Legutóbb a szakítás/ együtt maradás témájáról írtam egy 2021-es amerikai felmérés kapcsán, amely Dylan Selterman, Justin Garcia és Irene Tsapelas nevéhez fűződik. Ugyanez a felmérés persze más kérdésekre is választ keresett, így most azzal folytatjuk, hogyan élik meg ezek a fiatalok az afférjaikat.



A közel 500 egyetemistának többek között a következő kérdésekre kellett válaszolnia:

- Mennyi ideig tartott a viszonyuk (ha több is volt már, akkor egyet kellett kiválasztaniuk)
- Milyen szexuális tapasztalatokat szereztek (miket csináltak a partnerrel), illetve volt-e szex egyáltalán?
- Miket mondtak egymásnak?

A fiatalok esetében az alternatív kapcsolatok persze átlagban sokkal rövidebb ideig tartanak, mint idősebbeknél, de az is igaz, hogy ők még az egy napnál rövidebb kalandot is ide sorolták, ami eléggé „lerontja” az átlagot. A leghosszabb szeretői kapcsolat meghaladta az 5 évet, ami ennyi idős korban már egész szép teljesítmény.

Az afférok átlagos hossza körülbelül két hónap, a medián (50. percentilis) pedig körülbelül két hét volt. (Mivel nem vagyok járatos a statisztikákban, megnéztem, ez mit jelent: véges elemszámú sokaság esetén a medián a sorba rendezett adatok közül a középső érték, vagy másképpen: a medián az az érték, amely a sorba rendezett adatokat két egyenlő részre osztja.)

Érdekes adat, hogy a nők általában hosszabb viszonyokról számoltak be, mint a férfiak: előbbieknél átlagban 75 nap, utóbbiaknál 53 nap jött ki.

De meglehetősen nehéz megítélni, hogy mikortól számoljuk egy kapcsolat kezdetét, főleg, ha az mondjuk online ismerkedéssel indul. Az első kapcsolatfelvételtől, az első élő randitól, az első alkalomtól, amikor szexről kezdtek csevegni, levelezni?

És mikor ér véget az egész? Amikor én úgy döntök, hogy szakítok, amikor közlik velem, hogy vége? Vagy észre se veszem, és már be is fejeződött? Napra pontosan meghatározni szerintem lehetetlen, de valószínűnek tartom, hogy a férfiak inkább attól számítják, amikor történik valami konkrétum, legalább egy csók, a nők meg esetleg korábbra teszik a kezdetet. (Én a jelenlegi kapcsolatom kezdetét az első randira teszem, pedig akkor még nem történt köztünk semmi.)

Most nézzük, miket művelnek az emberek egy afféron belül? Még csak csókolózni se csókolózott mindegyikük, szóval lehet, hogy amit ők afférnak tartanak, azt mi nem így értelmeznénk, de mivel nincs a hűtlenségnek mindenki által elfogadott definíciója, ilyen eredmények születtek:

- 87%-uk számolt be csókolózásról,
- 73% számolt be ölelkezésről vagy intim érintésről,
- 54% számolt be kölcsönös maszturbációról,
- 53% számolt be hüvelyi közösülésről,
- 46-47% számolt be orális szexről egyik vagy másik irányba
- 6% számolt be anális közösülésről
- 6% számolt be arról, hogy a „viszony” nem volt szexuális jellegű, illetve meg se érintették egymást

A túlnyomórészt heteroszexuális személyekből álló mintában tehát hüvelyi közösülés csak kb. az esetek felében történt, a leggyakoribb viselkedési forma pedig a csókolózás és a petting volt. Erre többféle magyarázat is létezhet, az egyik az, hogy amíg nincs hüvelyi szex, addig könnyebb letagadni az egészet (lásd a Clinton-féle botrányt), nem is biztos, hogy igazi megcsalásnak érzik, de akár még az is lehet, hogy tényleg igaz: a fiatalok kevesebbet szexelnek, mint az idősebb generációk.

Abban nem vagyok biztos, hogy ha nincs beteljesülés, az azt jelenti, hogy az elsődleges kapcsolatban minden oké szexuálisan, simán lehet, hogy az egyik fél szeretne szexelni, a másik meg nem, és az is megtörténhet, hogy éppen ezért nem folytatódik a viszony: mert ha nincs szex, akkor – ahogy ezt már ecseteltük – nem sok értelme van fenntartani a dolgot.

Miket mondanak egymásnak a fiatalok, mikor az affér-partnerükkel kommunikálnak? Csak 61% számolt be arról, hogy szexuálisan explicit párbeszédet is folytatott a partnerével, 63% fejezte ki valahogyan gyengédségét és szeretetét, és 38% folytatott meghitt beszélgetéseket. Kb. 10% szerelmet is vallott, már ha a „Szeretlek” kimondása ezzel egyenértékű, mert ebben annyira nem vagyok biztos. (Volt olyan kapcsolatom, amelyben 8 év alatt kétszer hangzott el a „Szeretlek”, de nem hiszem, hogy abban az értelemben, ahogy azt egy viszonyon belül elképzeljük.)

Arról nem is beszélve, hogy vannak (leginkább férfiak), akik dobálóznak ezzel szóval, pedig valójában nem éreznek ilyesmit, de azt gondolják, sokkal többet elérnek egy nőnél, ha megjátsszák, hogy ennyire odavannak.

Egyébként, ha felidézzük a múlt heti posztot, abban az szerepel, hogy 10% az afférpartnerrel folytatta lebukás vagy vallomás után, tehát valószínűleg ők azok kimondták, hogy szerelmesek és ez meg is felelt a valóságnak. De a 10% szerintem idősebbeknél is stimmel, csak ők ettől még nem fognak feltétlenül válni vagy szakítani.