A Guardian-nak van egy rovata, amelyben szokatlan szerelmi és szexuális tapasztalatokról lehet írni, illetve azokkal kapcsolatban tanácsot kérni. Persze az ilyen újságbéli tanácsok nem sokat érnek, hiszen csak két bekezdés áll a pszichológus rendelkezésére, de az így felvetődő problémák izgalmasak. Ezúttal egy olyan esetről lesz szó, amelyben egyelőre nincsenek hűtlenek...



Adott két középkorú, férjezett nő: az egyik a negyvenes éveiben jár, a másik már az ötvenes évei közepén. Mindketten több, mint egy évtizede férjnél, az idősebb gyerekei már felnőttek, a fiatalabb gyerekei még elég kicsik. A karantén alatt kerültek közelebb egymáshoz, és lassanként felfedezték, hogy a barátságnál többet éreznek egymás iránt. De nem akarják felrúgni a házasságaikat, nem akarnak elválni, ők azt mondják, hűtlenkedni sem, csakhogy az erotikus vonzalom nagyon erős kettejük között, és nem tudják, mit kezdjenek vele. 

Megpróbálnak csak a barátságnál maradni, de nem biztosak benne, hogy ez menni fog... Bár most még nagyon erős az elhatározásuk, hogy nem szexelnek egymással, gondolom, ez az elhatározásuk bármelyik pillanatban összeomolhat, ha éppen olyanok a körülmények, és elragadja őket a hév. Aki már volt nagyon rákattanva valakire, azért ezzel tisztában van. Két nő meg elég könnyen maradhat kettesben anélkül, hogy ez bárkinek gyanús lenne. 

A levélből nem derül ki, hogy a férjeik sejtenek-e valamit, de úgy tűnik, nem. Nem tudjuk, mit szólnának, nem tudjuk, milyen az értékrendjük, fafejű konzervatívok-e vagy olyan pasik, akik inkább izgatónak találnák az elképzelést, hogy a feleségük egy másik nővel szexel. Persze, amennyiben őket nem hanyagolja. Szerintem a levélíró (a fiatalabb csaj) ebbe így bele se mer gondolni, mert egyelőre teljes erőből elutasítja a gondolatát is, hogy ebből a kapcsolatból fizikai viszony alakulhatna ki. 

Nyilván az is közrejátszik, hogy eddig heterónak gondolták magukat, időközben azonban elbizonytalanodtak a preferenciáikat illetően. Itt van ez a leszbikus szerelem, amely ijesztően új és idegen számukra. Mivel barátnők, egy szakítással nem csak a szerelmet veszítenék el, hanem az egyik legértékesebb emberi kapcsolatukat is. És ha ebbe belekeveredtek, akkor mindketten magányosak lehetnek - a nő szavaiból az derül ki, hogy a karantén alatt nagyon magára hagyatottnak érezte magát. Vagyis a férje nem tudott rajta segíteni. (Nyilván nem is várható el egy férjtől, hogy mindenre megoldást kínáljon.)

Noha a levélíró azt állítja, hogy eszük ágában sincs elhagyni a férjeiket, az nem derül ki, miért. Hogy ez nem opció, az világos. De mi van mögötte? Szerelem? (Aligha, ennyi idő után...) Szeretet? Kötelességtudat? A gyerekek féltése? (Ez elsősorban a fiatalabb nő szempontjából érdekes.) Az anyagiak? Vagy azért sem akarnának lépni, mert a vonzalom természete nem lenne a környezetük számára elfogadható és kitagadnák, nevetségessé tennék őket miatta?

For both of us, the feelings we have for each other do not replace those we have for our husbands.

Az egymás iránti érzéseik nem helyettesíthetik, amit a férjeik iránt éreznek. Na de hogy azok milyen jellegű érzések, nem tudjuk meg. 

Szerintem elfojtás helyett ki kéne próbálniuk, milyen együtt, szabadjára kellene engedniük az egymás iránti érzéseiket. Akár a férjeik tudtával... Persze lehet, hogy azok totál intoleránsak az azonos nemű szerelem iránt... Vagy az bántaná őket, hogy a feleségük már mást szeret. Lehet, hogy évek óta nem éreznek szerelmet/szenvedélyt, de attól még igényt tartanak a kizárólagosságra. (Nem tudhatjuk.) 

Ha a férjek konzervatívak, akkor a titokban folytatott kapcsolatra szavaznék. De úgy tűnik, a két nő is elég konzervatív, és nehéz lesz elfogadniuk a saját vágyaikat. Ha elfojtásba menekülnek, akkor viszont komoly lelki, esetleg fizikai problémák merülhetnek fel náluk. Nyilván abban sem lehetünk biztosak, hogy egyformán látják a helyzetet: a fiatalabb fogalmazta meg a saját gondolatait kettejük nevében, de mi van, ha az idősebb barátnő másképp szeretné? Ha ő többet is hajlandó lenne kockáztatni? 

A szexuális orientáció megváltozása is benne lehet a pakliban, szóval előfordulhat, hogy amennyiben mégis kipróbálják a szexet egymással, rájön egyikük vagy másikuk, hogy nem heteró, nem is bi, hanem kifejezetten leszbikus. Ismerek olyat, aki gyerekszülés után ébredt rá, hogy ő mégsem akar heteróként tovább élni. El is vált és azóta csak nőkkel folytat kapcsolatot. Ha soha nem próbálja ki, valószínűleg nem ébred rá arra, mit szeret igazán...