Mint már korábban is megállapítottuk, vannak újonc és veterán hűtlenek, illetve olyanok, akik nagy lelki megrázkódtatásként élik meg a félrelépést, meg olyanok is, akik számára ez már olyan természetes, mint a levegővétel. Utóbbiak esetében az állandó partnerek nem fognak jelentős viselkedésváltozást tapasztalni, de az is valószínű, hogy már rég tisztában vannak azzal, mi történik a kapcsolatukon kívül és vagy elfogadták, vagy nem foglalkoznak vele.


Vagyis a hűtlenségre utaló apró jeleknek a kezdő félrelépők esetében van jelentősége, azokéban, akik eddig teljesen transzparens életet éltek és okuk sem volt rá, hogy eleve úgy alakítsák az alapkapcsolatukat, hogy abban legyen tér önálló tevékenységekre, legyen saját pénzük, biztonságban tudhassák az elektronikus eszközeiket, és így tovább.

Menelaos Apostolou and Maria Ioannidou egy 2021-es kutatásban arra vállalkoztak, hogy megvizsgálják, milyen módszerekkel igyekeznek a gyanakvó társak kideríteni, vajon férjük/ feleségük rendelkezik-e alternatív partnerrel vagy sem. 47 fajta viselkedési módot azonosítottak, amely hűtlenségre utalhat, és ezeket 6 fő csoportba sorolták.

Arra a következtetésre jutottak, hogy az emberek többsége nem szereti az invazív stratégiákat, tehát nem telefonfeltöréssel vagy magánnyomozó bevonásával igyekszik kideríteni, mi a helyzet, bár ebben azért az is szerepet játszhat, hogy bizonyos tudások és anyagi lehetőségek nem mindenkinek állnak rendelkezésére.

Nézzük a hat fő jeltípust, amelyen elcsúszhatnak a félrelépők:

  1. A távolságtartás megjelenése

A partner elkezdi kifejezni azt a vágyát, hogy több időt tölthessen a társától távol, látszik rajta, hogy szabadulni szeretne, türelmetlen, ha otthon kell lennie vagy ha közös programon kell résztvennie. Nem szívesen számol be már mindarról, amit azokban az órákban tesz, amikor nincs a partnerével együtt, esetleg fel sem veszi a telefont.

Szerintem ez még messze nem a hűtlenség jele, én évekig mutattam ezeket a jeleket anélkül, hogy megléptem volna, amire vágytam, de tény, hogy a gondolat nagyon is jelen volt. Ha valakinél ez ennyire nyilvánvaló, akkor maga a kapcsolat döglődik és nem nyomozgatni kéne, hanem rájönni, hogy mi a baj.

 

  1. A baráti kör kibővítése, főleg, ha az állandó partner ennek nem része

Az illető új ismeretségeket köt, olyanokkal találkozik, akikkel korábban nem társasági ember lesz, bár korábban otthonülő volt. Ha az állandó partnert nem akarja bevonni ezekbe az élményekbe, akkor az lehet a hűtlenség jele.

Megint csak nem biztos: egy normális kapcsolatba simán belefér, hogy olykor kedvünk támad új embereket megismerni és új impulzusokat szerezni. Kár, ha ezt a társunk eleve gyanakvóan nézi, ahelyett, hogy ő is hasonlóan cselekedne. Ha ilyenkor azzal jön az illető, hogy miért nem elég, ami eddig volt, akkor biztos, hogy döglődik a kapcsolat.

  1. Több készpénz

Ha a partner elkezd több készpénzt magánál hordani, az is gyanús lehet: arra utalhat, hogy olyan kiadásai vannak, amelyeket úgy szeretne bonyolítani, hogy ne maradjon elektronikus nyoma. Hát, lehet benne némi igazság, de ami a magyar valóságot illeti: idehaza még mindig sokan kapnak zsebbe pénzt és sokan ódzkodnak attól, hogy mindent az állam számára látható módon intézzenek.

Ráadásul a több kp elsősorban a férfiak esetében lehet gyanús, mivel legtöbbször még mindig ők intézik a szobafoglalást, éttermi meghívást, egyebeket. De egy normál, középosztálybeli pasinál az a párezer forint kp nem feltűnő. Van, akit olyan rövid pórázon tartanak, hogy de… Az viszont az autóban bonyolítja az együttléteket.

 

  1. Új hobbi, érdeklődési kör

Lehet az elcsábulás jele egy új hobbi is, például sport, nyelvtanulás, barkácsolás, könyvklub formájában. Bár normális esetben ezek nem hűtlenségi jelek, egyszerűen csak vágyunk az új tudásra, új tapasztalatokra. Megfigyeléseim szerint, ha valaki, akkor a nők hajlamosak inkább új hobbira szert tenni a szeretőjük miatt: én akkor vettem újra elő a biciklit, amikor a mostani pasimmal összejöttem. Ugyanakkor korábban is bicikliztem, és abban a fázisban nem azért, mert egy külső partner késztetett volna rá.

 

  1. Nagyobb fokú figyelmetlenség, szétszórtság

Ha a partner hirtelen a megszokottnál szétszórtabb, kevésbé képes koncentrálni, az lehet a kezdődő Alzheimer jele, meg azé is, hogy túlságosan sok stresszben van része. Amit ugye egymillió faktor okozhat, de köztük szerepel a félrelépés is.

Ez is kifejezetten kezdőkre jellemző tünet, akik még nem alakították ki a hűtlenségi rutinjukat, illetve érzelmileg nagyon bevonódtak az új kapcsolatba és állandóan csak azon jár az eszük, hogy mennyire jó lenne a szeretőjükkel találkozni, meg hogyan fogják megszervezni a következő alkalmat.

 

  1. A hűtlenséggel kapcsolatos álláspont megváltozása

Ha valaki eddig mindig azt mondta, hogy féltékeny típus és ha rajtakapja a férjét / feleségét, akkor megöli, most meg hirtelen másképp kezdi látni a dolgokat, és megértőbb, akkor lehet, hogy csak normálisabb lett… Merthogy a hűtlenséggel kapcsolatban anélkül is változhat a véleményünk, hogy mi magunk érintettek lennénk, például, mert valaki, aki hozzánk közel áll, elmagyarázza, miért is csinálja azt, amit csinál.

Ha viszont valaki nem akar lebukni, akkor szerintem nem védelmezni fogja a hűtlenséget, hanem kerülni a témát. Ha szóba kerül a dolog, inkább nem mond semmit, másra tereli a beszélgetést. Ékesebb jele a félrelépésnek vagy az arról való álmodozásnak, ha ezekről hirtelen már nem lehet beszélgetni a partnerrel. És olyanok is akadnak, akik pont attól lesznek féltékenyek, hogy megtapasztalták, milyen könnyen el lehet csábulni és azzal fogják vádolni a partnerüket, amit ők maguk csinálnak.

 

Ami azt illeti, engem azért meglepett, hogy pont ezeket hozták fel, mert én ennél sokkal jellemzőbb jeleket is felsoroltam volna. Például a szexuális étvágy illetve preferenciák megváltozását. A felfokozottabb otthoni szexet vagy éppen a teljes elutasítás megjelenését. Bármelyik irányba leng ki a dolog, az jelezheti, hogy van az otthoni partneren kívül más is.

Vagy ha valaki hirtelen sokkal jobban kezd kinézni, kivirágzik, boldognak tűnik, esetleg éppen az ellenkezője: minden látható ok nélkül magába roskad és sírdogál… A külső kapcsolat sokszor nagy érzelmi libikókával jár és ezeket borzasztó nehéz elrejteni. Az, aki csak alkalmilag lép félre és a kaland nem érinti érzelmileg, valószínűleg nem fog ilyesmit produkálni.

Milyen jelek jutnak még az eszetekbe?