Rögtön az elején le szeretném szögezni, hogy nem tartom viccesnek a transzok problémáit, a cím nem azt sugallja, hogy fordítva kéne lennie. Inkább arról van szó, hogy a jelek szerint a több embert egyszerre szeretni elképzelés még mindig furcsábbnak hat (?), mint az, ha valaki nem érzi jól magát a bőrében és nő helyett férfi vagy férfi helyett nő akar lenni. (Esetleg nembináris.) Noha transz emberből sokkal kevesebb van, mint nem monogámból.



Minek az apropóján jött ez elő? Egy amerikai sorozatot (100 días para enamorarnos avagy 100 nap, hogy szerelembe essünk) nézek a Netflixen, amely (mexikói) spanyol nyelvű, de nagyrészt az USA-ban játszódik, tehát a két kultúra keveredik benne. (Ahogy olvasom, ez egy remake, az eredeti sorozat argentin.)

Megjelenik benne többek között a hagyományos szeretőtartás, amit már más sorozatokból is ismerhetünk (La Casa de las Flores), amelyben egy férfinek egyszerre és évtizedeken keresztül két családja van, egy hivatalos, meg egy nemhivatalos.

Általában ilyen esetekben a feleség nem tud a szeretőről, a szerető viszont tud a feleségről. Nos, ebben a sztoriban egyik nő sem sejt semmit, a feleség Houstonban él, a szerető Monterreyben, vagyis egy országhatár választja el őket. Elvileg nincs esély arra, hogy találkozzanak, és 12 évig remekül működik is a rendszer, de a pasi egyszer csak balesetet szenved és mind a két nő a kórházba siet, hogy meglátogassa.

Rengeteg vígjátéki fordulatnak köszönhetően a férfi (Luis) még egy ideig sikerrel tartja titokban, hogy mindkét nő hozzá tartozik, de közben feleség (Jimena) és szerető (Aurora) összebarátkoznak, a szerető is Houstonba költözik a fiával és a feleség felajánlja, hogy bejuttatja a gyereket abba a suliba, ahol az ő lánya is tanul. (A két gyerek között egy év a korkülönbség.)

Először a szerető jön rá, hogy a „vőlegénye” mindvégig becsapta, de nem mondja el azonnal a feleségnek, csak később rendezi úgy a dolgokat, hogy a közös pasi nagyközönség előtt bukjon le.

Egyébként Luis kitart amellett, hogy egyformán szereti a két nőt és a két gyereket, noha egyikkel se nem tölt sok időt, azért mindkét család imádja és mindkét nővel remek a szexuális élete: ez utóbbi csak akkor kezd elromlani, amikor már nagyon közel jár a lebukáshoz, és nem bírja a stresszt. (Az egyébként mindvégig rejtély számomra, hogy mikor dolgozik, mert amikor az egyik nőnek azt mondja, hogy munkaügyben utazik el, akkor a másikhoz megy és fordítva. De bármennyire is különös, az életben is akadnak hasonló esetek.)

A lebukás furcsa helyzetet eredményez: a két nő összefog Luis ellen. Jimena, a feleség ráadásul válóperes ügyvéd, úgyhogy minden eszköz a rendelkezésére áll, hogy tönkre tegye a férjét, de tulajdonképp egyik nő sem tudja annyira gyűlölni Luist, amennyire szeretné, és egy ideig még a gyerekek elől is titkolják, mi a helyzet.

Jimena befogadja Aurórát és a fiát, így elkezdenek négyesben élni, mert Auróra illegális bevándorló és nem igazán tud mit kezdeni magával az USA-ban, még angolul se tud. Luis folyton bepróbálkozik hol egyiknél, hol másiknál, és néha sikerrel is jár, a nők meg mindig lebuknak egymás előtt, és fogadkoznak, hogy nem engednek többet a volt pasijuknak.

Jimena olyan forró vérű, hogy nem sokáig bírja az önmegtartóztatást, meg bosszút is akar állni, így kitalálja, hogy fűvel-fával le fog feküdni, Aurórának meg férjet akar találni, aki által legálisan az USA-ban maradhatna.

A sorozatban jóval több szál van, de ez a szerelmi háromszög adja úgymond az egész komikus oldalát. Noha egyáltalán nem monogámok a többiek sem. A főszereplő házaspár szerződést kötött, hogy 100 napig felfüggesztik a kizárólagosságot és mielőtt elválnának, kipróbálják, milyen lehetőségeik vannak még… A szerződés ugyan rögzíti, hogy csak olyannal randizhatnak, akit nem közös ismerős, de se ezt a szabályt nem tartják be, se azt, hogy nem fekhetnek le egymással a próba végéig.

Egy másik szerelmi háromszögben két pasi és egy nő nyűglődik: a nő (Remedios) 18 éve teherbe esett egy nagyon jólépű sráctól (Emiliano), aki akkor lelépett, anélkül, hogy a terhességről tudott volna, most pedig visszatér és pont akkor érkezik, mikor Remedios szakít a férjével (Max) – mivel azonban ez a férfi csóró, és nem tud hová menni, továbbra is egy fedél alatt laknak. Ettől fogva Remedios hol egyikkel jön össze, hol a másikkal, rengeteget kiabálnak, sírnak és állandóan végleges döntéseket hoznak, amelyek két nap múlva érvénytelenekké válnak: a tény az, hogy Reme-nek is ugyanúgy mindkét pasi kéne, mint ahogy Luisnak mindkét nő.

Az epizódok végén a színészek olykor értékelik saját figurájuk viselkedését és a Luist játszó színész többször is megismétli, hogy szerinte a figura nem képes felnőni, kamaszként viselkedik, ezért nem tud dönteni és felelősséget vállalni. Pedig Luis nagyon is tud dönteni: ő mindvégig akarja mind a két nőt, és persze mikor ezek egyszerre rúgják ki, bepróbálkozik másoknál is, ahogy bármelyik nagy étvágyú férfi tenné.

Most tartok kb az első évad felénél és Emiliano már jóval több nőt fektetett meg, mint Luis, pedig ő elvileg Remediosba szerelmes, csak amíg a nő őrlődik a férje meg közötte, minden alkalmat kihasznál, hogy szexeljen valakivel. Igaz, nem nagyon kell megerőltetnie magát, mert a csajok tapadnak rá, még akkor is jönnek, ha visszautasítja őket. De Luis a viccfigura, Emiliano meg a „hősszerelmes”.

Nem tudom, mire fut ki az egész, vajon az alapján, hogy a poli háromszöget mindig komikusan ábrázolják, belefér-e, hogy a végén Luis mind a két nővel együtt éljen vagy valami más fog történni. De valódi etikusságot tőlük nem nagyon várhatunk.

Ne felejtsük el a transz szálat sem. Remedios és Emiliano lánya (Alejandra – Alex) szeretne fiúvá válni, és ezt lassanként mindenki elfogadja a környezetében. Persze nem egyszerűen, de sokkal gyorsabban, mint ahogy ez a valóságban megy. Az viszont elég fogas kérdés, hogy vajon az a lány, aki összejött Alex-szel, mikor azt még lánynak gondolta, hogyan tud átállni arra, hogy most már lélekben fiú a kedvese, noha testileg továbbra is lány? Már az is nagy lépés volt, hogy nyisson a leszbikus szerelem felé, de hogy állítsa át magát úgy, mintha heteró kapcsolatban lenne, pedig ez még csak fikció? Egyáltalán hogyan lehet olyasvalakivel szeretkezni, aki gyűlöli a saját testét (ahogy ezt Alex többször kifejti)? Mivel itt tizenévesekről van szó, a szex még nem feltétlenül része a kapcsolatnak, de mindenképpen felvet egy csomó kérdést..