Tudjuk, hogy sokan keresnek szeretőt a Viszonyon akkor is, ha egyébként függetlenek, vagyis felmerül a kérdés, hogy akkor ők mit is keresnek, főleg, ha más, ugyancsak szingli partnerekkel ismerkednek. És ha ebben a szeretői kapcsolatban nincs bujkálás, nem kell titkolózni, senkit nem csapnak be, akkor mégis miért nem hagyományos kapcsolatban gondolkodnak? És mi lenne a szeretői viszony és a barátság extrákkal között a különbség?

De nem csak a függetlenek, hanem azok esetében is érdekes ez a kérdés, akik nyitott kapcsolatból kalandoznak, vagyis a partnerük tud arról, hogy alternatív partnert szeretnének. Valójában ezek az emberek olyan barátságot építenének, amelyben van egy kis szex is, vagy olyan szexuális viszonyt, amelyben van némi barátság? Hiszen mindenképpen kapcsolatról és nem alkalmi dologról van szó, vagyis valamilyen érzelmek biztos szerepet játszanak majd.

Az, hogy független emberek miért keresnek kifejezetten szeretőt, szerintem leginkább azzal magyarázható, hogy vagy csalódtak a klasszikus párkapcsolatokban, vagy hiába keresnek fix partnert, nem találnak olyat, aki mindenben megfelelne, mégis szeretnének valakihez kötődni, valakivel találkozni, aki szexuális igényeiket is kielégíti olykor. Ebből aztán lehet valódi szerelem is, de ha ki-ki több hasonló kapcsolatot is folytat, akkor maradhat szeretői viszony. Ha kizárólagossá válik, akkor nehezen marad meg ezen a szinten.

A viszony és a barátság extrákkal egy ponton valószínűleg hasonlóvá válhat, csak más szokott lenni a kiindulópont. A szeretőzésnél általában előbb jön a szex és aztán a barátság, főleg, ha online ismerkedés előzi meg. Ha valaki úgy lesz szerető, hogy évekig ismerte a partnert és barátok lettek, majd ezt követi a szerelembe esés és a szex, akkor persze nem ez a forgatókönyv.

A barátság extrákkal inkább úgy adódik, hogy a barátság már létezik, és az fordul át abba, hogy olykor még le is fekszenek egymással, de általában csak akkor, ha épp nincs fix partnerük. Vagyis ez sokkal esetlegesebb és bizonytalanabb kapcsolat, de elméletben azért működik, mert a barátság szilárd alapokat biztosít, és mert (elméletben) nem kell játszmázniuk. Kijelentik, hogy nincs romantika, nincs kizárólagosság, nincsenek elvárások… Férfiak számára látszólag maga a paradicsom… Mindaddig, amíg ki nem derül, hogy mégiscsak zavaró, ha a barátnő mással is lefekszik, mert ez sokak számára csak addig elfogadható, amíg csak a saját szabadságukra gondolnak.

Általában az egyik fél mégiscsak többet szeretne, mint amennyiben kezdetben megegyeztek, amit nagy eséllyel titkol egy ideig, hiszen, ha bevallaná, akkor felrúgná a létező megállapodást, ez neheztelést szülne, és akkor mi lesz a kellemesnek tervezett, konfliktusmentes barátsággal?

A legtöbb barátság extrákkal nem működik hosszú távon, hacsak nem arról van szó, hogy a két embernek van olyan kapcsolata, amely kielégíti az érzelmi igényeiket és ez a barátság csak egyfajta fűszer. Az viszont nehezen tartható egyensúlyban, hogy szex csak olykor-olykor van, mert a szex olyan jellegű köteléket hoz létre, amit nem lehet csak úgy takaréklángra állítani. Ha valakinek rendszeresen van igénye szexre, akkor nem lesz neki elég a teljesen random barátság extrákkal: vagy viszonnyá alakul az egész és akkor már érzelmek is keletkeznek, vagy tele lesz frusztrációval, mert az akkor szexelünk, ha kedvünk van alapállás esetén szinte biztos, hogy pont nem egyszerre lesz kedvük.

Akár a szeretőzés, akár a barátság extrákkal akkor tud hosszú távon jól működni, ha kiegyensúlyozott, egyik fél sem akar sokkal többet (vagy kevesebbet), egyenrangú (tehát egyik fél sem gondolja, hogy csak neki lehet másik kapcsolata) és ha maga a kapcsolat nem ad elég érzelmi, szexuális vagy egyéb töltetet, azt más forrásból pótolni lehet.

De az is igaz, hogy noha egy barátság extrákkal kockázatmentesebbnek tűnik, mint egy viszony, az előbbiben is elveszíthetünk valamit (és valakit): sok barátság nem bírja ezt ki. Például gondoljunk csak bele abba, hogy amíg nincs szex köztünk, szabadon kibeszélhetjük a szerelmi kalandjainkat, attól a pillanattól fogva, hogy más jellegű lesz a kapcsolatunk, ez már nem lesz olyan egyszerű. Talán nem is azért, mert a másik ne akarná meghallgatni, lehet, hogy saját magunkat kezdjük el cenzúrázni.

A barátság extrákkal jellegű szeretői kapcsolat egy ideig működhet, de ha igazán jó a szex, akkor majd többet akarnak a szeretők, ha meg nem igazán jó, nem lesz értelme fenntartani. És kevesen tudják megőrizni azt a barátságot szexmentesen, amely a szex alapján jött létre.