Tanácsot kér az egyszeri alibi (nevezzük A.-nak) a párkapcsolati szakembertől, mit lehet tenni, ha őt tisztességtelen célokra használják fel?

alibi

Egyik barátja (B.) ugyanis félrejárogat, és előszeretettel hivatkozik rá: közös sörözés, üzleti ügyek intézése, uszodalátogatás - mostanában a két férfi mindent együtt csinál - állítólag. Valójában a jóbarát a szeretőjével (Sz.) találkozik, és a haver roppant kellemetlenül érzi magát, már csak azért is, mert elég gyakran összefut a megcsalt feleséggel (F.), aki ugyan nem a barátja, mint B, de azért vele is jóban van.

A. úr akarata ellenére került ebbe a kellemetlen helyzetbe: B. meg se kérdezte tőle, hogy mit szólna, ha olykor rá hivatkozna, vajon beleegyezik-e... Csak közölni szokta, esetleg utólag, hogy épp fennforgás van:  ja, tegnap este nálad néztük a meccset, rendben? Tényleg, mi lett a végeredmény? Szegény A még csak nem is szereti a focit.

A helyzet egyre rosszabb, mert B. egyre jobban belebonyolódik Sz.-be, F. pedig egyre gyanakvóbbá válik - ha egyszer dől a kártyavár, akkor nem csak B.-n csattan(hat) majd az ostor, hanem A.-n is. Pedig ő őszinte és tisztességes ember akar lenni: de miként legyen az anélkül, hogy se a barátját ne árulja el, se a cinkosa ne legyen?

A. nem egy hűtlen típus, ahogy sejthetjük - neki mindez lelkiismereti válságot okoz, még jó, hogy nem nős, és nem kell még a felesége előtt is titkolóznia. De nyomorultul érzi magát, és szeretne megszabadulni az egész bonyodalomtól. Mindeddig azonban hiába próbálta győzködni B.-t, hogy ne használja alibinek (illetve alibije részének, hiszen maga az alibi szó annyit tesz: másutt), mert ő erre nem alkalmas.

Valószínű, hogy nehezen érvényesíti akaratát, és B. elég nyomulós típus, nem sokat törődik azzal, hogy a haverjának mi tetszik, mi nem... A párkapcsolati szakértő persze nem tud mást mondani, mint hogy beszéljen B.-vel és magyarázza el neki, mennyire nem kóser ez így, és hogy valaki mást kéne választania cinkostársnak, illetve kitalálhatna olyan legendákat, amelyeknek nincs közük egyetlen ismerőséhez sem.

Szerencsére az egyikükben se merül fel, hogy a helyzetnek úgy kellene véget vetni, hogy A. minden elmond F.-nek. Pedig sokan ezt tartanák helyesnek, erkölcsösnek... Lehet, hogy még F. is azt mondaná utólag, a lebukás után, hogy A.-nak ezt kellett volna tennie - de ha mégis megtenné, valószínűleg még ő maga is árulónak tartaná, és ne legyenek illúzióink, a rossz hír hozóját még mindig legszívesebben ledöfné az emberek többsége.

Ami azt illeti, én is voltam már alibi, és bedobtam hasonló helyzetekben barátnők nevét, a régi szép időkben. A barátnők általában tudtak róla - még akkor is, ha semmi esetre sem futhattak össze az érdekelt személlyel. Egy alkalommal viszont, mikor én szolgáltam alibivel, roppant kellemetlen helyzetbe kerültem: a férj vitt haza kocsival és a barátnőm nem közölte velem, hogy miket mesélt neki arról a bizonyos, állítólag velem együtt töltött estéről, amikor egyébként randin volt.

Tudtam, hogy valamiféle kulturális eseményről van szó és körülbelül sejtettem, kik lehettek ott, de mivel nem számítottam részletes kikérdezésre, a barátnőm meg aztán főleg nem volt gyakorlott összeesküvő, ott gubbasztottam a kocsiban, és próbáltam olyan általánosan fogalmazni, ahogy csak lehetett, no meg hamar másra terelni a beszélgetést.

Tanulság: ha olyasvalakihez kapcsolódik a fedősztoritok, akinek a kikérdezésére a partnereteknek lehetősége van, egyeztessetek alaposan. Ha pedig lehet, ne keverjetek hasonló ügybe olyat, aki

1. túlságosan lelkiismeretes

2. kifejezetten tiltakozik az alibi szerep ellen

2. nem tud jól hazudni

3. elég jól ismeri a feleségeteket/férjeteket, és viszonylag gyakran összefut vele.

Ideális az olyan ismerős, aki csakis hozzátok kötődik, és a partneretek épp, hogy ismeri, és tudja, hogy gyakran lógtok együtt, ezért nem gyanakszik arra, hogy csak azért rángattátok el a süllyesztőből, hogy legyen kire hivatkozni. Fontos, hogy ne legyen közös ismerősötök, akitől a partneretek olyan információt szerezhet be, amely keresztbe tesz a legendának. (Persze, ez nem zárható ki teljesen.)

Titeket használtak már tudtotokkal illetve anélkül alibinek? És van olyan barátotok, barátnőtök, aki gyakran tölti be ezt a szerepet? Tiltakozott már valaki nálatok az ellen, hogy cinkosságra kéritek? És befolyásolta-e ez a szerepkör a barátságotokat valamilyen módon?