Korábban egy külföldi felmérés eredményeire hivatkozva írtam már a járvány hatásáról, ezúttal a Viszony.hu felhasználóit kérdeztük meg arról, ők hogyan élték meg ez az időszakot, milyen változásokkal járt számukra, illetve milyen jövőképet látnak maguk előtt. A korábbiakhoz képest kevesebben töltötték ki a kérdőívet, összesen 188 fő, 86%-uk férfi volt és csak 14% nő. A kitöltők legnagyobb része 41-50 közötti (38%), 51-60 és 60+-os 22-22%, legkisebb a 40 alattiak aránya (18%).



87% volt városi (itt összevontam a budapesti és egyéb városi adatokat). A legtöbben középfokú végzettséggel rendelkeznek (57%), 38% pedig diplomás. A válaszadóknak csak 47%-a vallotta, hogy aktívan keres jelenleg az oldalon. Noha ez egy szeretőzős társkereső, a válaszadók kb harmada egyébként nem rendelkezik fix partnerrel, tehát nem azért keres itt, mert elégedetlen a házasságával, párkapcsolatával. Úgyhogy simán összefuthatnak itt szinglik is. Sőt, a nők 42%-a vallotta magát szinglinek. (Ez persze nem a társkereső összességére, csak a válaszadókra vonatkozó adat.)

A múltra vonatkozóan megkérdeztük, változott-e valamit a szeretőzéshez való hozzáállásuk. A legtöbben (38%) azt válaszolta, hogy nem, 35% óvatosabb, 12% aktívabb lett. Itt egyébként a nők nagyobb arányban lettek óvatosabbak is, ill. a felük válaszolta, hogy nem változtak, míg az aktivitás növekedése csak 4%-os volt. 

Azt gondolnánk, hogy aki egyáltalán randizott, azt befolyásolták a különböző korlátozások, lezárások, de 41% úgy nyilatkozott, hogy nem befolyásolta. 35% nem is randizott, 24% igen, csak óvatosabban tette. 

A jövőre vonatkoztatva megkérdeztük, hogy a járvány elmúltával mennyire fog fellendülni a szeretői kapcsolatok iránti igény. Azt alig néhányan gondolták, hogy csökkenni fog, 50% szerint egyenest fellendül, 46% szerint meg nem változik. Saját magukra vonatkozólag ugyancsak 50% körül állították, hogy aktivitásuk nem fog változni, 44% aktívabb akar lenni, és csak 3,7% tervezi, hogy áttér a monogámiára. (Érdekes, hogy egyetlen nő sem prognosztizált ilyesmit, viszont 77%-uk az állandóságra szavazott.)

A járvány alatti kapcsolati változásokat illetően az derült ki, hogy kb a válaszadók harmadának keletkezett szeretői viszonya, de itt aztán a férfi-nő arány eléggé megborult: a nők 61%-a szerzett szeretőt, míg a férfiaknak csak 26%-a. 30%-nak viszont meg is szűnt kapcsolata. Mélyebben belekérdezve a szeretői kapcsolatok belső változásaiba, azt látjuk, hogy 30% nem változott, és kb ugyanannyi lett sekélyesebb, mint mélyebb (6-8%). 15% pedig mind a két jelenséget tapasztalta. 

Nem csak a szeretőzésre, hanem a házasságra / hivatalos kapcsolatra is érdemes ilyenkor rákérdezni, ezt is megtettük. 5% számolt be arról, hogy javult az állandó kapcsolata, 17% mondja, hogy romlott, 46%-nak nem változott (illetve 31%-nak ugye nincs is.) 7%-nak szűnt meg a kapcsolata valamelyik fél hűtlensége miatt (itt meglepő módon a partner, és nem a társkereső hűtlensége volt a gyakoribb ok), a többiek kapcsolati státusza nem változott. 

Szóba került még a virtuális szex kipróbálása, a megkérdezettek negyede használta ki ezt a lehetőséget, és ezeknek egy része továbbra is meg szeretné tartani ezeket a módszereket. Itt konkrétan a camszex és a szexvideók készítése, közös visszanézése került szóba. Többeknek gondot okozott, hogy nem volt hol találkozni, így kénytelenk voltak például autós szexre fanyalodni, ami hosszú távon azért elég kényelmetlen. 

Összességében nem úgy tűnik, mintha a Viszony.hu felhasználóinak hozzáállását, viselkedését nagy mértékben megváltoztatták volna az elmúlt másfél évben tapasztaltak. Igaz, hogy itthon nem voltak olyan durva lezárások, mint sok más országban, ha szeretők egy ideig nem is tudtak találkozni, ez az időszak általában nem tartott hosszú hónapokig, és olyan egyáltalán nem volt, hogy országon belül ne lehetett volna mozogni.