Korábban is volt már szó a blogban erről, a csak marginálisan a klasszikus hűtlenséget érintő kérdésről, de akkor inkább általános értelemben: ezúttal kifejezetten az ún. gray divorce, vagyis az 50 fölöttiek válásait érintő tematikáról találtam egy érdekes cikket, tele számokkal.


A cikk természetesen nem magyar viszonyokról szól, de nem hiszem, hogy alapvető különbségek léteznének a két társadalom között ezen a téren. Jelenségek szintjén valószínűleg inkább a hasonlóságok dominálnak, nyilván van olyasmi, ami az amerikai jogrendszer része, de a magyarban nem megszokott.

A cikk szerzője egy, a válás pénzügyi aspektusaihoz értő (Certified Divorce Financial Analyst) meditárorral Lili Vasileffel beszélgetett, aki több könyvet is írt a témában.

Melyek az interjú legfontosabb megállapításai?

Az idősebb válófélben lévő házastársak különösen kiszolgáltatottak, ha egyikük pénzügyi titkokat rejteget. Noha elterjedt feltevés, hogy minél idősebbek és minél hosszabb ideje házasok, annál kevesebb meglepetés érheti őket, ez nincs így. Egy, a The Journal of Consumer Research című folyóiratban megjelent tanulmány szerint például, amely 19 és 83 év közötti embereket vizsgált, a fiatalok és az idősek körében tapasztalt pénzügyi titkolózás hasonló arányú.

A National Endowment for Financial Education számára nemrégiben végzett felmérés szerint:

-- Az USA-ban a válófélben lévő párok több mint 70%-a a pénzzel kapcsolatos problémákat nevezte meg a szakítás első számú okaként.

-- 52% nyilatkozott úgy, hogy a pénzügyi hűtlenség rosszabb, mint a szexuális.

-- 42% ismerte el, hogy becsapta a házastársát, például számlák, adósságok vagy költekezési szokások elrejtésével.

-- 13% sokkal súlyosabb csalást vallott be: ők a tartozásuk vagy a keresetük összegéről hazudtak otthon.

 

Milyen konkrét módozatai léteznek a pénzügyi megtévesztésnek, amelyeket maguk a házastársak vallottak be?

-- 24% nem vallotta be, milyen gyakran és milyen sok dolgot vásárolt

-- 23% olcsóbbnak mondta a vásárolt dolgokat, mint amilyenek a valóságban voltak

-- 22% kiskorú és/ vagy felnőtt gyermekekre költött anélkül, hogy ezt a házastársával megbeszélte volna

-- 11% titokban pénzt vett fel a közös megtakarításból

-- 11% titokban új hitelkártyát csináltatott

-- 7% eltitkolta, hogy tartozik valakinek

-- 4% eltitkolta, hogy fizetésemelést vagy bónuszt kapott


Konkrétan az 50 feletti válások esetében az ilyen és hasonló simlik nem kevés problémát okozhatnak, mint például:

-- Az adósságok elhallgatásából, a számlák eltitkolásából, esetleg teljes anyagi ellehetetlenülésből eredő gazdasági károk

-- A nyugdíjas életmóddal kapcsolatos elvárások miatti érzelmi megrázkódtatás

-- A túlköltekezésből, a pénz elrejtéséből és a vagyontárgyak eladásából eredő pénzügyi bizonytalanság

-- Az a frusztráció, hogy tudjuk: valószínűleg nem lesz már időnk visszaszerezni azt, amit a partnerünk elherdált

-- Az a fél, amelyik korábban nem foglalkozott pénzügyekkel, tapasztalatlansága miatt súlyos hátrányba kerülhet, esetleg olyan rokonok befolyásolják negatív irányba, akik nyerészkedni akarnak rajta (plusz unokázós csalás esetleges lehetősége)

-- Az elvált nők, akik évekig otthon maradtak a gyerekekkel ill. részmunkaidőben dolgoztak vagy a családi vállalkozásban végeztek ingyen munkát, könnyen elszegényedhetnek

 

De persze az is bekövetkezhet, hogy nincs jövedelemeltitkolás, mindketten hozzáférnek az összes pénzhez, és amikor kiderül valami turpisság (konkrétan az egyik fél hűtlensége), akkor a másik fél kiüríti a számlát. Minél idősebbek a szereplők, annál valószínűbb, hogy a számlán tekintélyes összeg pihent, bár kinek mi számít soknak… Aztán mehet az egyezkedés, hogy akkor kinek mihez is van joga és váláskor vissza lehet-e szerezni az elorzott összeg felét.

Ugyancsak létező jelenség, hogy a szexuális/ érzelmi hűtlenség nem viszi, hanem hozza a pénzt, amennyiben egy asszony olyan szeretőre tesz szert, aki gazdagabb a férjénél és elhalmozza ajándékokkal. (Nem feltétlenül arra gondolok, hogy ki is tartja.) Ilyenkor senki nem szenved anyagi kárt, mégis áll majd a bál, mert a férj büszkeségének nyilván nagyon rosszul fog esni az egész. Hát még, ha aztán az asszony hozzá is megy a korábbi szeretőhöz.

 

Nyilván vannak módszerek ezen helyzetek kialakulása ellen (lásd a korábbi posztokat), de ha egy kapcsolatban más téren sincs őszinteség, akkor a pénzügyekben sem lesz. Nem érdemes vakon megbízni a partnerben és főleg nem érdemes kiszolgáltatni magunkat neki, gyermeki pozícióban maradni, mert mi ehhez úgymond nem értünk.

Ha pedig válni készülünk, mindig alaposan tájékozódjunk a jogaink és kötelességeink felől, amihez valószínűleg kénytelenek leszünk ügyvéd segítségét igénybe venni. De a mediátorba és pénzügyi szakértőbe oltott válóperes ügyvéd még jobb.