Egyes nők kifejezetten olyan férfiakhoz vonzódnak, akiknek már van partnerük, mások meg állítólag csakis azután éreznek bármit is egy férfi iránt, hogy csekkolták, van-e gyűrű az ujján, illetve lehet-e róla teljes biztonsággal tudni, hogy egyedülálló. Azzal ellentétben, hogy valakiről általában lehet tudni, hogy házas, azt, hogy egy férfinak semmiféle, párkapcsolatnak vagy akár kalandnak nevezhető ügye nincs, legfeljebb sejthető. Nem ritka ugyebár, hogy egy férfi facérnak mondja magát, az ártatlan, becsületes nő pedig belehullik a csapdába - aztán már késő... 



Igazából lehet, hogy utóbbi esetben is sokszor csak önbecsapásról van szó: a nő inkább nem kutakodik, és elhiszi, amit el akar hinni. Tipikus, hogy beérkezett, sikeres emberekről hiszik a lányok, hogy egyedülállóak. A nők nagy része tudatosan vagy tudatalatt vonzódik azokhoz a férfiakhoz, akiknek van partnerük. Vagy számos partnerük volt már, esetleg kifejezett nőcsábász hírében állnak. Nem feltétlen akar mindenki akcióba lendülni, vagyis elcsábítani azt, aki már foglalt (a nőcsábászok meg úgyis maguk lendülnek akcióba), de a fantáziánkat azért mégiscsak jobban birizgálja az a férfi, akiről feltételezhető, hogy több nőnek kell, mint az, aki teljesen elérhető, és még nem láttuk, hogy nagy lenne az érdeklődés iránta.

A jelenség egyébként az állatvilágban is megfigyelhető, madarak, halak között is dívik a "mate-choice copying", vagyis a "párválasztási utánzás": a nőstények előszeretettel választanak olyan hímet, amelyet már láttak más nősténnyel, vagy amelyről már tudják, hogy más nősténnye(kke)l sikerrel párosodott. És ezek a halak és madarak nem a pénzre hajtanak, az fix. Még csak arra sem, hogy hosszú távon együtt lehessenek az adott hímmel, egyszerűen az vonzó, ha az illető már bizonyított (az utódnemzés területén is).

Ilyesmi persze nem csak párválasztási kontextusban figyelhető meg, még a homokozóban is az a játék kell mindenkinek, amellyel éppen játszani akar valaki. A hanyagolt játékon nem fog senki összeveszni. 

De térjünk vissza a nőkre: ugyanis emberi közegben nem mindegy, hogy a "már foglalt" férfi milyen egyéb körülményekkel rendelkezik. Nem minden foglalt férfi kelti fel a más partnerére vágyó nők figyelmét. Mi vonzza a vadászgató nőket?


1. Fontos, hogy a kiszemelt foglalt pasinak vonzó felesége/barátnője legyen. Vagyis nem az számít a felmérések szerint, hogy a pasi mennyire csinos, ez csupán másodlagos. Ha csinos a nő, aki együtt él vele, az emeli az ázsióját a többi nő szemében. Mert akkor a másik, egyébként a piacon kapós asszony úgy ítélte meg, hogy ez a férfi tud valamit, és minket is kíváncsivá tesz, hogy vajon mit tud. 

Ezzel a ponttal kapcsolatban azért érdekes belegondolni, hogy egy online szeretőkeresőn teljesen meg vagyunk fosztva annak lehetőségétől, hogy ellenőrizzük, mennyire csinos a feleség vagy barátnő, exszerető. Ezt már legfeljebb akkor fogjuk megtudni, ha összejöttünk a pasival... Vagyis itt kevéssé számít, hogy ki milyen asszonyhoz megy haza. Persze azért előfordul olykor, hogy mégis alkalmunk nyílik megismerni a feleséget, ha nem is személyesen... És más szeretők is feltűnhetnek a történetben, az ő kvalitásaik is hozzáadhatnak a férfiról alkotott képhez valamit.


2. A férfinak kaphatónak kell látszania

A teljesen elzárkózó, feleségébe szerelmes vagy reménytelenül monogámnak tűnő férfi nem kelti fel a legtöbb vadászgató nő fantáziáját. Persze vannak, akiket épp ez a kihívás izgat: olyat elcsábítani, aki nagyon nem tűnik csábíthatónak. Ha a pasinak csak barátnője van, akkor vonzóbbnak tartják, mint ha már el is jegyezte magát, és legkevésbé akkor érdekes, ha házas - állítja Bressan and Stranieri (2008). (A felmérésekről bővebb információ itt található.) Pedig nem attól elkötelezettebb valaki, ha házas, ez legfeljebb az első években jelent többet, mint a barátnő, későbbi években a házas férfiak egy része sokkal kaphatóbb, de persze nem azok számára, akik teljesen el akarják hódítani. (Magyarul: azt akarják elérni, hogy elhagyja az aktuális partnerét, és nem csak viszonyt folytatnának vele.)

Az online keresésnél ez is másképp működik, mint offline esetben: akinek ott a profilja, az kapható. Legalábbis remélhetőleg nem viccből regisztrált. Sokszor olyan férfiakról derül ki, hogy elérhetőek, akikről a való életben, társaságban soha nem gondolnánk, olyan jól játsszák a hűséges férj szerepét. 


3. A vonzódás nem jelenti, hogy a nő lépéseket is tesz a férfi meghódítása érdekében

Az elkötelezett (vagy annak látszó) kapcsolatban élő férfiak sokkal több női vágy tárgyai (lehetnek), mint amennyiről tudnak. Mert sok nő egyáltalán nem tesz lépéseket annak érdekében, hogy elcsábítsa őket. Lehet, hogy könnyű flörtig eljutnak, de tovább nem merészkednek. Ahhoz, hogy egy nő nyilvánvaló módon rástartoljon egy házas vagy komoly barátnővel járó férfira, elég sok körülménynek kell stimmelnie. Még az sem biztos, hogy a férfi kezdeményezése esetén beadja a derekát, nem hogy ő kezdeményezzen. 

Az online világban viszont nem kell azon gondolkodni, hogy a férfi hogy fogadná a közeledést, sem azon nem érdemes aggódni, hogy a feleség/barátnő, a rokonok, ismerősök észrevesznek valamit. Nem merül fel a lojalitás kérdése - ha nem ismerjük a másik nőt, nem is érezzük úgy, hogy becsapnánk. Vagyis nem tudjuk csekkolni, mennyire vonzó, így nehezebben ítéljük meg, érdemes-e a férjével kikezdeni, de legalább nem is keveredünk sokszereplős drámákba.


4. És vannak olyan nők, akik nem is vonzódnak a foglalt pasikhoz

Egy másik tanulmány (Waynforth, 2007) szerint azok a nők, akiknek több szexpartnere volt már, kevésbé támaszkodnak más nők választására, vagyis nem másolják a többiek partnerválasztását, megbíznak a saját ízlésükben. Ezzel kapcsolatban csak azt nem értem, honnan veszik, hogy a nő összes ex-partnere független volt? Minél több partnere volt már valakinek, annál valószínűbb, hogy olyan is akadt köztük, aki nem volt egyedülálló. Nagyon nehéz meghatározni, hogy egy vonzalomban mennyi szerep jut annak, hogy tudjuk: másnak is kellett az illető, és mennyi az egyéb tulajdonságoknak. 

Most már mondhatom, hogy nem kevés partnerem volt, de még mindig vonzódom a házas férfiakhoz... Nem csak és nem elsősorban azért, mert másnak is kellenek, kellettek, hanem azokért a tulajdonságaikért, amelyek miatt másnak is kellenek/kellettek. Merthogy elsősorban az határozza meg a vonzalmunkat, hogy a potenciális partner mennyire felel meg az elképzeléseinknek. Aki sok nő vágyainak felel meg, az természetesen sok nő érdeklődését fel fogja kelteni.