Ott hagytuk abba legutóbb, hogy a 20 éve folytatott viszony lelepleződik és a baráti társaság egészét nagyon megrázza a titok (noha tulajdonképpen többen tudtak róla, mint ahányan nem tudtak, mert a szeretőknek volt egy-egy bizalmasuk is ebben a kis csoportban). Mindkét házasság tönkremegy, noha egy évvel a lelepleződés után még egyik pár sem vált el. A gyermektelen Ethan és Liza csak nem kommunikál egymással, míg a kétgyermekes Samantha és a férje egy fedél alatt él, de teljes feszültségben, és a férj végül kijelenti, hogy válni akar.



Úgy tűnik, nincs semmi akadálya annak, hogy a régi szeretők újra egymásra találjanak, hiszen mindketten szinglik, de ez azért mégsem ennyire egyszerű. Mivel a baráti társaság az életük alapköve, arról szó se lehett, hogy valamelyikük kilépjen belőle, így kénytelenek találkozni az egyikük esküvőjén: volt feleség és volt szerető viszontlátása persze cseppet sem konfliktusmentes, főleg azzal megspékelve, hogy Liza meg Nick-kel, szintén a baráti társaság egyik tagjával csalta meg alkalmilag Ethant. Nick húsz éve vár arra az esélyre, hogy Lizának szentelhesse magát, de a nő új pasival jelenik meg az esküvőn.

Ethan és Sam, a volt szeretők egy évig nem találkoztak, sőt, egy sms-en kívül nem is volt köztük kommunikáció, most azonban megpróbálnak barátokként viselkedni: de ez nem megy. Rögtön az első kávézásuk alkalmával nyilvánvalóvá válik, hogy még mindig nagyon kívánják egymást. Ebből majdnem lesz egy wc-ben végrehajtott numera, de Samantha rájön, hogy semmi szükség ilyen bénán megoldani, mikor azonban Ethan azt javasolja, hogy menjenek fel hozzá, a nő tiltakozik. Azt szokta meg, hogy ők hotelben szexelnek, és így is akarja folytatni. 

Aztán a pszichológusának nem igazán tudja megmagyarázni, miért ne mehetne fel Ethanhez... Rájön, hogy inkább csak megszokásból utasította ezt vissza, és mégis a lakásán köt ki: a dolog egyetlen szépséghibája, hogy a férfi egy nagyon tenyérbemászó alakkal lakik, aki félmeztelenül flangál és bizalmaskodik mindkettejükkel. 

Ugyanakkor Liza végre hajlandó tárgyalni férjével a válásról és elmenni közös barátjuk pincéjébe, ahol a cuccaik vannak egy éve, hogy közösen eldöntsék, ki mit visz magával a házasságból. Mint ahogy előre sejthető volt, ez a találkozás és az ott elfogyaszott nagy mennyiségű alkohol megint összehozza őket, legalábbis egy nagyon rövid, kb 2 másodperces dugás erejéig: már akkor nyilvánvaló volt, hogy ettől fog majd Liza megtermékenyülni, miután 8 évig hiába próbálkozott. (Kár, hogy ennyire kiszámítható volt a cselekmény.)

Miközben Liza továbbra is az új pasiját nyüstöli, hogy hozzanak össze gyereket (majd szakít vele, mert az a szemét el akarja venni feleségül), Ethan és Sam lebukik Sam férje előtt, mikor az váratlanul beállít korábbi közös otthonukba. Ezek után már mindenkinek kénytelenek elmondani, hogy együtt járnak, noha még egyáltalán nem biztosak abban, hogyan viszonyulnak egymáshoz. Folytathatnák a régi módon szerintem, de a többiek belekényszerítik őket a klasszikus párkapcsolati keretekbe. 

Liza váratlan terhessége viszont minden kapcsolatot totálisan összekuszál. Nick hiába vállalná  a gyereket (annak ellenére, hogy tudja, nem az övé), Liza ezt nem akarja, Ethan pedig, amint értesül róla, hogy a volt neje tőle terhes, faképnél hagyja a szeretőjét (konkrétan nem megy ki a reptérre, pedig Párizsba utaztak volna), hanem rohan a nőgyógyászhoz, hogy ott lehessen a vizsgálaton. Sam beletörődik, hogy Ethan nem lesz soha a valódi párja, és visszatér a férjéhez, aki időközben úgy döntött, hogy mégis megbocsát. 

Mi olyan idegesítő ebben a befejezésben? Elsősorban az, hogy mindkét alapkapcsolat visszarendeződik, ráadásul egy olyan "baleset" miatt, aminek a bekövetkezte egyáltalán nem lenne valószínű: azt az üzenetet erőlteti, hogy a házasság valahol mindig fontosabb, mint bármi más, és a szeretőt viszonylag könnyen elhagyja az ember. Ethan nyugodtan dönthetett volna úgy, hogy marad Sam mellett, és elvált szülőként vesz részt a gyereke nevelésében. 

Mivel nem lesz 3. évad, a történet eléggé kurtán-furcsán fejeződik be (eredetileg akartak 3. évadot), de ha én folytatnám, azt mondanám, hogy egyik visszarendeződés sem lenne tartós. Liza eleve nem is akarta, hogy bármelyik a három pasija közül vállalja a gyereket (persze amíg az meg nem születik, könnyű egyedül hősködni), és szerintem eleve nem is szerette egyikőjüket sem. Nem tett mást, mint használta a férfiakat. Azok meg hagyták magukat kihasználni és tényleg úgy ugráltak, ahogy ő fütyült. (Ethan sem kivétel, bármennyire is csalta 20 évig.)

Sam esetében pedig nyilvánvaló, hogy csak megalkuvásból tért vissza a férjéhez és ebből a házasságból már soha semmi jó nem sül ki, sőt, az is valószínű, hogy amint Ethan kezdeti lelkesedése lecseng, és rájön, hogy Liza mennyire nem akarja őt, újra szeretőkként folytatják Sammel. Ezt már sose fogjuk megtudni, de a történet belső logikája szerint én biztos vagyok benne, hogy így lenne. 

Nyilván léteznek hosszú távú szeretők, akik később "legális" párt alkotnak, de sose lehet tudni, hogy egy viszonyként működő kapcsolat beválik-e akkor is, ha hivatalosan is felvállalják az összetartozásukat. Lehet, hogy remekül működik, és lehet, hogy egyáltalán nem... Vagy működik, de csak akkor, ha nem élnek együtt.