Mint minden társkeresőn, a házasoknak, párkapcsolatban élőknek fenntartott oldalakon is ki kell alakítani valamiféle profilt ahhoz, hogy az ember felkeltse a másik nem érdeklődését.

ind_bg

Nehezített a pálya, ugyanakkor bizonyos szempontból könnyebb is profilozni, mint a „legitim” párkeresés esetében. Mivel eleve adott az anonimitás lehetősége, nem elvárás, hogy minél részletesebb személyes adatok szerepeljenek, és minden úgy legyen igaz, ahogy ott le van írva, nagyobb a játéktér. Ugyanakkor a legtöbben nem őrültek meg, hogy képet tegyenek fel magukról – bár igazából meglepően sokan ezt is vállalják, talán abban a hitben, hogy úgysem buknak le. Hát, én ebben nem bíznék: ha nem is a feleségük, férjük, élettársuk, de egy ismerős megláthatja őket és szép dolog a betyárbecsület, de minek kockáztatni? (Ha nyitott kapcsolatban élnek, szvingerezni akarnak vagy függetlenek, az persze más.)

Amivel jól lehet játszani, az a névválasztás. Egy frappáns név felhívja a figyelmet, mindjárt mond valamit a viselőjéről, mondjuk azt, hogy van fantáziája, rászánt egy kis időt, hogy kitaláljon valami érdekeset. Sokan hagyják ki ezt a ziccert, nem is értem, miért. Ha már a kép nem lehet döntő, a név lesz az, ami az első benyomást meghatározza.

De képet is fel lehet tölteni, csak korántsem mindegy, milyen jellegűt választunk. Ha egy testrészünket tesszük közszemlére, akkor az legyen ízléses és tényleg hízelgő ránk nézve. (Pornóképeket a viszonyra nem lehet feltölteni, de nem is valószínű, hogy célszerű lenne, az már más oldalra való.) Egy klassz fotó, amelyen nem látszik az arcunk, de jellemző a személyiségünkre, egy festmény reprodukciója, egy finoman erotikus kép (nem feltétlen saját magunkról) viszont sokat elárulhat.

Sok férfi úgy gondolja, hogy mivel úgyis ő az aktív kereső, neki felesleges részletes adatlapot kitöltenie. Majd elmondja a bemutatkozó levélben, amit akar. Ezzel nincs is semmi gond, ha tényleg ír tisztességes levelet, de az esetek többségében a levél egyetlen sor, mindössze annyit tartalmaz, hogy „Felkeltetted az érdeklődésemet, szívesen megismernélek”. Őszintén szólva ez borzasztó kevés, és úgy sejtem, a 10. ilyen üzenet után más nőnek se lesz kedve végignézni egy hasonlóképp semmitmondó profilt. Uraim, a tömegből csak úgy lehet kitűnni, ha teszünk érte.

Másik érdekesség, amivel többször találkoztam már, hogy a férfiak minden kérés nélkül hozzáférést biztosítanak a fotóikhoz. Nincs levél, ugyan, minek az, csak egy értesítés. Vagy képhozzáférést kérnek, mert úgy meg se szólítanak, ha előtte nem láttak. Kíváncsi vagyok, hány pasinak válik be ez a stratégia, lehet, hogy a jóképűek így is labdába rúgnak, már, ha a nő egyáltalán tényleg megnyitja a profiljukat, de sokkal szimpatikusabb, ha ezt a hozzáférés-megadást pár soros üzenet kíséri.

Amennyiben abból indulunk ki, hogy nyilván több férfi van minden társkeresőn, mint nő, de egy hűtlenséges oldalon biztos, ráadásul még mindig inkább a férfiak keresgélnek, a nők meg várják, hogy felfigyeljenek rájuk (noha van ellentétes mozgás is, szerencsére), akkor az lenne a logikus, hogy a nő dolgozza ki alaposabban a profilját. Érdekes módon rengeteg férfit hallottam mégis amiatt panaszkodni, hogy a profilok semmitmondóak. A máskor annyira döntő hatású kép ugyebár általában hiányzik, vagy valami hangulatos pótlék van, ami teljesen megtévesztő is lehet. Legfeljebb a testalkatra, korra és a családi állapotra vonatkozó adatok állnak rendelkezésre, no meg azt lehet még megnézni, hogy az új dolgok kipróbálása az opciók között van-e, mert azt szokták úgy értelmezni, hogy a nő nem csak szerelmesen és házasság kilátásba helyezése esetén hajlandó ágyba bújni. Ha csak ennyi az összes információ, akkor elég nehéz frappáns és személyhez szóló levelet írni, lássuk be.

A bemutatkozó szövegek között is akadnak gyöngyszemek. Léteznek semmitmondók és könnyfakasztók, női részről kissé anyagiasak, férfi részről az ilyen anyagiasságot támadók, mentegetőzők és magyarázkodók, kioktatók és sóvárgóak, van, aki túl rövidre fogja, van, aki túlságosan hosszan ír. És léteznek jópofák, életvidámak, humorosak is: ezek szokták a legnagyobb sikert aratni. Egy szeretői kapcsolat esszenciája a titokzatosság és a bizsergés, a kaland ígérete lehet a leginkább vonzó. Kicsit színház ez, persze, nem biztos, hogy a lelkünket is ki kell tenni a profilba, ha egy partnerkapcsolatban élő embert akarunk megszólítani.

Aki ilyen jellegű oldalon keresgél, annak nem kell azt magyarázgatni, hogy miért keresgélünk mi is, kivéve, ha nem tartozunk a párkapcsolatban élők kategóriájába – mert vannak függetlenek is, akik itt próbálnak szerencsét. Tehát ne mentegetőzzünk, és ne szégyelljük magunkat, ne legyünk negatívak, ne tegyünk vesztes benyomást. Főképp az életet és a másik nemet ne szidjuk, mert az keveseknek lesz szimpatikus. Levelezésben úgyis sorra kerülnek majd ezek a témák, de ne ez legyen a felütés, az első benyomás rólunk. Ha úgy kezdjük, hogy „sokat csalódtam”, egész más kép alakul ki rólunk, mint ha azt írjuk, hogy tele vagyok kalandvággyal. És általában mindkettő igaz, vagy nem?