Ha valaki azt kérdezi, voltál-e már hűtlen, az az alternatív kapcsolódási formák olyan kis szeletére kérdez csak rá, amiből szinte semmi nem derül ki. Számára valószínűleg így merül fel a kérdés: nem: jó, igen: rossz. Hogy az igen mögött milyen mérhetetlenül sokféle történet bújik meg, az már valószínűleg nem érdekli.


Pedig a félrelépések és az évtizedes szeretői viszonyok között is millió átmenet van és egyes kapcsolatok ugyanannyira különböznek egymástól, mint a hagyományosak. Tolsztojnak sincs igaza abban, hogy minden boldog család (vagy kapcsolat) egyforma, csak a boldogtalanok különböznek egymástól.

De a kezdetek kezdetén, az első elcsábuláskor még sejtelmünk sincs, mi minden vár ránk az életnek ezen a kissé (vagy nagyon) árnyékba boruló oldalán. Lehet, hogy nem jutunk túl a jellegtelen és sehová sem vezető levelezéseken, lehet, hogy legfeljebb egyszer vagy kétszer merjük megugrani, hogy valódi randira is elmenjünk, de ettől annyira megijedünk, hogy visszamenekülünk a monogámiába, lehet, hogy egy-két szex is adódik, de annyira nem sikerül jól, hogy folytatni akarjuk vagy ránk tör a lelkifurdalás. És lehet, hogy kinyílik számunkra egy második élet, tokkal-vonóval.

Ennek ellenére a hűtlenséget leírói még mindig valami egysíkú, körülbelül hasonló pályákon mozgó jelenségként szokták jellemezni. Állandó elem például, hogy úgyis lebuksz és megbűnhődsz. Hogy nem éri meg csinálni, mert többet veszítesz rajta, mint amennyit nyersz. Hogy a hűtlenséget nem szabad megbocsátani, de ha mégis, akkor a „megcsalt” félnek jogában áll mindenféle kínzásokban részesíteni a hűtlent.

Vagy az szokott lenni a dolog kimenetele, hogy lebukás után az elcsámborgó fél szánja-bánja bűneit és valahogy megkísérel visszakapaszkodni, rendbe akarja hozni a házasságát, vagy ez nem sikerül és akkor jön a rettenetes válás.

Magának a szeretői kapcsolatnak sokféleségét igen kevesen vizsgálják. Hiszen amivel a terapeuták találkoznak, azok a problémás esetek, illetve azok a házaspárok, akik túl akarnak lendülni az egyik fél hűtlenségén és nem azért mennek szakemberhez, mert képesek önállóan is kezelni a helyzetet, esetleg beépíteni az életükbe. Folyton arról van szó, hogy miként lehet túlélni, megbocsátani, kiheverni a hűtlenséget, soha nem arról, hogy milyen együtt élni vele – még akkor is, ha nem eleve megbeszélten, nyitott kapcsolatban kezdődött.



De nézzük, nagy vonalakban milyenek a szeretői viszonyok! Milyen, egymásnak ellentmondó dinamikák léteznek és mennyire más és más lehet az egyes kapcsolatok kifutása.

  1. Elsősorban plátói, levelezgetős kapcsolat

Ha valaki online keresgél, akkor az ismerkedései többsége nem jut túl ezen a fázison. A plátói itt nem azt jelenti feltétlenül, hogy nem esik szó szexről, sőt, akár még a fő témává is válhat, történhetnek képcserék is, de a két ember vagy nem találkozik soha, vagy ha mégis, nem jutnak el a szexig. Ilyen kapcsolatok eltarthatnak évekig is, ha megvan a kellő szimpátia.

  1. Néhány alkalmas szexuális kapcsolat, amely ennél tovább nem jut

Ugyancsak jellemző az online kezdődött kapcsolatokra, hogy a felek között nincs akkora kompatibilitás, ami megtartaná a viszonyt (a netes ismerkedés hátulütője, hogy egymást fizikailag csak viszonylag későn tapasztaljuk meg és sokszor nem is jövünk be annyira a másiknak, mint egy IRL ismerkedésnél, ahol van idő egymásra hangolódni). Olykor a szakítás oka abban keresendő, hogy valamelyik fél eleve csak pár alkalomra tervez, mert nem akar érzelmileg belebonyolódni vagy lebukni.

  1. Ún. barátság extrákkal: elsősorban lelki kapcsolat, olykor szexszel fűszerezve

Sokan vágynak hasonlóra: egy barátra, akivel életünk bizonyos szakaszaiban szexelünk is, jól kijövünk az ágyban, de alapvetően nem erről szól a kapcsolatunk és egyikünk sem sértődik meg, ha a szex abbamarad és visszatér a barátság. Olykor szakmai ismeretségekből alakul ki hasonló.

  1. Sportszerű szexkapcsolat, amelyben csak minimális jelentőség jut a lelki, szellemi oldalnak

Kifejezetten arra kihegyezett kapcsolat, hogy legyen kivel kielégülni, de igazából csak a testiségről szól, emberileg nem közelítünk egymáshoz. Ha valaki rendszeresen jár ugyanahhoz a hivatásoshoz, azzal is hasonló jellegű kapcsolata lehet.

  1. Szexközpontú, de baráti, valamelyik fél részéről esetleg még szerelemmel is járó viszony

Ez a viszony abban különbözik az előzőtől, hogy noha a szex a legfontosabb része, megjelennek benne az érzelmek, és nem a barátságból indult az alkalmi szex felé, hanem inkább a szex nyomán alakult ki a barátság, esetleg ennél több is. Elmehet olyan irányba, hogy az egyik fél jóval többet akar majd, mint a másik és ebből aztán konfliktus, esetleges szakítás lesz.

  1. Szenvedélyes, se veled, se nélküled viszony, amelyben állandóak a viták és a szakítások

Instabil, állandó konfliktusokkal jellemezhető kapcsolat, amelyben megjelenhet az egyik fél követelőzése (mert például azt akarja, hogy a másik váljon el miatta), az ígérgetés, a fogadkozás, a drámázás. Sokszor ilyenek a szingli nő+házas férfi párosítással jellemezhető viszonyok. Akár évekig is megmaradhatnak ebben a szakításokkal és kibékülésekkel tarkított körhintában.

  1. Szenvedélyes szerelmi kapcsolat, amely hamar lángol fel, de rövid időn belül vagy véget ér vagy váláshoz vezet

Ettől a fajta kapcsolattól szokás igazán félni, mert általában ez okozza a legtöbb drámát. Két ember elkezd egymás iránt rajongani, sutba vágják az óvatosságot, hajlamossá válnak mindenkinek bevallani, hogy mi a helyzet, amivel vagy a házasságukat, vagy a szeretői kapcsolatukat sodorják veszélybe. Ún. game changer kapcsolatok, még a poliamoriában is nagy változásokhoz vezethetnek.

  1. Tartós, évekig fennálló szerelmi kapcsolat, amely alapvetően kiegyensúlyozott és boldog

Ez a fajta tartós viszony ugyanakkor nem vezet senki esetében szakításhoz, nem jellemzők rá a drámák és összeveszések. A két résztvevő egyfajta nyugodt, általában konfliktusmentes szeretői kapcsolatban él, valóban szinte benne él, mert ennek a viszonynak a fontossága vetekszik a házasságéval.

  1. Az elsődleges kapcsolattal kvázi egyenértékű tartós kapcsolat az elsődleges partner tudtával és beleegyezésével

Ez mindössze abban különbözik a 8. ponttól, hogy már-már hivatalos, tehát felvállalható bizonyos emberek előtt.

10. Második család

A második család hasonlít a legjobban a klasszikus párkapcsolathoz, sőt, az is előfordul, hogy az időrendben másodikként a férfival összejövő nő nem is sejti, hogy az ő kapcsolata nem elsődleges, csak valami véletlen folytán derül ki. A második család tipikus férfi szeretőzési módszer, ezt egy nő nem tudná előadni.

Hogy a kiderülés után mi történik ezzel a fajta viszonnyal, illetve az elsődlegessel, meg a gyerekekkel, ez már olyan sokrétű téma, hogy meg sem próbálom felvázolni.

11. Olyan kapcsolati formák, amelyekben nem egy szerető jelenik meg, hanem egész hálózatot látunk: lásd az etikus nonmono különböző módozatait.