A kérdés persze álnaiv, hiszen mint mindig, teljesen attól függ, hogy milyen a házasság, hogyan kerül sor a külső élményre, az mennyire erős hatást gyakorol az egyénre... De nagy valószínűséggel megbolygatja az állóvizet, és ennek még akkor is lehetnek pozitív hozadékai, ha maga az élmény kellemetlen volt.



Képzeljük el (hallottam már ilyet), hogy egy nő azért keres külső partnert, akár csak egyetlen alkalomra is, mert végre egyszer meg akarja tudni, hogy képes-e élvezni a szexet egyáltalán, esetleg képes-e elélvezni egy másik partnerrel, vagy a hiba az ő készülékében van. Itt az élvezet és az elélvezés közé még véletlenül se tennék egyenlőségjelet.

Ha a cél tényleg csak annyi, hogy rájöjjünk, mit hozna ki belőlünk egy másik ember, akkor az érzelmeket kizárva egy hivatásoshoz is fordulhatunk. Bár, hogy mit jelent a „hivatásos” szó ebben a kontextusban, azt nem könnyű megfogalmazni. De léteznek olyan „segítők”, akik úgy hirdetik magukat, hogy ők meg tudják tanítani a nőknek az orgazmust. Persze pénzért. Vagy gondolhatunk eszkortokra is, akik csak annyit ígérnek, hogy a hölgy élvezni fogja az együttlétet. Itt a jóni masszázstól a teljes „szeretkezésig” bármi előfordulhat.

Mi a probléma a csak a szexről van szó című küldetéssel? Leginkább az, hogy ilyen szinte nem létezik. Főleg egy olyan esetben, ahol sok-sok év monogámia után száll ki valaki a mókuskerékből. Önbizalma valószínűleg igen törékeny és bárkitől megkaphatja, hogy azért nem élvez vagy nem élvez el (mit gondol egyáltalán, mitől KELLENE elélveznie?), mert nem tudja elengedni magát, mert tökéletlen a teste, mert nem edzett elehet, és így tovább. Tehát vagy valamilyen lelki, vagy testi problémára, hibára mutat majd rá az a „segítő”, akinek elvileg csak annyi lenne a szerepe, hogy túllendítse a nőt az elakadásán.

Itt már rögtön plusz sérülést szerez az illető, és lehet, hogy ez azonnal visszakergeti a házassága biztonságába, ahol nyugodtan lehet élvezés nélkül is létezni. De az is lehet, hogy rájön: más jellegű élményt kell keresnie ahhoz, hogy pozitívan jöjjön ki belőle. Vagyis nem fizetőst és nem olyat, ahol ő „sérült” páciensként szerepel, hanem teljes értékű nőként akar megnyilvánulni. Hogy küzdjön érte egy vagy akár több férfi: hiszen éppen ettől fog izgalomba jönni és ettől tudja majd elengedni magát.

Ez viszont rengeteg lelki változással jár majd együtt. Plusz azzal, hogy a nő felül egy hullámvasútra... Még akkor is így lesz, ha nem online próbál szeretőt vagy alkalmi partnert keresni, hanem egy régi szerelmét kotorja elő valahonnan vagy egy rég ácsingózó kollégának enged... Bármerre indul el, a hullámvasútról nem fog tudni leszállni. És ha a küldetést a férje tudomása nélkül kezdte, akkor nagyon nehéz lesz eltitkolnia...

Ha sikerül valakivel összejönnie, akkor első körben megtudhatja, hogy mennyire igaz mindaz, amit hitt magáról. Képes mással élvezni a szexet? Képes elélvezni valahogy? Ha az első kérdésre igen a válasz, abból mi következik vajon? Leginkább az, hogy azzal kéne folytatnia, akivel tudja élvezni. De ha nem tervezett tartós alternatív kapcsolatot, vagy az illető nem tervez ilyesmit, akkor megint jön egy megborulás. Rá fog ébredni, hogy a jó szex annyira fontos neki, hogy hajlandó ezért bizonyos elvekről lemondani, és bizonyos kockázatokat vállalni. (Ha a választott kalanddal nem volt annyira jó, attól még próbálkozhat újabbakkal.)

Megoldás, hogy visszamegy a férjéhez és megpróbálja vele is azt csináltatni, amit a külső partner művelt vele? Hát, mit mondjak, ennek a valószínűsége igen kicsi. Sokszor nem is az számít, hogy az a partner mit és hogyan tett, hanem az, hogy valaki más volt. Meglepő, más illatú, más gesztusokkal... Lehet, hogy kiderül, a nő élvezi az orális szexet, amit otthon sose kapott... És akkor most mi a teendő? Rábeszélni a férjét a nyalásra? Ha az ettől idegenkedik vagy csak egyszerűen nem csinálja elég ügyesen? És egyáltalán: ezen a ponton nem biztos-e a lebukás?

Ha férfi szempontból nézzük, viszonylag egyszerűbb a házasság külső élménnyel való felrázása. Legalábbis a filmek mindig azt sugallják, hogy a férfiakat nem érinti meg különösebben, ha van egy külső szexkalandjuk. Persze, az egójuknak nagyon jót tesz, de nem kezdenek agyalni, lelkizni és esélyes, hogy a nejükkel is aktívabbak lesznek – egy ideig.

A filmekben ugyanakkor mindig annyira egyszerűnek tűnik az ilyesmi. Olyan nőt találni, aki tényleg csak egyszer akar kufircolni, és pont egy unatkozó nős pasival. Hát persze, ez mindenkinek azonnal összejön. Nos, nem. Az esetek nagy részében a férfinak is tennie kell azért, hogy az unatkozó férj szerepéből kilépjen és meg tudjon szerezni egy nőt, legalább egyetlen alkalomra. Választhatja a fizetős szolgáltatást ő is, de az sokak számára csak kényszermegoldás. Persze, egy masszázs is jót tesz, meg egy prosti is lehet kedves... De elcsábítani valakit, na, az az igazi kihívás. Attól hízik az egó.

Eltekintve a ritka kivételektől, akiknek csak úgy az ölükbe hullik az ilyesmi, a többiek bizony küzdenek. És ez lelkileg is hatással van rájuk. Plusz nagyon nehéz feladat nem lebukni. Energiabefektetést és fifikát igényel. Olykor az ember már nem is nagyon akarja eltitkolni, hiszen tulajdonképpen annyira elégedett önmagával, hogy sikerült...

Ha pedig megvolt az a külső élmény, és nagyon jól alakult, akkor a férfiak is folytatni akarják majd. Nem biztos, hogy ugyanazzal a partnerrel, de az igény, hogy élvezzék a szexet valakivel, aki szintén élvezi, elég erős lehet.

Szóval elképzelhető, nem kizárt, hogy egyetlen kikacsintás elég energiát ad a feleknek arra, hogy megújítsák az otthoni szexet, de nem igazán hiszek benne, hogy a dolog annyiban marad. Mert ahogy a friss energia hatása lecseng, visszazuhannak a korábbi kerékvágásba és megint unatkozni fognak. Csak már tudják, milyen, ha nem unalmas, és azt is tudják, hogy ezeket az élményeket képesek megszerezni maguknak.