Látszólag nem hűtlenséges téma, de az eltelt egy hét vitái arra kényszerítenek, hogy összefoglaljam, mit gondolok a "megváltozott a tested, ezért már nem kívánlak" témáról. Direkt nem fogom említeni annak a nevét, aki az egészet gerjesztette, mert úgyis mindenki tudja. Elolvastam 15 cikket, megnéztem 5 paródiát, beszélgettem emberekkel... Most kifejezetten a volt feleség, a jelenlegi anya és szerető szerepeiből kiindulva, a következőket tudom erre mondani. (Aki részt vett a kommentáradatban, annak talán unalmas lesz, de mások is olvassák a blogot.)




1. Miért szűnik meg a szex a házasságok többségében? 

Nem kell ehhez se gyerekszületés, de lényeges testi változás, mint a meghízás, lefogyás, öregedés. Ugyanis a szex eltűnése sokkal hamarabb bekövetkezik, mint amennyi idő alatt az ilyen alapvető változások általában lezajlanának. Felmérések szerint a szex akkor is eltűnik a házasságból, ha nem születik gyerek és a felek nem változnak meg számottevően. Már a külsejüket tekintve. A kezdeti lelkesedést valószínűleg az együttélés nyűgei törik meg: aki megvan, azért minek teperni, ha a szex kötelező, már nem izgalmas, a házastárs egyre inkább olyan, mint egy vérrokon, megszűnik a titokzatosság, idegesítjük egymást a mindennapokban. 


2. Vissza lehet-e varázsolni a vonzalmat?

Ez a nagy kérdés: sokan sok pénzt keresnek, mert azt ígérik, hogy igen. Nekem inkább úgy tűnik, hogy erre kevés az esély. Illetve akkor lehet, ha alapvetően megváltozik a helyzet, és ez sok esetben éppen a hűtlenség miatt történik meg. Ha valaki lebukik, akkor jobb esetben végre elkezdődik a beszélgetés arról, hogy mi is volt a probléma. Esetleg ez elvezet egy újratervezéshez, és az automatizmusok helyett tudatos döntések mentén lehet valamerre építkezni. De a vágy az zsigeri dolog, nem befolyásolható racionálisan. Mindenesetre van, akit a féltékenység felébreszt, és rájön, hogy mégiscsak kell neki a felesége/férje. Csak sokszor a feleségnek/férjnek nincs már kedve az egészhez.  


3. A férfiak vagy a nők lépnek vissza a szextől elsősorban? 

Egyértelműen a nők. Tehát azt állítani, hogy a férjek azért nem szexelnek otthon, mert az asszony teste megváltozott, az esetek igen kis százalékában stimmel. A férjek azért nem szexelnek otthon, mert a feleségük nem akar. Persze léteznek kivételek, de azok a férjek vagy extrém kis étvággyal rendelkeznek, vagy valami olyan súlyos dolog történt a kapcsolaton belül, ami miatt megváltozott a hozzáállásuk. Mondjuk az asszony úgy viselkedik, mint egy boszorkány. Vagy súlyos beteg. 


4. Terhesség/szülés/szoptatás és egyebek

A gyerekvállalás alapvetően megváltoztat minden kapcsolatot. Előre nem látható és nem tervezhető módon. Vannak nők, akik kivirulnak, másoknak romlik a külsejük. Van, aki épen vészeli át a szülést, van, aki szakad, vágják, vagy még súlyosabb traumákon esik át. Van, akinek a szoptatás fáj és hulla fáradtan még fejnie is kell, és van, akinél minden megy, mint a karikacsapás. Van, aki 10 évre elveszti a libidóját, van, aki ekkor érzi úgy, hogy kiteljesedett. 

Nyilvánvaló, hogy az a nő, aki rosszul érzi magát a testében - és nem a maga hibájából -, az nem fog szexre gondolni egy ideig. Az is nyilvánvaló, hogy a férj és a család többi részének hozzáállása nagyon sokat számít ebben a kezdeti időszakban. A férj egyedül ehhez valószínűleg kevés. Még akkor is, ha nagyon igyekszik. Ha a család nem veszi át a gyereket, gyerekeket bizonyos időszakonként, a pár megszűnik pár lenni. 


5. Meddig köteles egy férfi vagy éppen nő elviselni, hogy a házasságában nincs (jó) szex? 

Ugye, jó kérdés. Nincs rá válasz. De ha egészséges vágyakkal rendelkezik, akkor egyszer csak elege lesz. És ha van benne némi életösztön, akkor másik partner vagy partnerek után néz. Helyette persze tehet szerzetesi fogadalmat vagy választhatja a betegséget is. Meg el is válhat, de ha gyerekvállalás után dönt így, akkor amennyiben férfi, gyáva féregnek fogják tartani. A titokban félrejáró pasiknak a becsülete is megmarad, meg a családja is - jó esetben. 

Persze nők is érezhetik úgy, hogy a férjük már nem férfi a szemükben - ez lehet a férj hibája, vagy fakadhat abból is, hogy a szülői szerep egyszerűen kiirtotta a kapcsolatból az erotikát. És akkor az asszonyok is dönthetnek úgy, hogy félremennek. 


6. Mi van a plus size emberek szexuális életével? 

Ugyanaz, mint a minus size-osoknál: vagy van nekik, vagy nincs. Esetleg éppen hogy. Ha esetleg egy férjnek azért nem tetszik a felesége, mert már nem darázsderekú, hát, istenem, az asszony, ha egyébként nem hagyta el magát és nőként viselkedik, biztos talál magának olyat, akinek vastagabb derékkal is tetszeni fog. Merthogy bőven léteznek ilyen férfiak, nős is van köztük, meg egyedülálló is. A szeretők között is bőven akad mindenféle testalkatú és korú ember. 

Azt állítani, hogy a plusz kilók lenulláznak szexuálisan, orbitális hazugság. Nyilván van az a méret, ami már teljesen hazavágja az ember egészségét, de ilyen az ellenkező oldalon is van. 

Azt állítani, hogy akkor leszel boldog az ágyban, ha lefogysz, nyilván megint hazugság. Aki ilyesmit mond, az biztos el akar neked adni valamit. 


7. Ha valakit szeretünk, akkor vastagabbnak, öregebbnek és gyengébbnek is szeretjük? 

Erre nem lehet válaszolni. Lehet, hogy igen. Lehet, hogy nem. Illetve elképzelhető, hogy szeretjük, de nem kívánjuk. Mivel a vágyat nem lehet belemagyarázni senkibe, teljesen jogos, hogy elmúlik. Nagyon kellemetlen dolog, hogy bizonyos férfiak csak bizonyos paraméterű nőket tudnak kívánni, de ilyesmi biztos nőkkel is előfordul. 

Hadakozni ellene eléggé felesleges. Kinek-kinek a magánügye. De éppen ezért nem is ildomos beleszólni. Abba se, hogy ha valakit viszont kívánunk, azt mégse kéne kívánnunk. Ne akarja senki elhitetni emberekkel, hogy az x év és y kg feletti nők már nem nők, már nem számítanak, így aztán filmben sem szerepelhetnek a vágy tárgyaiként. Bezzeg a férfiak szinte mindegy, hány évesek és milyen a megjelenésük... Hagyjuk már ezt az ócska verklit. 

Sajnos az emberek rohadtul befolyásolhatóak. Saját ösztöneik ellenében is meggyőzhetők mindenféle orbitális marhaságról. Éppen ezért nagyon káros az ilyen tévhitek terjesztése. 


8. Ja, egyébként mozogni jó, meg minden.

Ezt senki sem tagadta. 


[Illusztráció: 
Toulouse Lautrec: Csók az ágyban]