Többször volt már szó arról a jelenségről, hogy egyesek kémkednek férjük/feleségük, partnerük után, hogy így derítsék ki, vajon találkozik-e valakivel titokban és ilyenkor mit művel, illetve igyekeznek elolvasni a levelezését, a naplóját, belehallgatni a beszélgetéseibe, és így tovább. Van, akinek szerényebbek a lehetőségei és házilag oldja meg a dolgot, van, aki műszaki eszközöket használ, és van olyan is, aki nem sajnálja a pénzt magánnyomozóra sem.



A téma azért merült fel most bennem, mert elkezdtem nézni egy sorozatot (Ozarks), amelynek egyik témája a feleség hűtlensége, noha a történet alapvetően krimi. A férj, aki egy mexikói drogkartellnek mossa a pénzt, rájön, hogy a nejének szeretője van, és valahogy szert tesz egy felvételre, amelyen a nő és a szeretője látszik szex közben - a pasi pedig mániákusan ezt a videót nézi újra és újra, akár a munkahelyén, akár otthon, mikor éppen az ölében van a laptop és senki nem láthatja, mi megy a képernyőn.

Időközben a kartell kivégzi a szeretőt, és a teljesen elidegenedett házaspárnak össze kell fognia a gyerekek érdekében: meg kell győzzék a kartell főnökét arról, hogy a férj továbbra is alkalmas a drogkereskedelemből származó pénzt tisztára mosására. A gyászoló feleség minden nap telefonál a halott szerető hangposta-fiókjára, hogy elmesélje, mi minden történik vele, mikor azonban a férfi egyik fia megkeresi, és megkérdezi, hogy szerette-e az apját, letagadja.

A férj tulajdonképpen egyáltalán nem akar a hűtlenségi ügyről beszélni, de folyamatosan foglalkoztatja a dolog. Olykor egyedül autózik, és elképzeli, hogy egy prostituált megértően kitalálja a gondolatait és persze neki ad igazat, de a valóságban soha nem szed fel senkit, eddig legalább is (az első évad 5. részéig) tartja magát, és nem "csalja meg" a feleségét. Ez is egy érv amellett, hogy ennyire fel van háborodva. A további jól ismert indokok: ő mindent a családért tett, hogy a feleség a gyerekekkel tudjon foglalkozni, hogy a gyerekek magániskolába járhassanak - csak közben halálos veszélybe sodorta őket.

Egy átlagos sztoriban, ahol nincs kartell, se halálos veszély, a szöveg amúgy hasonló: sok férfi hiszi azt, hogy ha elég pénzt (mi az elég?) visz haza, akkor ő mindent megtett, és közben észre se veszi, hogy nem csak ő, hanem az egész családja is boldogtalan. Az otthon maradó feleség szinte biztosan, főleg, ha nem kiváltságnak, hanem rabságnak érzi, hogy otthon marad. (Persze vannak kivételek.)

Ami azonban megragadta a figyelmemet, az elsősorban ez a mániákus videónézés. Hogy ezt vajon mi motiválhatja? Persze amit látunk, az nem igazi pornó, mert az aktus nem látszik, de a szituáció egyértelmű. (A szerető amúgy a sztereotípiáknak ellentmondva a férjnél nem fiatalabb, hanem éppenséggel jóval idősebb és semmi nem utal arra, hogy az ágybéli képességei varázsolták el az asszonyt.) A videón még lehetnek részek, amelyeket a néző nem lát. De miért nézi meg a férj állandóan újra ugyanazt a jelenetet? Vajon ez önmarcangolás, vagy titokban valahol élvezi, de nem meri magának bevallani?

Miért akar valaki mindent tudni a partnere más partnerrel megélt dolgairól? Már persze anélkül, hogy a partnerét kérdezné róla. Amit egy videó meg tud mutatni, az soha nem a lényeg, a motivációk nincsenek benne. Ez voyeurizmus, de ebben a spéci esetben, mikor a férj dühös és hosszú ideig egyáltalán nem hozza szóba témát, miért érzi a késztetést, hogy folyton ezt bámulja, ráadásul úgy, hogy bármikor rajta kaphatja vagy a neje, vagy a gyerekei? (Az első részben a munkatársa észre is veszi, mit néz, de nem tudja, hogy a videón a kolléga neje szerepel, szimpla házi pornónak gondolja.)

Ha a férjben egy cuckold veszett el, akkor teljesen érthető: ő tulajdonképpen élvezi ezt a látványt, de magának sem meri bevallani, hogy így érez, mert nem fér a saját önképébe. Mint ahogy egy másik szereplőjébe se fér bele, hogy ő meleg, de mikor olyan helyzet adódik, hogy egy férfi letámadja, az első felháborodás és pofon után visszamegy hozzá és lefekszik vele... Csak ne tudja meg senki...

Vagyis a megfigyelésnek, kutakodásnak lehet ilyen motivációja is: az illető azt hiszi, hogy az elvárt féltékenységi mérce szerint viselkedik, és jogos a felháborodása, de igazából egészen más dolgok mozgatják. A másik lehetőség, hogy rá akar jönni, mit csinált a szerető jobban, mint ő. De ezt abból a pornóból nem valószínű, hogy megtudná. Egy más jellegűből akár kaphatna is támpontokat, de amennyit látunk a filmből, abban semmi extra nincs.

Lehet ez aljas büntetés is az önmarcangoláson túl: azzal, hogy a férj ilyen mértékben meggyalázza a feleség privát szféráját: más szex közbeni megfigyelése, lefilmezése mindenképp súlyos sértés, ha az érintett nem egyezett bele, sőt, tudomása sincs róla. A férfi érezheti úgy, hogy ezzel az ismételt kukkolással bosszút áll a feleségén.

Mivel egyelőre nem tudom tovább nézni a sorozatot, ezek csak elméletek, még az is lehet, hogy hosszabb távon kiderül, mi motiválja a férjet, de amit eddig láttam, már az is nagyon érdekes volt. Nektek volt valaha ilyen késztetésetek, vagy ismertek valakit, akinek volt és kiderült, miért csinálja? Ja, és ha valaki látta már a folytatást, ne spoilerezzen nagyon!