A napokban egy ismerősöm érdekes gondolattal állt elő. Mivel beleszeretett a szeretőjébe (és a nő nem hajlandó egy viszony keretei között folytatni a kapcsolatukat), ugyanakkor aggódik a feleségéért is, és nincs szíve csak úgy otthagyni, eszébe jutott, hogy milyen jó megoldás lenne, ha gondoskodna utódról a neje számára.Konkrétan olyasvalakire gondolt, akit ő is ismer, akiben megbízik, és aki persze független, ráadásul nem nőcsábász, és akivel a neje is szimpatizál. Végiggondolta, hogy ki mindenki jöhet szóba a kollégái és barátai, haverjai közül, de a választék nem valami nagy.

Fontos szempont, hogy a férfi a feleség intellektuális igényeinek is megfeleljen, hogy szeresse a gyerekeket (van egy lányuk), hogy neki magának ne legyen gyereke, hogy jól nézzen ki (a feleség mutatós, csinos nő, a negyvenes évei közepén), hogy sportoljon és szeressen főzni, vagy legalább enni, mert a pasi neje nagyon érdeklődik a gasztronómia iránt és ha a jövendőbelit ez hidegen hagyja, az már kizáró ok.

Tulajdonképpen talált is alkalmas jelöltet, a nagy kérdés, hogy miként hozza őket közelebb egymáshoz. A jelölt az egyik barátja, és mit sem sejt a csapdáról, amit a férj állított neki, mindeddig agglegény életét élte, és jól érezte magát így. A férj azonban nagyon jó manipulációs képességekkel rendelkezik, és már ki is dolgozott egy tervet arra, hogy miként csiholjon érdeklődést a felesége és a barátja között.

A barát állandó vendég lesz odahaza, a felesége folyton finomságokkal kínálja, a férj olyankor valami ürüggyel visszavonul, illetve undokul viselkedik, amin a barát megdöbben, és elkezdi vigasztalni a nejét... Ebből már előbb-utóbb lehet komolyabb vonzalom is.

Persze nagy gond, hogy közben a szerető hol beengedi a pasit az ágyába, hol sürgeti, hogy végre hagyja el a feleségét, de ő képtelen rászánni magát, mert annyira fél attól, hogy a nő kétségbe esik, és ezt a lányuk is megsínyli. Illetve valójában nem is akarja otthagyni a feleségét, csak nagyon a szerető rabjává vált, és nem képes teljesen lemondani arról a vágyálmáról, hogy odaköltözik hozzá és kiélvezi kapcsolatuk minden pillanatát.

Megkérdezte a véleményem, szerinte működhet-e a terve. Azt válaszoltam, hogy nem kizárt, de ez nagyon hosszú folyamat lenne, ami az ő mostani, égető vágyát semmiképp nem csillapítaná: ha a szeretője nem hajlandó megelégedni a titkos kapcsolattal, mindenképpen szét akarja feszíteni a családját, akkor nem érdemli meg, hogy szeresse - persze ilyenkor a hormonok mást súgnak, mint a józan ész.

A szerető persze nem mindig olyan állhatatos, és ez a csiki-csuki játék igazán idegesítő. Hol az erényest játssza, hol hagyja magát elcsábítani, hol a család érdekeiről beszél, hol arról, hogy ő nem képes egy nős férfi mellett az árnyékban élni... Néhány hónapja tart a viszonyuk, de állandóan erről szól, miközben a férfi otthon egyszer elviselhetetlen, másszor igyekszik mindenben a neje kedvében járni, mert bűntudata van.

A helyzet az, hogy az ismerősöm nem is igazán akarja elhagyni a nejét, mert őt is szereti, csak nem olyan szenvedélyesen... A terv, hogy az egyik barátjára hagyja, mint örökséget, egyszerre tűnik vonzó manipulációs játéknak (nagyon szereti az emberkísérleteket), ugyanakkor féltékeny is a feleségére, hogy mi lesz, ha tényleg beleszeret a barátba, és időközben ő meg kiábrándul a szeretőjéből, aki néha tényleg az őrületbe kergeti.

Mennyivel egyszerűbb lenne a képlet, ha a szerető nem állítaná szakítópróba elé, ő őszintén megélhetne egy szerelmet, miközben a feleségét is megtartja – sőt, még az sem jelentene gondot, ha a felesége is megélhetne egy hasonló kalandot anélkül, hogy ettől összedőlne a világ.

De nem, itt erről szó sem lehet... Szerintem a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a pasi kiábrándul követelődző szeretőjéből, és vagy keres egy normálisabb nőt, akivel titkos viszont folytathat, vagy visszatér a monogámiába – a kérdés csak az, hogy a felesége közben nem hidegül-e el tőle végleg.

Azt valószínűtlennek tartom, hogy bejön a legjobb barátból avanzsált új férj forgatókönyv, ekkora manipulátor még ő sem lehet. És ha valaki eddig agglegény maradt, az biztos nem azért van, mert vágyai netovábbja megnősülni és egy idegen gyereket a nyakába venni. Persze az lehet, hogy szeretői kapcsolatra kapható lenne, de még ez se biztos.

Valakinek volt már hasonló ötlete ilyesmiről, esetleg találkozott erre hajazó sztorival?