Lehetünk hűtlenek tizenévesen, és hatvan fölött is, sőt, hetven fölött se kizárt, de vannak olyan korosztályok, amelyeknél a félrelépés, szeretőzés gyakoribb, mint másoknál. Egy amerikai felmérés szerint, amely úgy találta, hogy a férfiak 60%-a lesz hűtlen a házassága során, míg a nőknek csak 45%-a, a férfiak leginkább ötvenes éveik közepén engednek a kísértésnek, míg a nők egy tízessel korábban: negyvenes éveikben.



[A nők/férfiak hány százaléka hűtlen témájú felmérések meglehetősen nagy szórást mutatnak, a németeknél például pár évvel ezelőtt az jött ki, hogy a nők több mint fele volt hűtlen, és ezzel überelték az ellenkező nem arányszámát - szerintem az egyetlen olyan kutatás volt, amelyben a férfiak alulmaradtak félrelépési mutató szempontjából.]

De visszatérve a korosztályokra: milyen magyarázatot adtak a felmérés elemzői? A német Focus Online által felkért párterapeuta a következőket fejtette ki:

A férfiak ötvenes éveikre érik el életük csúcspontját (már, akinek az esetében a csúcspont egyáltalán értelmezhető): ekkor érzik úgy, hogy most már csak lefelé vezethet az út (valóságos arculcsapásként élik meg, ha egy fiatalabb férfi kollégát előléptetnek - mert persze mindenki irodában dolgozik manapság, mást el se lehet képzelni), és ilyenkor tudja őket nagyon feldobni egy új kapcsolat, ami jellemzően egy fiatalabb kolléganő mentorálásával kezdődik. (Mert olyan irodában dolgozik mindenki, ahol vannak fiatal kolléganők.) Ráadásul az 50+-os férfiak nem csak egy laza flört erejéig lépnének félre, sőt, egyesek nem csak szeretőt akarnak, hanem új feleséget, vagy legalább élettársat szerválnak maguknak, a bátrabbak még második családot is alapítanak.

A nők a felmérés szerint azért 45 körül lesznek leginkább hűtlenek, de miért is? A terapeuta tippje:

A férjes asszonyoknak ekkor van idejük végre ismét magukkal foglalkozniuk, mert addigra kirepülnek a gyerekeik... Talán újra elkezdenek sportolni, amitől megnő az önbizalmuk, és a heverőn terpeszkedő férjük már nem lesz számukra olyan vonzó... A nők csak akkor akarnak új partnert, ha a régivel nem elégedettek, vagyis, ha a férjükkel minden rendben, nem fognak félrelépni. Hogyan előzzük meg a hűtlenséget? Beszélgessünk sokat. Köszönjük, Emese...

Nézzük, szerintem miért is annyira gyakori a hűtlenség a negyvenes nőknél: Először is, ahhoz, hogy a nőknek 45 éves korukra felnőjenek a gyerekeik, húszas éveik elején kellett szülniük, ami nagyon sok kortársunkra már nem igaz, a gyerekek kirepülése tehát nem kielégítő magyarázat. Negyvenes vagyok én is, 10 év alatti gyerekekkel, van barátnőim ugyanebből a korosztályból hasonló, vagy még kisebb kölykökkel, és persze van olyan barátnőm is, akinek épp kirepült a lánya - azt tapasztalom, hogy ebben a korosztályban azok is felébrednek szexuálisan, akik sikeresen altatták magukat harmincas éveikben. De miért?

Talán, mert a nők ebben az időszakban érzik magukat a legnőiesebbeknek (ha egészen el nem fojtották magukban ezt az oldalt), és tudják, hogy akármilyen idősek is a gyerekeik, ha most nem lépnek, akkor 50 fölött már nagyon rossz esélyekkel indulhatnának el a szeretőkeresés (vagy akár partnerkeresés) rögös útján: nincs mire várni. Épp eleget bénáztak a férjükkel, akit már valószínűleg rég nem kívánnak, és ezen a ponton vagy továbblépnek, vagy szinte biztos, hogy többé nem lesz esélyük boldog szexuális/érzelmi életre.

Persze szó sincs róla, hogy a férfiak harmincas vagy negyvenes éveikben ne lépnének félre, inkább talán csak az jellemző, hogy ötven felett még azok is elcsábulnak, akik korábban tartották magukat, illetve hogy az alkalmi félrelépéseknél már többet akarnak, nem laza haverságot, hanem érzelmi kapcsolatot is. (Ugyancsak számos negyvenest ismerek, akik érzelmi kapcsolatra is vágyott/vágyik, tehát ez se csak az ötvenesek sajátja.)

Új családba viszont sok férfi addig nem akarnak kezdeni, amíg az első házasságból származó gyerekeik meg nem nőnek. (Igazából, aki új családba kezd, azok nagy része szerintem inkább csak belesodródik a helyzetbe, nem ezzel a szándékkal kezd kapcsolatot.) De a szeretőzés lényege amúgy sem az, hogy új családot alapítunk, a legtöbben nem is teszik meg ezt, sok férfi nem akar minden nyűgöt elölről kezdeni, bőven elég számára az az élvezet, hogy a megszokott lapos kapcsolat és szinte zéró szexuális élet mellett van egy sokkal izgalmasabb, újszerű viszonya is. Nem is feltétlen kell ehhez jóval fiatalabb nő, hiszen a legnagyobb kínálat a negyvenes asszonyokból adódik, akik, ha tényleg olyan nagy arányban hűtlenkednek, ahogy a felmérés mutatja, eléggé kapósak is a piacon.

Igen, ezek olyakor ugyanazok, akiket otthon már nem érdekel a partnerük, és ők sem érdekesek a partnerük számára - na és? Éppen ez a dolog lényege: hogy ne olyasmit erőltessünk, ami nem megy: kezdjünk el élni és élvezni.