A szeretőzés diszkrét bájához hozzátartozik, hogy általában nem lehet nyíltan felvállalni. Vagyis nem mehetünk bárhol kézen fogva, nem jelenhetünk meg társaságban úgy, hogy bárki lássa, mi közünk van egymáshoz, a családunk előtt is titkolóznunk kell. Ez még akkor is így van általában, ha azok, akiket leginkább érint, tudják, mi a helyzet. Nyitott házasság esetén se veszi jó néven a férj/feleség, ha a szerető ismerősi körben úgy viselkedik, mintha jogai lennének. A poliamóriában ez már másképp van, de valószínűleg ott is adódnak helyzetek, amelyekből a nem elsődleges partner ki lesz zárva, vagy elvárják tőle, hogy úgy tegyen, mintha szimpla barát lenne.



Ha nagyvárosban lakunk, ahol az emberek nagy része ismeretlen, legalább azt megtehetjük, hogy kézen fogva sétálunk vagy megcsókoljuk egymást a nyílt utcán, elmegyünk ebédelni, tehát úgy teszünk, mintha "legitim" pár tagjai lennénk, de egy kistelepülésen ezt már nem lehet megtenni. Kivéve, ha a szeretők elutaznak, amennyiben megtehetik. Vagy, ha eleve messze laknak egymástól és az egyikük szingli, vagyis az ő környezetében a szeretője hivatalos partnerként is mutatkozhat.

A hivatásos, kitartott szeretők idejében, amikor még bevett szokás volt, hogy a tehetősebb férfiak a feleségük mellett nyíltan mutatkoztak más nőkkel, nem kellett rejtőzködni, de akkor is megvoltak azok a körök, amelyekből a szerető ki volt tiltva. Ha viszont férjezett úrinő folytatott viszonyt, akkor nem tilthatták ki egyértelműen, csak nem viselkedhetett úgy, mint a kitartott nők. Vagyis minden státusz járt bizonyos előnyökkel és korlátozásokkal. 

Aki sokat jár társaságba és sokat ad arra, hogy ezeken a helyeken mit gondolnak róla, illetve, hogy milyen sátuszú emberként tud ott megjelenni, annak valószínűleg extrém zavaró, ha olyan a kapcsolata, amit nem vállalhat fel. Ez akkor is így van, ha a társaságban lévők azért tudják, hogy kihez és milyen jellegű szálak fűzik, meg akkor is, ha nem sejti senki. Első esetben összesúghatnak a háta mögött, hogy nézd, az ott az xy macája, második esetben sajnálkozhatnak, hogy szegény, még mindig nem tudott bepasizni, pedig már olyan régen hever parlagon. 

És igen, a kettős mérce továbbra is remekül működik: a férfiak háta mögött elismerően súgnak össze, ha tudják, hogy xy a szeretőjük (mondjuk attól is függ, hogy azt az xy-t mennyire tartják jó nőnek), míg a nőket általában lesajnálják, mert megelégszenek egy ilyen "másodrendű" szereppel. Ha tehát társaságba megyünk, és ott a szeretőnk, akkor lehet, hogy még rosszabb, mint ha nem is mentünk volna társaságba. 

Külön pikáns, ha csak mi tudjuk, hogy közünk van a másikhoz, egy másik férfi vagy nő viszont nyíltan flörtölget vele vagy fel is vállalja, hogy viszonyt folytatnak egymással. A hivatalos partnert elviselni sokkal egyszerűbb ilyen helyzetben, mint azt, aki hasonló státuszban van, mint mi, vagy éppenséggel bepróbálkozik. 

Ugyanez pepitában, ha ott van a buliban a szeretőnk, de annyira nem szeretné, hogy bárki észrevegye, mi van köztünk, egyáltalán nem foglalkozik velünk, még annyira sem, mint egy szimpla baráttal... Annak a bulinak aztán végképp nem sok értelme van számunkra, főleg, ha eleve miatta mentünk el. Ha ilyenkor valaki kikezd velünk, igencsak kísértésbe esünk, hogy engedjünk az illetőnek, már csak azért is, mert nem mondhatjuk, hogy bocs, de itt van a pasim.... Ja, melyik az? 

Rendezhetünk bulit mi is, amelyre meghívhatjuk a barátainkat, plusz a szeretőnket, de anélkül, hogy egy-két emberen kívül bárki tudná, hogy mi közünk hozzá. Ez is érdekes tapasztalat: vajon hogyan reagálnak rá a többiek? Körberajongják vagy észre sem veszik? Szimpatikusnak tartják, vagy éppenséggel idegenkednek tőle? Na és milyen sztorit adjunk be nekik a megismerkedésünk módjáról? És ha egyszer a sztorit kitaláltuk, hogyan tartsuk fenn a látszatot? 

Szeretővel társaságban lenni mindenesetre elég sokféle lehet: attól függően, milyen az illető (társasági ember vagy visszahúzódó), vajon vannak-e még mások, akik előzetesen ismerték, mennyien tudnak a kapcsolatotokról, ki a házigazda, és így tovább. Nektek milyen tapasztalataitok vannak erről?