Hallottatok már a karanténos sorozatról? Ismert magyar színészek home office-ban bonyolítják a történetet, ami itt és most játszódik, a mi kis karanténunkban... Igaz, némi fáziskéséssel, de ez természetes. Alapvetően viccesnek találom, és szívesen nézem, de már megint le vagyok döbbenve a hűtlenségi téma ostoba és sztereotíp kezelésén. Vagyis azon, amit ennek az ürügyén művelnek. 



[A képen felül: Nagy Sándor, alul: Lengyel Tamás és Erdélyi Tímea]

Az egyik pasi (Nagy Sándor) a vírus miatt bukott le: egy kolléganőjével ebédelt egy étteremben, amelyről kiderült, hogy fertőzöttek is voltak benne és így később minden vendéget hatósági karanténba "zártak". (Nem emlékszem, hogy lett volna ilyen eset, de ennyi szabadság belefér.) Mint aztán kiderül, nem csak ebédről volt szó: a pasi a kolléganő lakásában kötött ki és olyan részeg volt, hogy csak másnap reggel tudott távozni. A részegséggel magyarázható, hogy szexre nem is került sor.

Mikor a barátnője (Erdélyi Tímea) ezt megtudja, azonnal kirúgja, és lévén, hogy külön lakásban élnek, a pasi meg hatósági karanténban, nem mehet oda személyesen könyörögni: skype-on próbálkozik. Persze nem sok sikerrel. A pasinak az a pocsék ötlete támad, hogy a legjobb haverján (Lengyel Tamás) keresztül próbálja meggyőzni a csajt, hogy legalább beszéljék meg, csakhogy a legjobb haver a legyet is röptében típus, még az SZMK-ban is minden anyára nyomul (kivéve szegény Pokorny Liát, aki alkoholistát játszik, és ő maga nyomulna).

Némi nyűglődés után képbe kerül az online párterápia mint lehetőség, amelyet az ügyeletes pszichológus/párkapcsolati tanácsadó, Nagy-Kálózy Eszter közreműködésével próbálnak tető alá hozni. A barátnő amúgy már nyitottnak mutatkozott arra, hogy a nőcsábász kollégával online szexre kerüljön sor, de valahogy odakeveredett a volt pasija, és igen bénán menteni próbálta a helyzetet, megvádolva a két pasit, hogy ők akartak összejönni... (Ezt a jelenetet ábrázolja a bevezető kép.)

Ami az online terápiát illeti, abból annyit látunk, hogy a barátnő szidalmazza az exét, az ex védekezik - előadva, hogy de nem is volt megcsalás, hiszen nem jutottak el ADDIG, a barátnő szerint az nem számít, mert csak azért nem jutottak el, mert túl részeg volt hozzá, a pszichológus meg próbál pártatlan maradni és csitítani Tímeát, de ez egyáltalán nem sikerül neki. (Noha időközben a nő igencsak nyitottan állt ahhoz, hogy Lengyel Tamással kavarjon, annak ellenére, hogy pontosan tudja, nála több szálon futnak az események.)

Nem is ez a gond, hanem az, ami a barátnő beszélgetésből való kiszállása után mond ez az állítólagos szakember, miután a kétségbeesett pasi a magánvéleményét kérdezi. Konkrétan azt bírja kiejteni a száján, hogy ha az ő partnere menne el egy másik csajjal ebédelni (nem szexelni, csak ebédelni), akkor ő kiherélné. De itt még nem áll meg: szerinte minden épkézláb nő így gondolja ezt. 

Mivel a gyerekkel nézem a sorozatot, ezen a ponton kénytelen voltam közbevetni, hogy kisfiam, nehogy elhidd, hogy ez igaz, és kerüld az olyan nőket, akik ennyire féltékenyek. Hogy csúnyábbat ne mondjak... 

Értem én, hogy ez vígjáték és nem szabad mindent komolyan venni benne, meg hogy a közbeszéd része, hogy nők ilyeneket ejtenek ki a szájukon, de ha azt akarjuk, hogy ne bántsák a nőket és tiszteljék a döntési szabadságukat (igen, ebbe az is beletartozik, hogy azzal dugnak, akivel akarnak, senkinek nincs joga ezért bántalmazni őket), akkor a férfiaknak se mondjunk ilyen barbárságokat. Főleg ne hangozzék el ilyesmi egy párterapeutának beállított személy szájából. Még viccből sem, szerintem. Ahogy nem hangozhatna el, hogy leönteném a puncidat savval... Ugye, ez mennyire sokkoló volna? Hát, a kiherélés sem poénos.

Mit üzen ez a nézőnek? A férfiakat nyugodtan lehet erőszakkal fenyegetni, a nemi szerveik elvesztésével riogatni, a nők mind hisztis, féltékeny lények, akiktől rettegni kell (szintén a sorozat része az állandóan parázó menyasszony, akinek a vőlegénye Milánóban ragadt és most akkor mi lesz, ha nem veszi el feleségül?)... 

Az elvileg jó lenne, hogy felmerül az online hármasozás gondolata (tudjuk, hogy ilyenre vígjátékban szinte soha nem kerülhet sor, kivéve a Nyitva című filmet), és azon vitatkoznak, hogy a harmadik fél férfi vagy nő legyen-e, meg az online randizás bénázásaiba is belenézhetünk, de alapvetően borzasztó szomorú, hogy a hűtlenségi téma tárgyalása kapcsán még mindig csak az jut a forgatókönyvírók eszébe, hogy kinevetjük és/vagy megfenyegetjük a férfiakat. Pedig belecsempészhettek volna viccesen és kedvesen valami sokkal emberközelibb, építőbb jellegű megoldást is. 

Persze lehet, hogy a barátnő végül megbocsát, de alapjáraton ezek a fiatal csajok a maguk hisztis hozzáállásukkal inkább hervasztóak. Kinek lenne kedve olyan nőkkel együtt élni, akik ennyire tapadnak?