Valamelyik éjjel belebotlottam a Hármas (Three) című filmbe (a youtube-on is megnézhető): noha általában nem kötnek le a tengerpartok és a Robinson Crusoe-féle történetek, ebben volt pár merészebb szexjelenet, úgyhogy ott ragadtam. Nem pornóról van szó, még csak nem is igazi erotikus film, és elég egyszerű, mondhatni banális a cselekménye, de azért felvet pár érdekes kérdést.

Three (2005)_015

Adott egy gazdag, negyvenes férfi, aki jacht-kirándulásra viszi a feleségét és még pár vendéget. A hajó egy baleset következtében felrobban, és csak hárman menekülnek meg: a házaspár, illetve az egyik fiatal, jóképű matróz.

Ahogy már nyilván kitaláltátok, a feleség bombanő, és a matróz az első perctől kiszúrja magának, de ha nem vetődnének partra együtt, távol minden civilizációtól, sose lenne nála esélye. A férjről sokáig azt hiszik, hogy ő is odaveszett a többiekkel, és kezdenek összemelegedni, de nem történik semmi köztük, míg a holtnak hitt házastárs újra fel nem bukkan és fel nem lángol a rivalizálás a két férfi között.

A parancsolgatáshoz szokott, domináns férj külön kalyibát akar, és semmiben nem hajlandó közösködni a tengerhez nyilván jobban értő, túlélésre alkalmasabb, ereje teljében lévő matrózzal, aki egy-egy tanáccsal még az életét is megmenti, csak úgy. Mivel azonban a jachtos sem az az elpuhult városi csóka, hamar beletanul a halászatba, de olyan profivá azért nem válik, hogy képes legyen elegendő élelmet szerezni a neje és a maga számára. Féltékenységében megtiltja a feleségének, hogy bármit is elfogadjon a matróztól, de a vonzalom és az éhség nagyobb úr: a nő és a fiatal srác továbbra is tartja a kapcsolatot, és egy nap bekövetkezik az elkerülhetetlen: szeretkeznek egyet a parton, míg a férj odakint halászik.

survival-island-cap-21

A férj azonnal észreveszi a nején, hogy mi történt (nyilván régóta gyanakodott is), és kirúgja a kalyibából, attól fogva a felesége a matrózzal él. Gondolom, nem nehéz kitalálni, hogy a férj nem nyugszik bele a helyzetbe, de nem akarom az egész történetet elmesélni, hátha megnéznétek a filmet. Annyit elárulhatok, hogy nem élik túl mind a hárman a kalandot.

A sztoriban van egy vudus vonal is, ami teljesen felesleges, a matróz elhagyott barátnője szórja átkait, de szerintem az egész csak arra jó, hogy legyen ürügy egy kis vad szex bemutatására.

Ha egy ilyen jellegű filmnek bármi üzenete is van, azon kívül, hogy Kék Lagúna szerelmi háromszöggel, akkor valami ilyesmi lehet: idősebb és jómódú férj fiatalabb és nagyon csinos feleséggel hosszú távon nem jár jól: csak idő kérdése, mikor fog félrelépni a nő, és ki üti meg nagyon a bokáját, mikor az egész kiderül. Klasszikus forgatókönyv, millió regényben és filmben, zeneműben megjelenik, semmi új nincs benne.

De nézhetnénk másképp is. Például úgy, hogy egy ilyen extrém helyzetben, amikor a túléléshez mindenkire szükség lehet, és csak egy nő van, meg két férfi, az erőpazarlás és egymás elpusztítása helyett mennyivel bölcsebb megoldás lenne a poli kapcsolat. Ha a nő mindkettejükhöz vonzódik (márpedig igen), ők is mindketten kívánják a nőt, sőt, érzelmileg is közel állnak hozzá, akkor más nem akadályozza ezt a verziót, mint a birtoklási vágy, és a hímek vetélkedési mániája.

Érdekes egyébként, mennyire lecsupaszítva jelenik meg a szép, és kívánatos, ám extrém helyzetben a férfiaktól függő, kiszolgáltatott nő klasszikus szerepe: a csaj nem lenne képes fenntartani magát, ezt még a matróz is a szemére hányja, főleg, mikor a nő még távolságtartóan fogadja el a segítségét, ugyanakkor a saját eszközeivel igenis alkalmas a túlélésre. Kiszolgáltatottsága manipulatívvá teszi, a forgatókönyvíró tényleg nem kímél meg minket egyetlen klisétől sem, pedig mennyivel izgalmasabb volna a film egy nem várt fordulattól: egy édeshármas kialakulásától.

No persze még csak ötlet szintjén se merül fel senkiben. Engem kivéve... Hiszen itt nem liberális művészekről, hanem az elemekkel küzdő, roppant férfias egyedekről van szó, ugyebár, akiknek a büszkeség a minden. Kár, mert válhatott volna a Hármasból érdekes film is.