Még mindig tabunak számít, pedig nem ritka jelenség, hogy akár egy hagyományos párkapcsolaton belül, akár szeretői viszony esetében a nő jobban vágyik a szexre, mint a férfi, de beszélhetünk arról is, mikor egy ismerkedés húzódik el egyre jobban anélkül, hogy a férfi kezdeményezne. Mivel a társadalmi sztereotípiák értelmében ilyen nincs is, vagy rendkívül ritka (ezért inkább ne is említsük, mert kínos), a jelenséggel minden esetben nagyon nehéz megküzdeni.



A bejáratott párkapcsolatokra egyébként is jellemző a libidócsökkenés, egyesek szerint szinte törvényszerű, mivel a megszokás és az állandó közelség annullálja a vágyat. Rengeteg férfi hivatkozik erre, ha alternatív megoldást keres, és rengeteg nő nem hiszi el ezeknek a férfiaknak, hogy odahaza tényleg nincs szex, vagy csak nagyon kevés. Pedig egyáltalán nem életszerűtlen. Viszont a férfiaknak eszükbe se szokott jutni, hogy ők hibásak azért, ha a feleségük nem kívánja a szexet vagy őket.

Kevesebb szó esik arról, hogy a nők is kerülhetnek olyan helyzetbe, amelyben az otthoni szex annak ellenére vált ritkává, hogy ők nagyon is szeretnék megélni. Mivel a nők nem úgy szocializálódnak, hogy számítsanak a visszautasításra, ilyenkor magukban kezdik keresni a hibát, illetve nem nagyon vannak eszközeik arra, hogy megküzdjenek az egésszel.

A legritkább esetben vannak párok felkészülve arra, hogy ilyen kényes problémáról őszintén beszéljenek. Ha a férfinek nem elég a szex otthon, akkor valószínűleg előbb-utóbb elfogadja ezt a helyzetet és keres valami alternatív megoldást, hiszen ez eléggé megszokott stratégia. De ha a nő kerül hasonló helyzetbe, ő nagyobb eséllyel próbálkozik azzal, hogy tisztázza a dolgot a partnerével és megpróbálja rendbehozni, hiszen számára kevésbé kézenfekvő megoldás a félrelépés / szeretőkeresés. Általában hosszú hónapok, esetleg évek telnek el, míg eljut addig, hogy lemondjon a kapcsolat rendbetételéről és beletörődjön, hogy csak azon kívül találhat enyhülést.

Mivel az a férfi, aki nem képes kielégíteni a partnerét, valószínűleg ezt maga előtt sem hajlandó elismerni, a két ember közötti intimitás is sérül, a nő egyre magányosabbá válik és a szeretőkeresés már rég nem csak arról fog szólni, hogy legyen, akivel szexelhet, hanem arról, hogy legyen, akivel megbeszélheti a dolgait és aki udvarol neki, dédelgeti, lehetőleg mélyebben is kötődik hozzá.

Ez persze sokszor odáig vezet, hogy a férfi szerető nem tudja megadni mindazt, amit a nő vár tőle, így vagy csökkenti a randik (és így a szexelések) számát, ami újabb hiányérzetet alakít ki a nőben, akit most már nem csak a férje, állandó partnere, hanem a szeretője is hanyagol, vagy egyszerűen szakít, és ezzel a visszautasítással még mélyebbre taszítja a nőt.

Persze, elképzelhető, hogy a férj attól ébred rá, hogy a feleségének milyen igényei vannak, hogy kiderül a külső kapcsolat, de lehet, hogy ekkor már késő, például olyan értelemben, hogy a nő megtapasztalt egy jóval minőségibb szexet, mint amiben otthon valaha is része volt... Tehát nagy eséllyel nem képes visszatérni a monogámia falai mögé.

De a magasabb női libidó gondot okoz akkor is, ha egy férfi hosszasan udvarol egy nőnek, legyen az akár „foglalt”, akár szingli is. Ha a férfi folyamatosan azt érezteti a nővel, hogy érdeklődik iránta és akar valamit, de konkrétan nem kezdeményez, az a nőt teljesen zavarba hozhatja. Sőt, szinte biztos, hogy zavarba hozza, hacsak nem aszexuális és éppen erre vágyik... Borzasztó nehéz megkérdezni egy férfitól, hogy akkor ő most mégis, mit akar... Hiszen arra szocializáltak minket, hogy mi vagyunk az üldözöttek, akiknek az a feladata, hogy védekezzenek, a férfiak meg a ragadozók. Ha a ragadozó növényevőként viselkedik, akkor ez elég nagy feszültséget okozhat.

Főleg egy olyan helyzetben, ahol a nő már eléggé kiéhezett állapotba került, vagy, mert a párkapcsolata nem elégíti ki, vagy, mert szingli és régen nem volt senkivel... Ilyenkor egy férfi részéről az, hogy húzza-halasztja a kezdeményezést, nagyon frusztráló tud lenni. Pedig lehet, hogy a férfi csak nem akarja elrontani, mert annyira tetszik neki a nő, hogy nem szívesen rohanná le. A nő viszont már majdnem szétrobban az idegtől, amiért az udvarlója nem képes magához ragadni a kezdeményezést. Ilyenkor simán előfordulhat, hogy a nő egy random, nem bizonytalankodó pasival fekszik le csak azért, hogy történjen már valami... De ez persze érzelmileg nem fogja kielégíteni, ha szexuálisan esetleg jól is esik neki...

A címben azért szerepel egyébként a Valeria név, mert mindezeket a problémákat egy új spanyol netflixes sorozat elég szépen körüljárja: Valeria és három barátnője szerelmi és szexuális életét kísérhetjük figyelemmel, ami azt illeti, elég sok erotikus jelenettel. A címszereplő az egyetlen férjes asszony közöttük: a házasságából gyakorlatilag teljesen eltűnt az erotika, ő pedig ettől alkotói válságba kerül. Ebből egy jóképű pasi mozdítja ki, aki hosszasan udvarol... Elég szépen végigvezeti a sorozat, hogy milyen fázisokon keresztül lehet eljutni elhanyagolt feleségként a szeretőzésig. Egy másik, szingli barátnő pedig egy nős pasival folytatott kapcsolatán keresztül mutatja be, hogy milyen érzés csak szexpartnernek lenni. Elárulom: szar.

A témához kapcsolódik még a legutóbbi Szexkultúra podcast adása is. Már most mondom, hogy velem is készült felvétel, úgyhogy azt hamarosan ugyancsak meg lehet hallgatni.