Egyre többen vannak olyanok, akik már többfajta kapcsolati forma keresését is kipróbálhatták a neten: durván 20 éve létezik online társkeresés, még ha a kilencvenes évek közepén még nem is volt olyan népszerű a pártalálásnak ez a módja, mint ma, azért sok olyan ember próbálkozik most online szeretőkereséssel, aki valaha férjet/feleséget vadászott hasonlóképp. Vagyis van összehasonlítási alapja.



Ebben a posztban nem foglalkozom az IRL társkereséssel, de ha van hozzáfűzni valótok ahhoz a témához, hogy vajon élet-/házastársat könnyebb-e találni odakint, az igazi világban, vagy szeretőt, akkor ne fogjátok vissza magatokat!

Természetesen meg kellene előbb határoznunk, hogy milyen jellegű kapcsolatra gondolunk, ha szeretőről beszélünk. Nem alkalmi szex lebeg a szemem előtt: ilyet persze sokkal könnyebb találni, mint élettársat. Olyan tartós és érzelmileg/szexuálisan kielégítő viszonyt képzeljetek el, amely nagy vonalakban rendelkezik egy klasszikus párkapcsolathoz szükséges jellemzőkkel is, csak a körülmények miatt nem lesz „legitim” kötődés.


Miben könnyebb a szeretőkeresés?


1. Sokkal kisebb a tétje


Szó sincs egzisztenciák összefonódásáról, családok elviseléséről, egész életet meghatározó elhatározásokról. Így nem kell amiatt félnünk, hogy végképp elrontjuk a sorsunkat, ha rosszul döntünk. Nagy előnye, hogy senki nem szól bele a választásunkba, senki nem sértődik meg, ha nem mutatjuk be neki a szeretőnket, vagyis kettesben maradhatunk, mindenféle külső befolyás nélkül. (Persze, amíg a kapcsolat titkos, illetve nem titkos, de aki tud róla, az nem szól bele.) Szakítani is ezerszer könnyebb, ha arra kerülne a sor, hogy már nem akarjuk folytatni.


2. Nincs továbblépési kényszer

Ha két független ember egymásba szeret, vagy legalábbis együtt jár, akkor valamelyik oldalról megjelenik a továbblépési kényszer (tudom, a férfiak szerint mindig női oldalról, de ez tévedés). A szeretői kapcsolat alapvetése, hogy nem lépünk tovább, maga a viszony a célunk, nem pedig valami távlati, ködös jövőbe vesző projekt, mint házasság, gyerekek, házépítés, és a többi. Természetesen van, aki „megszegi” a szeretőzés alapszabályát, és fel akarja rúgni a status quo-t, de a kapcsolat természeténél fogva nem erre van kitalálva.


3. Felvállalhatjuk, hogy nem monogám rendszerben gondolkodunk

Mivel maga a szeretőzés feltételezi, hogy már van egy másik partnerünk, nem kényszerülünk arra, hogy egyetlen ember mellett kössük le magunkat. Még csak színlelnünk sem kell ilyesmit: sokkal nagyobb a mozgásszabadságunk. (Legalábbis elméletben.) Ugyanakkor megengedhetjük magunknak mindenféle érdeksérelem nélkül, hogy a partnerünk szexuális szabadságát is elfogadjuk, támogassuk. (A legtöbb embernek sokkal nehezebb a házastársa szexuális szabadságát tiszteletben tartania, és nem csak a társadalmi beidegződések miatt, hanem azért is, mert egy férfi például félhet attól, hogy nem a saját gyerekeit fogja felnevelni.)


4. Nem várják el tőlünk, hogy az összes időnket/energiánkat feláldozzuk a kapcsolat oltárán

Noha léteznek zsarnoki szeretők, azért maga a kapcsolati forma inkább arról szól, hogy az időnk, energiánk korlátozott, tehát a szerető nem várhatja el, hogy csak neki adjunk mindent. (Vagy elvárhatja, csak akkor nem alkalmas a „szerepre”.) Noha van, aki számára ez kellemetlen korlátozás, mert tényleg az összes energiáját, idejét és pénzét a kedvesének adná, a többség számára inkább felszabadító érzés, hogy van egy kapcsolat, amely nem arról szól, hogy őt maximálisan kihasználják. (Nem minden házasság szól erről, de azért láttam párat…)

Szeretőzhetünk úgy is, hogy csak ritkán találkozunk, vagy úgy is, hogy gyakran: a lényeg, hogy olyan társat találjunk, aki hasonló igényekkel rendelkezik. Vagyis sokszor az a pozitív, ha nem ér rá olyan nagyon… Merthogy mi sem érünk rá olyan nagyon.


5. Őszintén megélhetjük férfiasságunkat/nőiségünket

Sokan tapasztalják úgy, hogy egy nem hivatalos kapcsolatban lehetnek leginkább önmaguk, éppen azért, mert itt az erotikán és a fantázián van a hangsúly, nem rakódik ezer más szerep a kapcsolatra. Mivel egy csomó, az együttéléshez nélkülözhetetlen dologban nem kell egyeznünk, sokkal több figyelmet fordíthatunk arra, hogy szexuálisan passzoljunk egymáshoz. Egy intézményesített kapcsolatban talán kevésbé vagyunk merészek és őszinték azt illetően, hogy mire vágyunk istenigazából. Egy szeretőkeresőn nyíltabban beszélhetünk szexuális preferenciáinkról, ott ez nem lesz ciki, mert nem kell egyik nemnek se kell megjátszania magát.


6. A nemek aránya kedvező a nők szempontjából

Férfiból túlkínálat van: többen keresnek szeretőt, mint feleséget.


Miben nehezebb a szeretőkeresés?


1. Nincs elég időnk/energiánk a család mellett

Amit a pozitívumok között előnyként említettem, az persze más mértékben hátrány is: ha nincs elég időnk és energiánk, akkor gyakorlatilag lehetetlenné válik a keresés. Minden ismerkedéshez, szelektáláshoz, levelezéshez idő és energia kell. Ha van, aki még egyedülállóként se tud annyit rászánni, hogy eredményes legyen, akkor család mellett aztán végképp nem tud fogni.


2. Nem élhetjük meg a teljességet akkor sem, ha szeretnénk

Ez persze akkor jelentkezik nehézségként, ha beleszeretünk a szeretőnkbe: legszívesebben mindent felrúgnánk, és csak vele lennénk, de tudjuk, hogy nem tehetjük meg. Illetve van olyan, aki megteszi, de az sosem lesz olyan, mint ha függetlenként ismerkedett volna meg a szerelmével: mivel sokakat fog érinteni, ha meg akarják élni a teljességet, és sokan fognak az útjukba állni. Vagyis az az édeni „csak ketten vagyunk” állapot épp azáltal fog megszánni, ha úgy döntenek, hogy csak ketten akarnak lenni.

Olyat találni, akinél ez a probléma nem jelenik meg, igazi kihívás…


3. Osztozkodni kényszerülünk

Ami az egyiknek előny, a másiknak hátrány: ha csak azért kezdünk viszonyba, mert a házasságunk zátonyra futott, de valójában egyetlen emberrel szeretnénk csak kapcsolatot, a két partner inkább teher, mint kiváltság. Ahogy sokakat az is zavar, hogy a szeretőjüknek is van egy másik kapcsolata. Aki számára ez nehezen elfogadható, az szenvedni fog a szeretőkereséssel, mivel valószínűleg olyasvalakit akar majd, aki már egyáltalán nem él szexuális életet a házastársával, vagy nincs semmilyen partnere.


4. Az igényeinknek és lehetőségeinknek pontosan passzolniuk kell

Nem csak szellemi/lelki/fizikai szinten kell vonzódnunk egymáshoz, hanem igények és lehetőségek szintjén is: hiába érezzük, hogy az illető minden tekintetben hozzánk való, ha mi hetente szeretnénk találkozni, ő meg havonta, vagy külföldön él, ezért csak három hetente ér rá, és az is bizonytalan… Vagy olyan munkája van, aminek az időbeosztása összeegyeztethetetlen a miénkkel.


5. Mivel nincs semmi hivatalos kötöttség, könnyebben hagynak minket faképnél

Bár ismerkedési fázisban a „komoly” társkeresőket is simán lepattintják, egy szeretői viszony akkor is hirtelen szétmehet, ha ezt egyik fél sem akarja. Az ettől való félelem megbéníthat egyeseket. Vagyis hiába találunk valakit, aki minden tekintetben passzol, ha egy féltékeny férj/feleség eléri, hogy véget érjen a kapcsolat.


6. A nemek aránya kedvezőtlen a férfiak szempontjából

Nőből kevesebb van ezen a téren, mint férfiból. Igaz, sok szingli lány akadhat, aki átmenetileg megelégszik a szeretői státusszal, de meddig?
 

Konklúzió

Tartós viszonyt kialakítani valakivel, akivel boldogok lehetünk, tulajdonképp nem könnyebb, mint férjet/feleséget találni. Szerintem.