Az egyik legjobb érv a tudatos szeretőkeresés mellett, hogy a spontán félrelépések sokszor sodorják az "elkövetőket" annyira kellemetlen és veszélyes helyzetekbe, amelyeket inkább tényleg ki kéne kerülni. Mi sem kézenfekvőbb, mint például negyvenes, kisgyermekes apaként szemet vetni a tizenhét éves bébicsőszre, akit késő este nekünk kell hazafuvaroznunk, és olyan hamvas, hogy csak na...



Bevallom, nem bennem ötlött fel ez a zseniális gondolat, hanem megint sorozatot nézek, mégpedig A pofon (The slap) címűt, és ez is olyan, amit csak ajánlani tudok. Ha emlékeztek még a múltkor A viszonyról (The affair) szóló posztomra, azzal kapcsolatban is említettem, mennyire érdekes két nézőpontból követni az eseményeket... Itt, a Pofon esetében azonban nem kettő, hanem még több nézőpont van, mégpedig minden epizód egy másik szereplő magánéletébe enged igen mély betekintést.

Rögtön az elsőben a negyvenedik szülinapját ünneplő családapa gondolataival sodródunk, míg a negyedikben a bevezetésben említett bébicsősz zavaros tinédzserproblémáit láthatjuk közelről... Noha explicit szex egyáltalán nincs az egész sorozatban (nem emiatt ajánlom), a lélektani oldala rohadt jól ki van dolgozva, és nem nagyon léteznek tabuk a forgatókönyvírók számára. 

De térjünk vissza a minket érdeklő hűtlenségi problematikához. Nem csak fiatal, de kiskorú lány, aki szó szerint a munkaadója férjének nyakába varrja magát... A pasi hol ellenáll, hol majdnem elcsábul, aztán persze, ahogy ez lenni szokott, épp a felesége löki a kislány karjaiba, és egy gyors autós szex keretein belül megtörténik, amiről már a sorozat első percében tudni lehetett, hogy vagy már megtörtént, vagy meg fog történni.

Az is elég tipikus, hogy a lány számára ez elsősorban érzelmi kérdés, míg a férfi kifejezetten a szexet élvezi, de azt is csak nagyon röviden, mindjárt bűntudata lesz, amúgy már akkor az volt neki, mikor még csak szemezett és cicázott a kiscsajjal... 

Nem akarom lelőni az összes poént, inkább nézzétek meg a sorozatot... (Más, hűtlenséggel kapcsolatos sztorik is akadnak benne, számomra a legmeghatóbb jelenet eddig a görög nagyapa látogatása egy prostinál... Na, ha ez nem kelti fel az érdeklődéseteket, akkor semmi...)

A poszt azonban elsősorban az olyan hűtlenségek veszélyeiről szól, amelyek a házinyúlra nem lövünk szabályának fittyet hányva történnek meg... A dolgot csak súlyosbítja, ha a házinyúl a család minél több tagját ismeri, mitöbb, lojalitással tartozik a feleségnek/férjnek. Még akkor se lehet tőle szabadulni, ha nagyon szeretnénk... Ha pedig visszautasítjuk, esélyes, hogy valamiképp bosszút áll.

A sztori persze nagyon is emlékeztet József és Putifárné bibliai történetére: egy pasi elég nehezen jön ki ép bőrrel abból a szituból, ha egy nő a közvetlen környezetéből, háztartásából rákattan. Ha még fiatal és csinos is a nő, sőt, mitöbb, kiskorú, és ártatlan kinézetű, akkor aztán elég nehéz lesz meggyőzni az érintetteket arról, hogy nem a pasi kezdeményezett... Ha meg az erőszak, kényszerítés, zaklatás téma is felmerül, szinte esélytelen ép reputációval és házassággal megúszni.

A házbéli alkalmazottal való kavarásról Svarci tudna sokat regélni, ha akarna... Ő belebukott, ami nem nagy csoda, tekintve, hogy még gyereke is született. És az egész a gyerek 10 éves korában derült ki...

Pár évtizeddel ezelőtt egyébként nem lett volna gond, hogy egy gazdag férfinak balkézről is születnek gyerekei: hatalmas történelmi hagyományai vannak a női alkalmazottak férfi munkaadókkal való kavarásának (bár általában férfi kezdeményezésre), a társadalom azonban megváltozott, ma már nem lehet úgymond "büntetlenül" csinálni az ilyesmit, legalábbis nyugaton nem. Angolszász országokban meg aztán végképp nagyon meg kell gondolni - most már azt is, hogy egyetemistaként az ember lefeküdjön-e egy másik diákkal anélkül, hogy írásbeli szerződést kötnének, és abban ne szerepelne, hogy mire mondanak igent, és mire nemet.

Persze, idehaza a bentlakó, állandóan hozzáférhető, mitöbb, igazán magánélettel sem rendelkező házi alkalmazott nem túl gyakori jelenség, de az gyerekekre vigyázó csinos, fiatal lányok nem ritkák. Én is hívtam párszor ilyeneket, egyik se volt éppen csúnya. Vagyis a kísértés ott van, a kérdés, hogy mit kezdünk vele.

Ha akad esetleg köztetek olyan, aki már találkozott ezzel a szituációval, és mesélni szeretne róla, annak nagyon örülnénk. Svarci sztoriját is szívesen meghallgatjuk első kézből, mert a blog ismét elérhető külföldről is. Végre!