Sokan gondolják úgy, hogy a szeretői kapcsolatok alapvetően nem hosszú távra szólnak. Legtöbbjükre valóban nem jellemző, hogy évekig fennmaradnak, de akadnak kivételek. Ugyanakkor az is igaz, hogy sokkal stabilabbnak kell lennie egy viszonynak ahhoz, hogy megmaradjon, mint bármely más párkapcsolati formának. Nincs nehézségi erő, se törvényi háttér, se közös utódok (manapság ez elég ritka, és sokszor nem a stabilitás zálogává, hanem a szakítás okává válik), szinte soha nincs közös kassza, noha anyagi függés lehetséges.



Persze minél régebben tart egy affér, annál jobban összefonódik két élet, és a szakítás ilyenkor a munkánkat illetve a családunkat, baráti körünket is érintheti, de ez atipikus. Vagyis, ha az egyik szerető úgy érzi, hogy elege van, vagy rájön, hogy már nem ő az egyetlen szerető, akkor sokkal gyorsabban lehet továbblépni, mint egy "legitim" kapcsolat esetén. 

Ma azonban a hosszan tartó viszonyokról fogunk beszélni. Milyen alapvető követelményeknek felel meg az a kapcsolat, amely évekig fennmaradhat az "illegitim" tartományban? Bizonyos jellemzők azonosak a fenntartható házastársi kapcsolatra vonatkozó jellemzőkkel, mások meg pont ellentétesek. 


1. Szeretet/szerelem, baráti érzések, egymás csodálata

Mindenképpen mély kötődés kell ahhoz, hogy az ember évekig ragaszkodjon egy kapcsolathoz. (Kivéve, ha elemi anyagi érdeke fűződik a dologhoz, és emiatt nem szakít.) Nem kell feltétlen szerelem, vagy nem kell, hogy mindkét fél szerelmesnek érezze magát, de az fontos, hogy sokat jelentsen a másik, őszintén a szívünkön viseljük a sorsát, jót akarjunk neki. A nagyrabecsülés, a csodálat fontosabb, mint a romantikus érzelmek, bár ha igazi szerelem van két ember között, és nem csak fellángolás, akkor az nagyon stabillá tud tenni minden kapcsolatot. 


2. Szexuális kompatibilitás

A legtöbb viszony nincs meg jó szex nélkül, ilyen szempontból a a szeretői kapcsolat kevesebb frusztrációt visel el, mint a házasság. Kivéve, ha valakinek nagyon kielégítő nemi élete van az elsődleges partnerével vagy egy másik szeretővel. Vagy egyiküknek sem fontos annyira a szex, és inkább plátói a kapcsolatuk. Ezen utóbbi esetekben azonban a viszony inkább barátság extrákkal, mint szeretői kapcsolat, noha nem biztos, hogy mindketten így gondolják. 


3. Szexuális / érzelmi hiányok a fő kapcsolatban

Ritka, hogy valaki hosszú szeretői kapcsolatot tartson fenn akkor, ha a házasságában minden teljesen oké. Ha csak a kaland vonzza, akkor nem egyetlen emberhez fog ragaszkodni, hanem újabb és újabb érzéseket, élményeket fog keresni. De nem zárom ki, hogy létezik olyan házasság, amely teljesen kielégítő, és valaki mellette mégis fenntart egy második tartós kapcsolatot. 


4. Hasonló elképzelések a szeretőzésről

Az egész addig működik jól, amíg a két ember hasonlóan gondolkodik a kapcsolat és általában a szeretőzés természetéről, szabályairól, perspektíváiról. Vagy, ha nem is gondolkodik hasonlóan, a másikról azt feltételezi, hogy úgy gondolkodik, ahogy ő. (Amikor ez utóbbi eset áll fenn és kiderül, hogy téves volt az elképzelésünk, akkor viszont elég valószínű, hogy szakítás lesz a vége.)

Vagyis az, akinek a szeretői státusz nem elég, aki válni akar, vagy válásra akarja rábírni a másikat, vagy aki kizárólagosságot követel, noha a kapcsolat természete nem erről szól, az nem fogja tudni fenntartani a viszonyát. Ide tartozik természetesen az is, hogy mindketten nyitottak-e közös vagy külön-külön kalandozásokra, mit gondolnak arról, hogy mennyire tartoznak beszámolni egymásnak mindenről, féltékenykednek-e vagy sem. 

Ide tartozik a lelkifurdalás kérdése is: ha hajlamosak vagyunk állandóan megkérdőjelezni, hogy az, amit teszünk, oké-e, akkor nem valószínű, hogy sokáig megmaradunk ebben az állapotban. Vagy végül elfogadjuk, hogy ilyenek vagyunk és nem rágódunk rajta többet. 


5. Az egyedüllétre, távolság elviselésére való képesség

Társfüggők kíméljenek. Hosszú szeretői kapcsolat csak abban az esetben működhet, ha képesek vagyunk elviselni, hogy az életünk nagy részében nélkülöznünk kell azt, akivel annyira szeretnénk együtt lenni. Ez olykor rohadt nehéz. Máskor, ha pörgünk és rengeteg a dolgunk, sokkal könnyebb. Nem csak a távollétet, de a rádiócsendet és a különböző korlátozásokat is el kell viselnünk. Például, hogy nem telefonálhatunk bármikor. Nem nyaralunk együtt. A hétvége legtöbbször tabu. És így tovább. 


6. Civil programok, közös emlékek

A csak szexrandikra alapozó viszonyok nem igazán szoktak fennmaradni. Sokkal nagyobb az esélyünk, ha más dolgokat is csinálunk együtt, közös ebédek, kávézások, kirándulások, esetleg nyaralás (tudom, ez már a luxus kategória)... Nyilván léteznek kivételek, de általában nagy az igény főleg a nőkben arra, hogy mást is csináljanak a szeretőjükkel, ne csak azt a csodálatos tevékenységet, amit a legjobban szeretnek. 

Mint minden kapcsolatot, ezt is nagyon meg tudja erősíteni az az élmény, ha egymás támaszai vagyunk magánéleti krízisekben, ha igazi barátok és szövetségesek tudunk lenni. 


7. Elegendő idő / lehetőség a találkozásra 

Léteznek szeretők, akik elvannak havi egy találkozással is, de cserébe akkor nagyon intenzíven tartják a kapcsolatot levelezés, csetelés, telefonok útján. Általában azonban akkor működőképes egy viszony, ha mindkét fél ráér annak ápolására. Ha legalább heti egy-két találka belefér. Ez persze nem csak a rendelkezésünkre álló időtől, hanem attól is függ, hogy mennyire akarunk találkozni. Hogy mennyire vagyunk hajlandóak áldozatokat is hozni annak érdekében, hogy összefussunk. Ha nincs nagyon erős érzelmi motiváció, akkor nem lesz fontos a gyakori találkozás. És persze a földrajzi közelség elég fontos tényező lehet abban, hogy a találkozások rendszeresen megtörténhessenek. 


8. A fő kapcsolat stabilitása (vagy veszett fejsze nyele)

A viszony stabilitásához legtöbbször az is szükséges, hogy a fő kapcsolatok vagy stabilak legyenek, vagy már csak papíron létezzenek. Végtére ez is egyfajta stabilitás. Vagyis az elsődleges partnert vagy ne érdekelje már, mit csinál a férje/felesége, vagy érdekelje, de képes legyen elfogadni az adott helyzetet. 

Ilyen szempontból előnyösebb, ha a viszony nem titkos, mert amennyiben titkos és létezik lebukásveszély, a lebukással borulhat minden. Nem feltétlenül fog borulni, nagy mértékben függ a szereplők személyiségétől és élethelyzetétől, de az biztos, hogy a fő kapcsolat vagy kapcsolatok állapota alapvetően meghatározza, képes-e fennmaradni egy házasságon kívüli partnerség. 


9. Pozitív energia

Ha a kapcsolat energiával tölt fel és minden egyes randi után úgy érezzük, hogy megfiatalodtunk, akkor biztos, hogy folytatni akarjuk. Ha viszont már nem különleges minden találkozás, sőt, úgy érezzük, túl sok energiánkat emészti fel, előbb-utóbb bedobjuk a törölközőt. 


Ti még mivel egészítenétek ki a listát?