik nyilvánossá, hogy mostanára valójában (jó esetben) emocionális és gazdasági szövetség. Biztonságot ad, a felek számíthatnak egymásra, és ha már rég nem a szex és a szerelem a fontos a kapcsolatban, akár sokkal szilárdabb is lehet a konstrukció, mint egy „hagyományos” házasság.

Ugyanakkor az ilyen házasság melletti alternatív kapcsolatra mégis hűtlenségként tekint majdnem mindenki, míg ha az elsődleges baráti szövetség szexmentes, akkor ott ez fel se merül.

Mindazonáltal azért szerintem féltékenység és státuszharc ott is van, a partnerek idején, energiáján, gazdasági erőforrásain igencsak lehet civakodni, vagyis korántsem fenékig tejfel. És abban is biztos vagyok, hogy attól, hogy egy partnerség nem szex- ill. szerelem alapú, még simán elromolhat. Szép, szép, hogy leszögezik: ők most már örökre összetartoznak, de ha jön valaki, akibe egyikük nagyon beleszeret és aki ezt a konstellációt nem tolerálja, akkor ugyanúgy robbanhat a felépítmény. Sőt, elég egy komolyabb véleménykülönbség, nem is kell hozzá külső ok: bőven elég barátság és gyerek-szülő viszony is elromlik hülyeségek miatt.

Persze az sem lehetetlen, hogy két ember nem rögtön fedezi fel, hogy mégiscsak vonzódik egymáshoz erotikus értelemben, és pont akkor ébred rá egyikük, amikor a másik komolyabb szerelmi kapcsolatba kezd. Akár plátóian is beleszerethetnek egymásba. Bármi megeshet.

Az mindenesetre biztos, hogy érdekes alternatív megoldás és egy ilyen kapcsolatban élő ember szeretőjének lenni talán könnyebb, mint egy hagyományos házasság mellett folytatni titkos vagy nem titkos viszonyt. Másik oldalról viszont lehet, hogy reménytelenebb vállalkozás eljutni az elsődleges partner státuszáig még akkor is, ha házasságot kötünk az illetővel.