Kicsit már a könyökömön jön ki a vírus téma, és igen, mindannyian be vagyunk zárva. Éppen ezért szerintem mindenkinek jót tesz, ha a változatosság kedvéért nem a karanténról beszélünk. Itt van például a VR pornó témája: ez még karantén idején sem tűnik elérhetetlennek, noha ahhoz, hogy valaki alkalmazza, alapfeltétel, hogy egyedül legyen (vagy a vele együtt élő partnerével), és ez sokaknál most ilyen vagy olyan okokból esélytelen. (Ha nem a partner, akkor a gyerekek vagy fiatalabbaknak a szülei, egyéb rokonai vannak ott 24 órában.)



Őszintén megvallom, hogy személyes tapasztalatom nincs ebben a témában és kötve hiszem, hogy valaha úgy gondolnám, hogy a virtualitás bármely megjelenési formája felül tudja múlni a valóságot. Akik szerint mégis, azok azzal érvelnek, hogy bármilyenre megtervezhetik a partnert - élő volt vagy jelenlegi partnerek tökéletesítésével, illetve hírességek adatait felhasználva, vagy éppen teljesen a saját fantáziájukra hagyatkozva. Plusz a virtuális partner mindent meg fog tenni, amit ők akarnak. Nem lesznek korlátok. 

Kezdjük az elsővel: hogyan tökéletesíteném a partnereimet? Hát sehogy. Nem, mintha tökéletesek lennének, nyilván, hanem mert bármilyen változtatástól már nem ők lennének. Azt még sokkal inkább el tudom képzelni, hogy magamat tökéletesítsem virtuálisan, bár nem tudom, mennyire lennék még én vagy mennyire érezném azt a verziómat önazonosnak. De szexuális élmény szempontjából nem a tökéletes test látványa érdekelt soha, sőt, az illatok, érintések, ízek mellett a látvány kicsit háttérbe szorul, illetve egyáltalán nem kell, hogy tökéletes legyen. (Nyilván vannak, akik ezzel nem értenek egyet.) 

Mi van a második ponttal: azzal, hogy a virtuális partner mindent megtesz, amire vágyunk? Ez nagyon jó, de CSAK azt teszi, amire mi vágyunk, márpedig a szexben a váratlanság szerintem nagyon fontos összetevő. Hogy a másiknak eszébe juthat, ami nekem nem... A VR szex inkább csak maszturbálás. Bár annak biztos kiváló. 

De mindennek még nem sok köze van a hűtlenséghez. Pedig érdekes kérdéseket vet fel a téma ebből a szemszögből is. 

Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy hűtlenséget bármiben lehet látni, egy kis flörtölésben, csetelésben is, és attól, hogy valami a virtuális térben zajlik, még nem lesz kevésbé fontos. Két dolgot kerülhetünk ki vele: a betegségeket és a nem kívánt terhességet. De se az addikciótól, se az érzelmi bevonódástól nem mentesülünk csak amiatt, mert elkerüljük a fizikai kontaktust. (Már persze, ha nem teljesen random pornósztárokkal csináljuk, mert ott nincsenek érzelmek.)

Ahogy már a Black Mirror-epizód kapcsán is felmerült, a virtuális térben olyannal is összejöhetünk, akit élőben nem kívánunk, mert például azonos nemű, és mi heterók vagyunk. De alapvetően azért nem hiszem, hogy ez lenne a megszokott. Az már valószínűbb, hogy az emberek olyasvalakit jelenítenek meg, akivel szívesen lefeküdnének, de elérhetetlen számukra, vagy akár olyan exüket alkotják újra, akivel már nem lehetnek együtt, de még vágynak rá. 

Ha egyébként van másik partnerük, és bármelyik verzió kiderülne, akkor nem hiszem, hogy kevésbé heves reakciót váltana ki, mint egy valódi, hús-vér félrelépés. Még akkor sem feltétlen lelkesedne a legtöbb partner, ha csak képzeletbeli figurával virtuálszexelnénk, bár van, aki ezen nem akad fenn, vagy éppenséggel beszáll a játékba: ez az élmény akár javíthat is a szexuális életünkön, ha nem magányosan műveljük. 

Ugyanakkor abba is gondoljunk bele, milyen érzés lehet, ha megtudjuk, hogy valaki visszaél a virtuális hasonmásunkkal és szexel velünk - persze igazából nem velünk, de számára ez majdnem olyan. Eddig sem kerülhettük el, hogy a tudtunkon kívül fantáziáljanak rólunk, de ez egy fokkal azért durvábbnak tűnik. Mivel olyan valóságos, nem csak a fantáziában jelenik meg. Minél tökéletesebb lesz az illúzió, annál veszélyesebb a játék: egy ponton túl nem lehet majd megkülönböztetni az igazi embert a virtuális modelltől, és a technológiát bosszúpornóra is használhatják majd. 

Mellékelek egy posztot, amelynek szerzője ki is próbálta a VR pornót és nagyon el van tőle szállva - biztos bennem van a hiba, de eléggé megsajnáltam szegényt. Nem kétlem, hogy lehet az ilyesmit élvezni, de hogy ez kiváltsa a valódi szexet? Akinél kiváltja, az tényleg ne szaporodjon...