Evezzünk békésebb vizekre - ezúttal a hűtlenség egy határterületéről lesz szó: olyan emberekről, akik szerepelnek egy képzeletbeli listán: ha egyszer úgy alakul, lehet, hogy még összejövünk velük. Angolul persze szakkifejezés is van rá: back burnernek nevezik az ilyesmit, és tanulmányt is készítettek róla. (Dibble and Drouin, 2014; Dibble, Drouin, Aune and Boller, 2015)



"A back burner olyan ember, aki iránt szexuális és/vagy romantikus értelemben érdeklődünk, de jelen pillanatban nem vagyunk vele ilyen jellegű kapcsolatban, és akivel azért maradunk érintkezésben, mert azt gondoljuk, van rá esély, hogy egy nap romantikus vagy szexuális kapcsolatba lépjünk velük... Korábbi romantikus/szexuális partner is számíthat back burnernek, amennyiben még kívánjuk vele az ilyen jellegű kapcsolatot." (Dibble et al, 2015)

A kifejezés egyébként arra utal, hogy főzés közben is kis lángra teszünk bizonyos ételeket, általában a tűzhelyen hátra, vagyis a back burner egy "kis lángon" tartott partner. 

Persze minél fiatalabb valaki, és minél nagyobb a fluktuáció az életében, annál inkább érdekében áll ápolni a back burner-listát: ha borulna az aktuális kapcsolata, ne kelljen a nulláról kezdenie mindent, legyenek olyan emberek, akiknél bepróbálkozhat. De aki eleve nem élethosszig tartó, monogám kapcsolatban gondolkodik, az szinte biztos, hogy talonban tart régebben aktív ismeretségeket, vagy olyanokat, akik esélyeseknek tűnnek. Lehetnek közöttük a "jó lenne egyszer, de semmi esély rá" kategóriában szereplők is, aztán az már egyéni ízlés kérdése, hogy mennyire vagyunk tisztában a "semmi esély rá" kitétellel. 

A tanulmány fiatal felnőttek back burner-szokásait vizsgálta: a felmérés szerint átlagban kinek-kinek 5,6 ember szerepel a képzeletbeli listáján. A fiúknak jóval több: 8,3, míg a lányoknak csak 3,8 ilyen kapcsolatuk van. Valószínű, hogy a fiúk kissé elgaloppírozták magukat azt illetően, hogy hány lánynál lennének valóban esélyeik, ez a több mint 8 nekem kissé soknak tűnik. Főleg annak fényében, hogy a felmérés szerint a back burnerrel rendszeresen kommunikálni is kell(ene) - a megkérdezettek fele azt állította, hogy legalább egy back burneres ismerősével kommunikál hetente - nos, minél több van valakinek, annál ritkábban kerül sor egyre, az átlag 8 esetében, ha csak a minimális heti egy kommunikációs vesszük, akkor egy lányra két havonta kerül sor: egy nőnek ez zéró kommunikáció. (Persze biztos vannak a listán előkelőbb helyen szereplők, és futottak még kategória is.) A megkérdezettek 7%-a viszont napi szinten lépett érintkezésbe a potenciális partnerrel - ami valószínűvé teszi, hogy nekik csak egy ilyen back burnerük van, és nem is csak elméleti szinten terveznek vele.

Hogy pontosan milyen jellegű is ez a kommunikáció? Elsősorban platonikus - ami alatt szerintem itt azt értik, hogy a kapcsolat nagy részének nincsen se explicit szexuális, se romantikus érzelmeket felkavaró jellege, inkább csak baráti, vagyis a back burnerként számontartott ember esetleg sok esetben még csak nem is sejti, hogy a levelező- ill. csevegőpartnere fejében azért ő más kategória, mint szimpla barát. Persze nem minden back burnert kezelünk egyformán: a felmérésben részt vett 376 fiatal abból az átlag 5,6 emberből, akit említett, 3,6-tal platonikusan kommunikál, kettővel romantikusan, és kettővel szexuális jelleggel. Mint már szó volt róla, a fiúk jóval több back burnert tartanak számon, de még ők is azt vallották, hogy a többséggel platonikusan cseverésznek. (Bár lehet, hogy legszívesebben az összessel a szexről beszélgetnének, de erre nem mindenki vevő.)

A hivatalos partnerek többsége vagy nem tud vagy csak részben tud a back burneres kommunikációkról. A kérdésre választ adók 32%-a titokban tartja a dolgot, 41%-nak a partnere viszont egyesekről tudott, de az összesről nem, a kapcsolatok 16%-ban játszottak nyílt kártyákkal, noha ebből nem derül ki, hogy a hivatalos partner csak annyit tudott, hogy a kedvese x, y-nal levelezget, vagy azzal is tisztában volt, hogy x, y, z és további hat lány back burnernek számít a fiú fejében. Gondolom, azok számára, akik az exekkel és reménybeli partnerekkel folytatott kommunikációt hűtlenségnek tartják, senki nem szívesen közli, mi a helyzet, de a titok csak még közelebb viszi az egészet fő témánk felé - már, ha a hűtlenség lényegét a titoktartásban, és nem a másokkal való kapcsolattartás tényében látjuk. 

A back burnerrel való kommunikáció amúgy nem jelenti, hogy az aktuális kapcsolatát bárki fel akarná számolni, vagy akár szexuális hűtlenségbe akarna keveredni, de hát maga a szexuális hűtlenség sem jelenti, hogy az aktuális kapcsolatnak véget kéne érnie, vagy hogy azzal bármi baj lenne. 

Nektek vannak ilyen talonban lévő embereitek? Vagy úgy sejtitek, hogy ti vagytok back burner státuszban valakiknél?