Az senkit nem fog meglepni, hogy sok közszereplő vizet prédikál és bort iszik, nem újdonság, hogy magukat konzervatívnak, kereszténynek valló politikusok vagy éppen egyszerű emberek a magánéletükben egészen másképp viselkednek, mint az a nyilatkozataik alapján elvárható lenne. De David J. Ley egy olyan jelenségre hívja fel a figyelmet az amerikai politikai élet és a "hűtlenség" egyik megegyezéses formája, a cuckolding között, ami azért elég meglepő. 



A cuckoldingról korábban írtam már: ennek lényege, hogy a férj azt élvezi, ha a feleségét más férfiak elégítik ki, általában a szeme előtt, de történhet ez a távollétében is. Persze akkor igazi a cuckolding, ha ezt a nő is legalább annyira akarja, mint a férfi. Akit bővebben érdekel a téma, az ettől a David J. Ley-től elolvashatja a Insatiable Wives: Women Who Stray and the Men Who Love Them [Kielégíthetetlen asszonyok: kalandozó nők és a férfiak, akik szeretik őket] című, izgalmasnak tűnő könyvet. 

A cuckolding jelenség nem új, de úgy tűnik, egyre nagyobb divat és már nem csak heterók, hanem meleg férfiak között is dívik, de most nem is ez az érdekes, hanem az állítólagos ideológiai meggyőződés és a szexuális preferenciák közötti furcsa összefüggés. 

Mikor 2015-ben kipattant az Ashley Madison-féle botrány (ez volt a legnagyobb amerikai hűtlenséges társkereső, amelyet meghekkeltek és mintegy 80.000 felhasználó adatai váltak így hozzáférhetővé), az adatok között kutakodók számára az is kiderült, hogy ami a politikai hovatartozásukat illeti, több volt ott a konzervatív, mint liberális/baloldali. Mint tudjuk, akkoriban olyan is akadt, aki ezt a lelepleződést nem bírta elviselni és öngyilkos lett. 

De ami még érdekesebb: egy Justin J. Lehmiller nevű szerző Tell Me What You Want: The Science of Sexual Desire and How It Can Help You Improve Your Sex Life [Mondd meg, mit szeretnél: hogyan segíthet a szextudomány a nemi életed jobbításában] című könyvében azt mutatja be, milyen szexuális fantáziák a legjellemzőbbek 4000, általa meginterjúvolt emberre. És mi derültki? A republikánusok többet fantáziálnak hűtlenségről, cuckoldingról és nagy farkú macsókról, a demokratákat pedig inkább a BDSM és a romantikus szeretkezés izgatja (nekem új, hogy ez utóbbi szexfantázia lenne, de a szerző azzal magyarázza a furcsa perverziót, hogy a demokraták között több a nő.)

Az amerikai republikánusok között azért korábban is akadtak, akik a nagy lózungok közepette egyéb nagy méretű dolgokra is vevők voltak: a 90-es években egy floridai képviselőről derült ki, hogy férfiakat bérelt fel abból a célból, hogy kielégítsék a feleségét, aztán kiderült, hogy a felkért emberek között republikánus politikusok is voltak. Mivel titokban felvételek is készültek, elég nagy volt a botrány, mikor mindez kiderült. (Jó, tudom, a közelmúlt magyar párhuzama jut mindenki eszébe, de az azért egészen más, ha valaki nem maga számára hív prostikat, hanem a nejének vásárolja meg férfiak szexuális szolgáltatásait. Ami elég fura ebben, hogy miért kéne a férfiaknak ilyesmiért fizetni, mikor önként is szívesen szokták vállalni a rosszalkodást.)
 

De a republikánusok cuckolding-mániája ma is él és virágzik: legutóbb az éppen börtönben ülő Paul Mannfortról derült ki, hogy ilyesmiben vett részt (persze nem ezért ül börtönben). 

Mindenkinek jobb lenne, ha ezek az emberek nem éreznék úgy, hogy meg kell játszaniuk magukat és ahelyett, hogy össze-vissa beszélnének Istenről, családról meg nemzetről, lelkifurdalás nélkül élveznék az életet. Ez az én személyes véleményem, de persze biztos akad, aki hisz ezekben a magasztos eszmékben és képes úgy is élni, ahogy hirdeti... Mondjuk sok örömét biztos nem leli benne.