Nemrég írtam a Durex felméréséről, amely a szexuális elégedettséget volt hivatott megállapítani (de több sebből vérzett), és már akkor feltűnt, hogy van egy lista, amely a hűtlenségi arányokkal foglalkozik. Érdekes módon nem csak a legjobb szexben végeztek élen a nigériaiak, hanem a női hűtlenség versenyszámban is - míg az első ellen aligha akarnak tiltakozni, akár igaz, akár nem, a második eredmény teljesen felháborította őket.

Ingres-LagrandeOdalisque

Arról a 178.5 milliós Nigériáról beszélünk, ahol a lakosság fele muszlim és a Boko Haram szélsőséges iszlamista banda szakmányban rabol el és tesz szexrabszolgává fiatal lányokat... Nem tudom, hogy mennyire valószínű, hogy pont egy ilyen országban leghűtlenebbek a nők, de én inkább azt mondanám, hogy ha valahol, egy nyugat-európai országban rejtőzhetnek a legcsalfább asszonyok. Lehet, hogy tévedek...

A Durex egyébként egy 29.000 fős, 36 országban végzett felmérésre hivatkozik ennek az eredménynek a kapcsán, amelyet 2012-re datálnak, de nem leltem olyan táblázatot, amelyen szerepelne az összes ország, meg úgy általában is elég nehézkes az óvszergyártó és forgalmazó cég felméréseit átlátni... Legalábbis nekem nem sikerült, és úgy tapasztaltam, másoknak se nagyon.

Mégis úgy érzem, hogy érdemes megnézni az általuk publikált adatokat. Kezdjük akkor a női hűtlenséggel: a kérdést úgy tették fel, hogy 40 éves korukig megcsalták-e valaha a partnerüket.

1. A nigériai nők 62% igennel végeztek az élen. Más források szerint a ghánai nőket illeti a dicsőség, van, aki szerint a nigériaik tiltakozása miatt cserélték ki az országnevet, szóval elég nagy a homály...

2. Thaiföldön a felmérésben részt vett nők 59%-a vallotta be, hogy volt már hűtlen, állítólag sok esetben nem is a férj/barát tudta nélkül. (A thai férfiak 54%-a vallott hasonlót, és ezzel ők végeztek a férfiak versenyében az élen, ami azt jelentené, hogy ők kevésbé csalnak, mint a partnereik, amit az ottani kultúrát ismerők szimplán lehetetlennek tartanak.)

3. Dobogósok a brit nők, 42%-kal. Ami angolszász országhoz képest ugyancsak magasnak tűnik.

4. A maláj asszonyok: 39%-kal.

5. Az orosz nők, Anna Karenina haladó hagyományainak megfelelően 33%-kal.

6. A szingapúri nők, soványka 19%-kal. (Ha ez elég a 6. helyhez, akkor ez a felmérés nagyon hiányos.)

7. A franciák, csak 16,3%-kal? Ugye, hogy ez lehetetlen? A galloktól szerintem mindenki többet várt ennél.

A Francia Közvéleménykutató Intézet valóban egészen más eredményre jutott saját és néhány más európai ország hűtlenségi adatait illetően: szerintük a francia nők 33%-a volt hűtlen legalább egyszer, az olasz asszonyoknak pedig 34%-a (noha a cikkben 44% szerepel, a táblázatban 34, gondolom, utóbbi a helytálló). Mindkét nemzetbéliek esetében nagyobb a férfiak hűtlenségi aránya, mint a nőké, egységesen 55%-uk vallott be legalább egy félrelépést.

A Durex listáján bronzérmes brit nőknek viszont itt csak 29%-a vitte a balhét, őket még a németek is megelőzik 43%-kal - ezen a listán egyébként ők végeztek első helyen. Mivel egy 2008-ban végzett felmérésben a német nők 55%-a vallotta magát hűtlennek, ezt a számot is simán kétségbe lehet vonni, bár legalább nagyságredileg rendben van.

A Nyugat-Európa csupán néhány országát figyelembe vévő felmérés alapján a latin férfiak (olaszok, franciák és spanyolok és belgák - jó, ők csak részben latinok) a leghűtlenebbek, 50% feletti eredményekkel, míg a britek és a németek kicsit elmaradnak mögöttük. De minden egyes esetben nagyobb a férfiak hűtlenségi aránya, mint a nőké, a legkisebb különbséget a németeknél lehet tapasztalni: összesen 3%. A legnagyobb különbség Spanyolországban van: ott 32%-kal több férfi vallja magát hűtlennek, mint ahány nő.

De hogy néz ki ezen európai országokban a bűnbánat kérdése? Vajon milyen arányban bánják meg az emberek a félrelépést? Nos, a szánom-bánomban a britek végeztek az élen, a férfiak 49, a nők 51%-a állította, hogy nem volt jó ötlet hűtlenkedni. Az összes többi országban nők és férfiak egyaránt 50% alatt maradnak a megbánásukkal, vagyis a hűtlenek többségének esze ágában sincs hamut szórni a fejére.

A legkevesebb bűnbánat a nagy katolikus olasz pasikba szorult, mindössze egynegyedüknek van lelkifurdalása, a legtöbb bűnbánó magdolna pedig Spanyolországban él, de még itt is csak 29% állította, hogy nem kellett volna. Ugyancsak érdekes, hogy a legtöbb országban a férfiak nem csak többet hűtlenkednek, hanem bűnbánóbbak is, kivéve a britek és az olaszok esetét.

Mindezek fényében érdekes egy másik felmérés is, amelyet a Pew Research Centernek köszönhetünk: ők arra voltak kíváncsiak, hogy különböző országokban mit gondolnak az emberek a házasok hűtlenségének erkölcsi elfogadhatatlanságáról. Az egyetlen nép a 39 felmérésben részt vett náció közül, amelynek tagjai több mint 50%-os arányban arra szavaztak, hogy a hűtlenség nem elfogadhatatlan erkölcsi szempontból, a francia volt, a férfiak 45%, a nők 50%-a tartotta elfogadhatatlannak a megcsalást, így lett az összesítésben 47% az arány.

Második helyen a németek végeztek: náluk 60% ítéli el a hűtlenséget, utánuk az olaszok és a spanyolok következnek - amint az előző felmérésből láttuk, ezeknél a népeknél főleg a férfiak jeleskednek a műfajban. Persze az, hogy valaki erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja a félrelépést, vagy ezt jelöli be egy felmérés alkalmával, még messze nem jelenti azt, hogy soha nem is követi el...

Magyarország nem szerepel a 39 ország adatait feldolgozó listán, de ott vannak a csehek, a 6. legtoleránsabbak, 66% ítélkezővel. Ami a Durex hűtlenségi listáján elsőkként említett államokat illeti, mind Nigéria, mind Ghána meglehetősen intoleránsnak mutatkozik (77 ill. 86% nem tartja elfogadhatónak), de a britek 76%-a is azt jelzi, hogy valami nem stimmel az óvszergyártó eredményeivel.

Én továbbra is azt tippelem, hogy a meccs a franciák és a németek között dől el, de női hűtlenségben a németek tűnnek aktívabbnak. Bár lehet, hogy túlságosan Európa-orientált vagyok, és rosszfelé keresgélek. Biztosat erről sose fogunk tudni.