A minap az egyik fiúgyerekem azzal jött, hogy nem jelöl vissza a Facebook-on egy kislányt, mert az úgymond kurva. Kissé megdöbbentem, hogy vajon mit jelenthet ez a szó egy kiskamasz esetében, aki még csak nem is lépett be a pubertásba. És egyáltalán hogy veszi ezt a szájára... Mint kiderült, az adott lány már több fiúval csókolózott (esetükben szerintem ez maximum puszi lehetett), esetleg többekkel látták kézenfogva. Ettől ő már a fiúk szemében kurva. 



Lehet, nem kéne komolyan vennem, de mégis úgy éreztem, hogy ez nincs rendjén, és próbáltam neki elmagyarázni, hogy miért is abszurd, amit mond - természetesen a csoport véleményét visszhangozva, ahol a hangadó fiúk (vagy akár lányok) megbélyegeztek egy lányt, mert tizenkevés évesen nem "hűséges". Megkérdeztem, vajon most kéne-e eldöntenie, hogy kivel jár, vagy ez hogy is van? Nem, mintha ilyen esetekben a logika sokat számítana, de meggyőződésem, hogy mindig fel kell szólalnunk a megbélyegzés ellen. 

A tragikus az, hogy a lányok lekurvázása már akkor elkezdődik, amikor még nemileg nem is érettek, és fogalmuk sincs, mit jelent a szó. Akár a saját családjuk is lepocskondiázhatja őket, mert felvesznek valamit, ami a családnak nem tetszik, vagy úgy viselkednek, hogy az kihívónak hat, de tulajdonképp nem is kell semmilyen ürügy, elég maga a rosszindulat. Biztos vagyok benne, hogy sokan úgy hiszik, ezzel jót tesznek a lányuknak, unokájuknak, mert már idejekorán figyelmeztetik, mi nem elfogadott egy nő részéről. És így majd megóvhatják attól, hogy a férfiak kihasználják őket.

Ami persze nem működik. A lányok egy része megijed a saját szexualitásától és annyira gátlásos lesz, hogy bezárkózik, nem meri átadni magát a gyönyörnek, és lehet, hogy évtizedekbe telik, míg végre ledolgozza a hátrányát - tipikusan negyvenes éveire ébred rá, hogy ő igazi nő és a szexet élvezni nem bűnös dolog. (Persze ilyenkor ismét lekurvázzák.) 

A lányok másik része számára a megbélyegzés önbeteljesítő jóslat lesz, ha ezt mondták rám tizenéves koromban, akkor én valóban az vagyok, már rossznak születtem, ha élvezem a szexet, az a romlottságom jele, ezért nem is értékelem magam semmire és hagyom, hogy a férfiak kihasználjanak. 

Hiába az emancipáció, hiába lehet most már majdnem nyíltan beszélni a különböző alternatív kapcsolati formákról, ha még mindig ott tartunk, hogy kis tizenéves lányokat ugyanakkora fiúk lekurváznak, mert azt hiszik, hogy ez oké, és mert tudják, hogy őket, fiúkat ugyan sokmindennek lehet nevezni, de kurvának bajosan, addig olyan, mintha egy helyben járnánk. (Számukra a köcsög a legnagyobb sértés, természetesen ugyanolyan ostoba és értelmetlen módon.)

A fiúk továbbra is úgy gondolják, hogy nekik lehet több barátnőjük, vagy bepróbálkozhatnak bárkinél (bár a kis tizenévesek még hisznek a monogámiában, ha ezt így nem is fogalmazzák meg, de a birtoklási ösztön ezerrel tombol bennük), mert a társadalmi környezet folyamatosan azt sugallja feléjük, hogy a nőkre más szabályok vonatkoznak. És ebben benne vannak az anyáknapi szentté avatások, az álsáogos nőnapi virágok, az elvárás az oviban, hogy az anyukák házi sütivel készüljenek az ünnepségekre, mindegy, hogy dolgoznak-e egyébként és mire van idejük... A munkamegosztás odahaza, és így tovább.

Az a szemlélet, hogy egy nő soha nem rendelkezhet a saját testével és nem élheti meg a saját szexualitását úgy, ahogy neki jólesik, az egész kultúránkat áthatja, és sokszor még azokban is ott lappang, akik fennen hirdetik, hogy liberálisok és hisznek az egyenlőségben. Mindaddig hisznek benne, amíg ki nem derül, hogy a feleségük/barátnőjük/szeretőjük/anyjuk/lányuk/unokájuk "vétett" a patriarchális szabályok ellen. Akkor aztán kiderül, hogy az egyenlőségbe vetett hit csak máz. 

Tudom, az egész jelenséget azzal szokás magyarázni, hogy a nők szülnek, a férfiak meg nem. De az is nyilvánvaló, hogy ez nem igazi magyarázat. Egy alternatív világban éppen ez lehetne az ok, amiért nekik több szabadság és jog jár, amiért felértékelődnek. És ha a magyarázat helytálló lenne, akkor a menopauzán túl már egy nő hűtlensége se lenne érdekes. Vagy a meddő nők azt csinálnának, ami akarnának... 

Bárcsak olyan társadalomban élhetnénk, ahol a kurva szó még csak nem is létezik, mert a nők teljes szexuális szabadságot élveznek. Ehhez valószínűleg az kell, hogy ne létezzen házasság és a férfiak ne tudhassák, hogy melyik gyerek kié. (Van erre példa a világban, és működik.) Ebben az esetben persze a hűtlenség szó sem létezne. Ti el tudnátok képzelni, hogy ilyen társadalomban éljetek?