Sokféle megközelítés létezik az exekkel kapcsolatban, de talán a leggyakrabban azt halljuk, hogy csak akkor tartsuk velük a kapcsolatot, ha egyébként lezártuk a múltat, és nincs esély rá, hogy visszaessünk. Egyesek azt az elvet vallják, hogy jobb teljesen megszakítani a kapcsolatot, vagy minimalizálni, ha másképp nem megy. Mások pedig szívesen találkozgatnak az exeikkel később is, mert ha szeretőként / élettársként már nem is számítanak rájuk, a barátság még működőképes lehet.



De akadnak olyanok is, akik ha egyáltalán kikacsintanak új kapcsolatukból, akkor azt exek segítségével teszik. Azt feltételezem, hogy egy ilyen járványos helyzetben, mint a mostani, ez a tendencia még meg is erősödik, mert egy egy volt partnerben jobban megbízunk, tudjuk, mire számíthatunk, elvileg be tudjuk lőni, mekkora kockázatot vállalunk, ha találkozunk vele, és nem kell teljesen ismeretlen terepre merészkednünk, ha változatosságra vágyunk. 

Az ex ráadásul a legtöbb esetben kevésbé veszélyes érzelmileg, ha már teljesen lezártuk a kapcsolatunkat, és tudjuk, miért nem akarjuk folytatni. Bár az is előfordul, hogy egy régebben félbemaradt, nem megvalósult történet főszereplője lép be ismét az életünkbe, aki ismerősen is ismeretlen, épp annyira, hogy pont felpiszkáljon minket nem csak szexuálisan, hanem érzelmileg is. Ilyenkor talán valószínűbb, hogy nem (csak) szexuális, hanem érzelmi félrelépés lesz az eredmény, és az esetenként nagyobb zűrzavart is okozhat. 

Vannak állandó partnerek, akik kifejezetten aggódnak bizonyos exek miatt, mások úgy általában mindenféle volt partnertől eltiltanák az aktuális társukat, mert mindenkiben csak fenyegetést látnak. Persze lehet valaki paranoiás, de az is lehet, hogy azért lát fenyegetést, mert érzi, hogy az ex még mindig piszkálja a partnere fantáziáját és lát esélyt arra, hogy újra egymás karjaiba omoljanak, még akkor is, ha az már biztos, hogy visszarendeződni nem akarnak. 

Én valahogy azt gondolom, hogy egy ex kevésebb aggodalomra ad okot, mint egy teljesen új szereplő, mivel az ismerőstől kevésbé tartunk, mint az ismeretlentől: nagyon kicsi a valószínűsége, hogy hatalmas meglepetéseket okozna az, akit a kedvesünk már jó ideje kívülről-belülről ismer. Egy teljesen új kapcsolat viszont rejthet nem várt fordulatokat, hiszen ott van az újdonság varázsa, az új kapcsolati energia, ami akár egész komolyan is befolyásolhatja az aktuális hivatalos viszonyt illetve házasságot. Főleg, ha az nem áll túl szilárd alapokon, illetve már nagyon ellaposodott: ugyan mély gyökereket eresztett, de sok élvezet nincs benne. Vagy egyszerűen csak olyan az új kapcsolat, hogy az minőségi ugrást eredményez (ún. game changer). 

Vagyis az exszel nosztalgiázni az esetek nagy részében valószínűleg biztonsági játék, benne lehet a korábbi időkbe való visszavágyódás, egy boldogabb korszakba való kirándulás, de szólhat szimplán a kényelemről, hiszen vannak olyan volt partnerek, akikről tudjuk, hogy nem kell sokat magyarázkodni és szívesen jönnek. Másokat talán el kell csábítani, de az exeinknek elég sok gyöngéjét ismerjük, talán annyira nem esik nehezünkre. Bár itt a nőknek lehet könnyebb dolguk, ha egy férfi hív keringőre egy exszeretőt vagy volt partnert, akkor kisebb eséllyel fog sikerrel járni -- én ezt tippelem, de lehet, hogy nincs igazam.