Ha egy férj felfedezi, hogy a feleségének viszonya van valakivel vagy csak gyanakodik, rengeteg kérdés fogalmazódik meg benne, és sokszor tanácstalan. A férfiak többsége nem szokott hozzá, hogy lelki természetű dolgokat beszéljen meg a barátaival, családtagjaival.


Míg a nők egy ilyen esetben valószínűleg a legjobb barátnőjükhöz fordulnak, a férfi inkább hallgat, összeomlik, magába zárkózik vagy éppen erőszakosan próbálja megoldani a helyzetet: ez az erőszak irányulhat a feleségére, a szeretőre vagy önmagára is, sajnos olykor még a gyerekek is veszélybe kerülnek.

Itt és most szögezzük le, hogy az erőszak semmire nem megoldás és semmilyen irányban nem védhető. Ha megbolondulunk a feszültségtől, akkor keressünk alternatív megoldást: a mozgás vagy sok-sok mély beszélgetés, terápia enyhíthet a problémánkon, de az erőszak semmiképpen. Ugyanez az igaz az alkoholra vagy más „megszokott” módszerekre, amelyeket a múltban látott példákból ismerünk.

Ha valóban bebizonyosodik, hogy a feleségünk hűtlen, akkor elsősorban azt kellene kiderítenünk, hogy vajon miért következett ez be. És ezt csakis az ő megkérdezésével tudhatjuk meg, csakhogy mindaddig, amíg vádlón, fenyegetőn, kétségbeesetten vonjuk kérdőre, amíg úgy érzi, hogy nem mondhat nekünk igazat, nem fogjuk tudni, miért tette és teszi. Igazat mondani csak az fog, aki nem fél a következményektől. Aki biztos benne, hogy se az ő testi/ lelki épsége nincs veszélyben, se más, érintett személyé.

Ilyenkor az is mindig felmerül, hogy a hűtlenség a házastárs, a férj hibájából következett-e be, vagy a férj ugyan mindent megtett, amit csak lehetett, a felesége kedvében járt, és még ez sem volt elég.

Itt azért a két ember elképzelése arról, hogy mi az a minden, amit egy férj megtehet a feleségéért, nagyon eltérő lehet. Sok férfi nem firtatja évekig, vajon mire vágyik a neje valójában. Abból indul ki, hogy elég, ha sokat dolgozik, lelkiismeretesen hordja haza a pénzt és gondoskodik a családról. De azzal már nem foglalkozik, hogy a neje nem érzi-e magát érzelmileg egyedül. Számtalan oka lehet annak, ha egy nő szeretőt keres magának, de a legfőbb okok között az érzelmi elhanyagolás szerepel. Amit a férfiak sokszor egyszerűen lesöpörnek az asztalról, kinevetnek, bagatellizálnak. Pedig nagyon is foglalkozniuk kellene vele, ha azt szeretnék, hogy a feleségük mellettük maradjon.

Olykor nem az érzelmi támogatás hiányzik, hanem a szex nem elég jó vagy elég gyakori odahaza. Ez még nagyobb tabu egy férj számára, mint az érzelmi panaszok. Mivel a nők általában hiába próbálják jelezni, hogy nem elégedettek az ágyban, azok, akiknek ez tényleg fontos, vagy benyújtják a válókeresetet, vagy úgy döntenek, hogy másutt keresnek kielégülést.

Ha olyan férj vagy, aki már rég sejti, hogy a felesége nem elégedett az otthoni szexszel, vagy konkrétan tudod, hogy nem lehet az, hiszen már évi 10 alkalom is nehezen jön össze, vagy az asszony soha nem élvez el attól, amit csinálsz, akkor talán nem kell csodálkoznod, amennyiben a nejed online, mondjuk a viszony.hu-n vagy másképp keresett magának szeretőt.

Akár az érzelmi, akár a szexuális elhanyagoltság esete áll fenn (a legtöbb esetben mindkettő egyszerre), a férjként el kell döntened, hogy őszintén szembenézel-e ezekkel a problémákkal, hajlandó vagy-e sértődés nélkül beszélni róluk, vagy minden felelősséget a nejedre hárítasz, mert az a könnyebbik út. Ha az őszinte szembenézést meg akarod spórolni, akkor semmi nem lesz jobb. Vagy elválsz vagy békén hagyod a nejedet, mert szereted annyira, hogy megértsd: jobb, ha amit te nem tudsz neki megadni, azt legalább mástól kapja meg.

Előfordulhat, hogy a nejed egyszerűen csak beleszeretett valakibe. Nem te hidegültél el tőle, odaadó és jó partner vagy minden téren, mégis beütött a ménkű. Ez ellen nem tehetsz semmit. Persze, veszekedhetsz, felháborodhatsz, csak érdemben nem fog megváltozni a helyzet: a feleséged mást szeret. Ettől még nem biztos, hogy téged már nem akar, simán lehet, hogy továbbra is szeret, csak másképp. Ha zsarolni kezded és ultimátumot adsz neki, akkor lehet, hogy szakít a szerelmével, de utálni fog miatta. És a kapcsolatotok nem lesz jobb.

Itt is az őszinte beszéd segíthet: el akar hagyni? Ha nem, akkor legyen nyitott a házasságotok? Felőle is rendben van, ha te keresel magad mellé szeretőt? Aki viszonyt kezd, és emellett ki is akar tartani, attól minimálisan elvárható, hogy ezt tolerálja a partnerénél is.

Így, ha a nejed hűtlensége azt követően bizonyosodott be, hogy te is megcsaltad, akkor erkölcsi alapod biztosan nincs felháborodni, viszont a nyitott házasság megoldást jelenthet.

Olykor a félrelépés egyfajta segélykiáltás: nem figyeltél rám mindeddig, most majd figyelsz, ugye? Lehet, hogy ez hozza meg az áttörést, a férj magába száll, elismeri, hogy érzelmileg elzárkózott és hajlandó ezen változtatni. Lehet, hogy a feleség valójában nem vágyik másik pasira. De nagyon könnyű visszaesni a régi viselkedési mintákba, amint megszűnik a viszony vagy elhangzik az ígéret, hogy soha többé nem csallak meg…

Ugyanakkor léteznek olyan nők is, akik azért járnak félre, mert nagyon nagy a libidójuk, rengeteg bennük a kalandvágy, nem monogám hajlamúak… Ha a nejed ebbe a kategóriába tartozik, akkor jobb, ha kibékülsz a ténnyel, sőt, ilyenkor van esély arra, hogy részt vegyél a kalandokban. Egészen új dimenziók nyílhatnak a házasságotokban.

Annyi biztos, hogy érdemben és a helyzet javítása érdekében tenni valamit egy „megcsalt” férj csak akkor tud, ha ismeri a viszonyhoz, külső kapcsolathoz vezető okokat. Magyarul: ha ismeri a feleségét.